Türkiye

Emniyet İstihbarat’ta büyük operasyon

0
Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Altıparmak başta olmak üzere 11 kişi geçen hafta sessizce görevden alındı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Reyhanlı saldırısının ardındanEmniyet ile MİT arasında“kopukluk” yaşandığınailişkin değerlendirmesiyleEmniyet’te değişikliksinyali geçen hafta sessizce gerçekleştirildi.

Değişiklikle Ergenekon, Balyoz ve KCK operasyonlarında belirleyici rol üstelenen başta Emniyetİstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak olmak üzere 11 kişi görevden alındı. Bu değişim Emniyet’teki “cemaat yapılanmasının”hükümet tarafından tasfiyesi olarak yorumlandı.

Bugün gazetesinde önceki gün yer alan Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan’ın yazısı, Emniyet’teki cemaatçi kadroların görevden alındığını ortaya koydu. Yazıda, Altıparmak’ın görevden alınmasından sonra 2 başkan yardımcısı ve kilit roldeki 8 şube müdürünün de görevlerinden alındığı vurgulandı.

Ergenekon’dan Balyoz’a, KCK’den El Kaide’ye kadar kritik dosyaları takip eden tüm birimlerin tasfiye edildiği anlatılırken “Yerlerine 10 yıldır istihbaratta çalışmamış polisler”in atandığı savlandı. Arslan yazısında bu değişikliği, “Emniyet İstihbarat’ta yapılan bu operasyondan sonra adeta son on yılın hafızası gitti… Yani son on yılın hayati operasyonlarını yürüten ekipten kimse kalmadı”diye değerlendirdi.

Görevden alınan istihbaratçılar arasında El Kaide ile mücadeleden sorumlu C şube müdürü, istihbarata karşı koyma, teknik şube, bilgi işlem, bilişim suçlarıyla mücadele, personel ve hukuk işlerinden sorumlu Ar-Ge şube müdürleri yer aldı. “Başkentte konuşulanlara bakılırsa Emniyet istihbaratındaki bu radikal değişim sürecek. Hatta isim listelerinin hazırlandığı da artık sır değil. Tasfiye edilen isimlerin yerine getirilenlerin tamamına yakınının ‘devre’ olması da Emniyet camiasında dikkat çeken ayrıntılardan biri” değerlendirmesi yapılan yazıda, “Gelen isimlerin Ergenekon ve Balyoz gibi Türkiye’nin arınma ve normalleşme sürecinde kritik öneme sahip davalara soğuk baktığı da güvenlik bürokrasisinde bilinen bir durum. Bir başka dikkat çeken ortak özellikse iktidardan çok muhalefetteki bir başka partiye kendilerini daha yakın hissetmeleri” yorumu dikkat çekti. İddialara göre bu değişikliğin altında yeni İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç yerine Başbakanlık Koruma Müdürü Ramazan Bal’ın imzası olduğu savlandı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.