ManşetSivil Toplum

Emek inşaatına sembolik mühür vuruldu

0

Türkiye sinemasının 100. yılında, 100 yıllık Emek Sineması‘nın hukuksuz yıkımına karşı geçtiğimiz cumartesi protesto eylemi düzenlendi. Katılım yoğun, polis azdı. Polis olmayınca sloganlar, duvar yazıları, pankartlar ve danslar eşliğinde devam eden eylem sorunsuz bir şekilde sonlandı.

20140405_173122

33. İstanbul Film Festivali’nin ilk gününde yapılan protestoda Serkildoryan binasının önünde toplanan vatandaşlar “Bu inşaat duracak, Emek’in kapısı sokağa açılacak”, “Emek mücadelesi sandığa sığmaz”, ‘Emek’te son film: büyük vurgun’ ve “Tuncel Kurtiz aramızda” yazılı dövizler taşıdırlar.

20140405_174536

 

‘İnşaat etraftaki binalara geri dönülmez zararlar veriyor’

Emek Bizim İstanbul Bizim inisiyatifi adına basın açıklamasını okuyan Defne Halman, Emek Sineması’nın bulunduğu yerde yapılmasını öngörmeyen hiçbir projeyi kabul etmediklerini belirtti ve süreci hatırlattı: ‘Bugün yine buradayız, çünkü sokaklarda haykıran binlerin itirazına rağmen, Kamer İnşaat’ın, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve Beyoğlu Belediyesi’nin onayıyla yıktığı Emek Sineması’nın yerine yapılacak olan AVM’nin inşaatı, bugün Serkıldoryan’a, Melek Apartmanı’na, Yunan Konsolosluğu Binası’na geri dönülemeyecek zararlar veriyor. Çünkü, bu yıkımı işçilerin can güvenliğini hiçe sayan koşullarda devam ettiriyorlar. (…) Ve bırakın bunca zamandır projenin meşruiyetini zaten tanımayan bizleri, yıkımın kendisine zemin hazırlayan Yenileme Kurulu dahi şu anki inşaatın usule aykırı olduğunu rapor ediyor. Mimarlar Odası suç duyurusunda bulunuyor. Gözler kör, kulaklar sağır’

20140405_175739

Basın açıklamasının ardından inşaat sembolik olarak mühürlendi ve Serkildoryan binasının ana kapısına  “Bu inşaat İstanbul halkı tarafından mühürlenmiştir” yazılı kağıtlar asıldı.

Eylem devam ederken Demirören’e giren bir grup vatandaş balkondan  “Sermaye’nin mekanları yıkılacak. Emek’le Sermaye Uzlaşmayacak” yazılı pankart sarkıttı.  Görevlilerin pankartı indirmesi üzerine, eylemciler içeri girerek görevlilerin elinden pankartı almaya çalıştı. Kısa bir tartışmanın ardından pankartı alan eylemciler balkona pankartı yeniden astı.

Geçen sene polisin şiddetli müdahalesiyle hafızalara kazınan Emek eyleminde bu sene renkli görüntüler vardı. Baısn açıklamasının ardından film karakterleri kılığına girmiş kadınlardan oluşan bir grup dans etti.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.