Türkiye

Emek için bu kez polis nezaretsiz eylem: “Emek Yerinde Güzel”

0
Geçen haftanın aksine bu Pazar Emek Sineması sokağının girişinde polis panzerleri yoktu. Sinema ve İstanbul severler sokağı hıncahınç doldurdu

Aralarında sanatçıların da bulunduğu çok sayıda sinemasever, Emek Sineması’nın yıkılmasını protesto etmek için eylem yaptı.

Geçen haftanın aksine bu Pazar Emek Sineması sokağının girişinde polis panzerleri yoktu. Sinema ve İstanbul severler sokağı hıncahınç doldurdu

Emek Sineması’nın yıkılmaması için yapılan ve geçen haftanın aksine bu kez polis panzerleri arasında gerçekleşmeyen eylemde, ne polis şiddeti ne haklı talepleri için kanuni ve şiddetsiz bir eylem gerçekleştiren eylemcilere karşı sıkılan biber gazı vardı. Eylem, Hababam Sınıfının müziği ile başladı.

Emek sineması protestosunda geçtiğimiz hafta yaşanan olaylar ardından sanatçılar bugün yeniden Beyoğlu’nda toplandı. Çok sayıda sanatçı ve oyuncunun katıldığı eylemde emek sinemasında yapılan inşaat çalışmaları protesto edildi. Eyleme destek veren ünlü isimler arasında oyuncular Nurgül Yeşilçay, Kenan İmirzalıoğlu, Güven Kıraç, Rıza Kocaoğlu, Berrak Tüzünataç, şarkıcı Can Bonomo ve yönetmen Yüksel Aksu gibi isimler de vardı.

Duyurusu günler öncesinden yapılan eylemde Emek Sineması’nın perdesinden hareketle tasarlanan ‘Emek yerinde güzel’, ‘Emek bizim, İstanbul bizim’ ve ‘Sanatçılar örgütleniyor, sanat özgürleşiyor’ sloganlarının yazılı olduğu pankartlar ağırlıktaydı. Eylemin en çok dikkat çeken pankartı ise kalabalık bir grup olarak gelen Beşiktaşlı taraftar topluluğu Çarşı’nın açtığı ‘Burası Yeşilçam, Hollywood değil’ yazılı pankarttı.

Emek sineması sokağı önünde toplanan grup adına konuşan Nurgül Yeşilçay, “Her zaman olduğumuz yerde, emeğin olduğu yerdeyiz. Bize 3-5 entel diyebilirler ama bu bir kamu olayı ve herkesi ilgilendiriyor. Emek olduğu yerde güzel. Emeğin yıkılmasını istemiyoruz” dedi.

“Muhafazakar değil barbarsınız”

Yüksel Aksu

Yönetmen Yüksel Aksu ise, “Sen burayı muhafaza edemiyorsan, kendine muhafazakar demeyeceksin, kendine açıkça barbar diyeceksin. Muhafazakarlığı da bize bırakma. Biz avangarde sinema, caz müzik, devrimcilik yapmak istiyoruz. Muhafazakarlıkta bize kalırsa kısa devre yaparız.“ şeklinde konuştu.

Oyuncu Demet Evgar ise uluslararası oyuncular derneğinin destek metnini okudu.

Daha sonra eylemciler hep birlikte Emek Sineması sokağına girdi. Eylemciler ise sprey boyalarla emek sineması duvarına, “Emek bizimdir” yazdı.

Güven Kıraç, “Emek sineması yıkılamaz. Bu işin asıl muhatapları bizlere, oyunculara bu sorulmadı. Emek yıkılamaz” diye konuştu.Grup eylemin ardından sessizce dağıldı.

(T24, Demokrat Haber, Yeşil Gazete)

 

 

 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.