Bilim-TeknolojiDünyaManşet

Elon Musk’un tarihi uzay seferine hava koşulu engeli

0

Elon Musk‘a ait SpaceX firması tarafından üretilen Crew Dragon insanlı uzay aracının, yörüngeye fırlatılmak üzere ABD saati ile 16.33’te gerçekleşmesi planlanan kalkışı, olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendi.

Kalkışa 17 dakika kala yapılan duyurunun ardından, NASA, Twitter hesabından yapıtığı açıklamayla, uçuşun bu 30 Mayıs Cumartesi ABD saatiyle 15.22, Türkiye saatiyle 22.22’de yapılmasının planlandığını duyurdu.

‘Başarı NASA’nın hata benim’

Musk, uçuştan önce CBS‘e konuşarak işler yolunda giderse bunun NASA ekibinin başarısı olacağını, ancak gitmezse hatanın yalnızca kendisine ait olacağını söylemişti:

Bu bir rüyanın zirvesi, bir rüyanın gerçekleşmesi. Doğrusunu söylemek gerekirse gerçek değilmiş gibi geliyor. Bana SpaceX’e başlarken sorsanız, bunun olma ihtimaline yüzde bir ya da yüzde sıfır nokta bir derdim.

Görev boyunca astronotların güvenliğinin SpaceX ekibi için için “tek öncelik” olduğunu söyleyen Musk, bu sorumluluğun ağırlığı nedeniyle günlerden beri uykusuz geceler geçirdiğini söyledi.

Apollo 11 ile aynı rampadan fırlatılacak

Uçuş başarılı olursa, Crew Dragon, astronot Bob Behnken ve Doug Hurley‘i’i Dünya’dan yaklaşık 400 kilometre uzaklıktaki Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) taşıyacak.

Bob Behnken ve Doug Hurley (AP/Bill Ingalls)

Crew Dragon, ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi‘nin 39A Fırlatma Rampası‘ndan fırlatılacak. 1969’da ilk kez Ay‘a gönderilen Apollo 11‘in de fırlatılmış olduğu rampayı Musk, fırlatma rampalarının “Times Meydanı” olarak nitelendiriyor.

Demo-2 uzay misyonu çerçevesinde gerçekleştirilecek olan yolculuk için NASA ve SpaceX, yaklaşık dokuz yıldan beri birlikte çalışıyordu.

Tarihi uçuşla birlikte aynı zamanda ilk kez insanlı bir uzay aracı özel şirkete ait uzay aracı tarafından yörüngeye fırlatılmış olacak.

Fırlatma anı Türkiye saatiyle 18.00 itibarıyla NASA’nın Youtube hesabından canlı olarak izlenebilecek.

You may also like

Comments

Comments are closed.