Endonezya’daki selde ölü sayısı 60’a yükseldi

Çevreciler, Endonezya'da yaşanan sel felaketinin hükümetin iklim krizine karşı harekete geçmesi için bir uyarı olduğunu söylüyor. 

Endonezya’da 31 Aralık’ta başlayan yağışlar etkisini sürdürüyor. Başkent Cakarta, Depok, Bekasi ve Tangerang kentlerinin yanı sıra Bogkor ve Lebak bölgesinde yoğun yağışın sebep olduğu sel tüm hayatı etkiledi.

Ulusal Afet Ajansı Yönetimi (BNPB) Sözcüsü Agus Wibowo, yaptığı açıklamada ülke genelinde sel ve heyelanlarda hayatını kaybedenlerin sayısının 60’a ulaştığını bildirdi.

Lebak bölgesindeki sel nedeniyle 2 kişinin kayıp olduğunu belirten Wibowo, afet sonrası iyileştirme çalışmaları ile geçici barınaklarda bulunan selzedelerin sayısının da 173 binden 92 bine düştüğü bilgisini paylaştı. Sel ve heyelanların etkili olduğu geniş çaplı alanda temizlik, bakım ve onarım çalışmaları halen devam ediyor. Yağışların ise 10 Ocak’a kadar devam etmesi bekleniyor.

Fotoğraf: AA

Ülke, iklim krizi etkilerine karşı savunmasız

Channel News Asia’da yer alan habere göre ülkedeki en büyük ekoloji örgütlerinden Endonezya Çevre Forumu kampanya sorumlusu Yuyun Harmono, yaşanan sel felaketinin hükümete işlerin artık her zamanki gibi sürdürülemeyeceğinin hatırlatıcısı olması gerektiğini belirtti.

Dünyanın en uzun sahil şeridinden birine sahip olan Endonezya dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi. Ülke, sel ve deniz seviyelerinin yükselmesi gibi iklim değişikliğinin etkilerine karşı son derece savunmasız. Başkent Cakarta’nın metropol bölgesi 30 milyon insana ev sahipliği yapıyor ve şehrin kıyıları deniz seviyelerinin yükselmesi ile her geçen gün daha çok batıyor. Bu nedenle de başkentin başka bir kente taşınacağı açıklanmıştı.  Uzmanlar, Cakarta’nın batma hızının ‘alarm verici’ olduğunu belirtiyor. Kuzey Cakarta son 10 yılda 2.5 metre battı, yılda 1 ile 15 cm arasında batmaya da devam ediyor.

Öte yandan Endonezya iklim krizine neden olan sera gazı salımı yapan beşinci büyük ülke. Aynı zamanda da dünyanın en büyük termal kömür ve palmiye yağı ihracatçısı. Ülkedeki çevre örgütlerine göre yaşanan bu felaketler hükümet için harekete geçme çağrısı olmalı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karadeniz Ereğlisi halkı, ERDEMİR’in yarattığı kirliliğe karşı sürekli eyleme başladı

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu üyeleri, ilçede artan kanser ve solunum yolu hastalıklarından sorumlu tuttukları Erdemir'e karşı her cumartesi bir araya gelme kararı aldı.

Nepal’de 200’den fazla can kaybı yaşanan selde kayıplar aranıyor

Katmandu'da ve Nepal'de üç gün boyunca aralıksız yağan yağmurun tetiklediği sel ve toprak kaymalarında ölenlerin sayısı 200’ü geçerken onlarca kişi hala kayıp.

Tuvalu: Avustralya’nın ‘ahlaksız’ maden kararı Pasifik komşularını boğmaya benziyor

Tuvalu iklim bakanı, üç dev kömür madeninin genişletilmesini onaylayan Avustralya'nın COP29'a ada ülkeleriyle birlikte ev sahipliği yapma talebini zayıflattığını söyledi.

Türkiye’de ilk kez ‘pürüz dişli yunus’ kayıtlara geçti

Deniz Memelileri Araştırma Derneği'nin araştırmasında Türkiye sularında daha önce hiç kaydı olmayan pürüz dişli yunus görüntülendi.

‘Avrupa’daki tatil yerlerine özel jet uçuşları geçen yıl yüzde 250 arttı’

Greenpeace'in yaptırdığı yeni bir analize göre, 2023'te 45 lüks destinasyona 117.000'den fazla uçuş yapıldı. Bunun sonucunda da 520.000 tondan fazla CO2 emisyonu salındı.

EN ÇOK OKUNANLAR