Manşetİklim Krizi

Endonezya’daki selde ölü sayısı 60’a yükseldi

0
Fotoğraf: AA

Endonezya’da 31 Aralık’ta başlayan yağışlar etkisini sürdürüyor. Başkent Cakarta, Depok, Bekasi ve Tangerang kentlerinin yanı sıra Bogkor ve Lebak bölgesinde yoğun yağışın sebep olduğu sel tüm hayatı etkiledi.

Ulusal Afet Ajansı Yönetimi (BNPB) Sözcüsü Agus Wibowo, yaptığı açıklamada ülke genelinde sel ve heyelanlarda hayatını kaybedenlerin sayısının 60’a ulaştığını bildirdi.

Lebak bölgesindeki sel nedeniyle 2 kişinin kayıp olduğunu belirten Wibowo, afet sonrası iyileştirme çalışmaları ile geçici barınaklarda bulunan selzedelerin sayısının da 173 binden 92 bine düştüğü bilgisini paylaştı. Sel ve heyelanların etkili olduğu geniş çaplı alanda temizlik, bakım ve onarım çalışmaları halen devam ediyor. Yağışların ise 10 Ocak’a kadar devam etmesi bekleniyor.

Fotoğraf: AA

Ülke, iklim krizi etkilerine karşı savunmasız

Channel News Asia’da yer alan habere göre ülkedeki en büyük ekoloji örgütlerinden Endonezya Çevre Forumu kampanya sorumlusu Yuyun Harmono, yaşanan sel felaketinin hükümete işlerin artık her zamanki gibi sürdürülemeyeceğinin hatırlatıcısı olması gerektiğini belirtti.

Dünyanın en uzun sahil şeridinden birine sahip olan Endonezya dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi. Ülke, sel ve deniz seviyelerinin yükselmesi gibi iklim değişikliğinin etkilerine karşı son derece savunmasız. Başkent Cakarta’nın metropol bölgesi 30 milyon insana ev sahipliği yapıyor ve şehrin kıyıları deniz seviyelerinin yükselmesi ile her geçen gün daha çok batıyor. Bu nedenle de başkentin başka bir kente taşınacağı açıklanmıştı.  Uzmanlar, Cakarta’nın batma hızının ‘alarm verici’ olduğunu belirtiyor. Kuzey Cakarta son 10 yılda 2.5 metre battı, yılda 1 ile 15 cm arasında batmaya da devam ediyor.

Öte yandan Endonezya iklim krizine neden olan sera gazı salımı yapan beşinci büyük ülke. Aynı zamanda da dünyanın en büyük termal kömür ve palmiye yağı ihracatçısı. Ülkedeki çevre örgütlerine göre yaşanan bu felaketler hükümet için harekete geçme çağrısı olmalı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.