UlaşımManşetYerel

Elektrikli araçlar Büyükada’da seferlerine başladı

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nin (İBB) elektrikli araçları dün Adalar’da seferlerine başladı. Araçlar ilk olarak Büyükada’da yola çıktı.

Adalar’da hizmet verecek olan araçların güzergahları da belli oldu. Buna göre Büyükada‘daki araçlar Çarşı-Tepeköy-Kadıyoran güzergahında, Çarşı-Maden-Nizam güzergahında ve Lunapark Meydanı-Büyüktur güzergahında görev yapacak.

Heybeliada‘da Çarşı-Akçakoca-İtfaiye güzergahında ve Çarşı-Çamlimanı güzergahında, Burgazada‘da Çarşı-Kalpazankaya güzergahında, Kınalıada‘da ise Çarşı-Narçiçeği arasında seferler yapılacak.

Adalı olmayanlar 12 lira ödeyecek

Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) kararıyla Adalar’da hizmet verecek araçların ücret tarifeleri de geçtiğimiz hafta belli olmuştu. Tarifeye göre, 13 kişilik elektrikli araçlarla yapılacak seferlerde Adakart sahipleri 3 lira 50 kuruş ödeyecek.

Adakart’ı olmayan ve İstanbulkart kullanacak yolcular ise 12 lira ücret ödeyecek. Ada Taksi‘lerde ise Adalılar için taksimetre açılış ücreti 5 lira, kilometre başına ise 3 lira 10 kuruş ücret ödenecek. Turistler için ise açılış ücreti 15 lira ve kilometre başına ücret 12 lira olarak belirlendi.

13 STK’dan tepki

Öte yandan Adalı 13 sivil toplum kuruluşu ve inisiyatifi bir bildiri kaleme alarak, elektrikli araçların gelişiyle birlikte Adalar’ın tüm yollarının yaya yolu olmaktan çıkartılmasına tepki gösterdi.

Elektrikli araçların kullanıma başlamasının “Kültürel ve doğal dokusu ile korunması gereken nadide bir değeri yok edecek vahim bir karar” olduğu savunulan bildiriden yaya yolunun önemine değinildi. Yaya yolunun önemine değinilen bildiride, Türkiye’de yaya yolu kavramının mevzuata yansımadığı ve Adalar’da hayata geçirilmesi halinde tüm ülkeye örnek teşkil edebileceği; ancak elektrikli araçlar yüzünden bu fırsatın kaçırıldığı ifade edildi.

Bildiriden öne çıkan kısımlar şu şekilde:

Adalar’ın yollarının yaya yolu kalması Adalar’ın günümüze kadar gelebilmiş tarihi kentsel dokusunun, eşsiz mimari mirasının, peyzaj değerlerinin, adaların üçte ikisini kaplayan ormanlarının ve ekolojisinin, korunabilmesi için kilit öneme sahiptir. Yaya yolu statüsünü kaldırmak Adaları miras değerlerini çoktan yitirmiş herhangi bir İstanbul İlçesine benzetecek, kimliksizleştirecek, elle tutulamayan mirası olarak addedebileceğimiz benzersiz atmosferini ve yaşam biçimini kaybetmesine neden olacaktır.

‘Bir çeşit metrobüs sistemi’

Bugün Adalar’da karşı karşıya olduğumuz durum, elektrikli araçları yaya ve bisikletlerden ayıran bir çeşit metrobüs sistemidir. Yayalar ve bisikletler toplu taşıma aracının iki tarafındaki dar şeritlere mahkum bırakılmış, yayanın hükmü kalmamıştır. Bu vahim karardan acilen geri dönülmesini ve ada yollarına çakılan ve dizilen tüm bariyerlerin kaldırılmasını talep ediyoruz.

Bildiride imzası bulunan kuruluşlar şöyle:

Dünya Mirası Adalar Girişimi, Ada Gönüllüleri Derneği, Adakademi Vakfı, Adalar Vakfı, Adalar Demokrasi Meclisi, Adaların Atları Platformu, Arka Güverte, Adalar Denizle Yaşam, Spor ve Kültür Derneği, Burgazada Kültür ve Kalkınma Derneği, Burgazada Marta Dayanışması, Burgazada Mahalle Meclisi, Cesaret Derneği, Heybeliada Kütüphane Derneği.

Kaymakamlık reddetmişti

Adalar’da faytonlar, onlarca atın geçen yıl Ruam hastalığı nedeniyle ölmesinin ardından yasaklanmıştı. İBB‘nin faytonları satın almasının ardından, elektrikli araca geçileceği kararlaştırılmış ancak Adalar Kaymakamlığı, İmamoğlu‘nun elektrikli araç kullanımı için yaptığı başvuruyu reddetmişti.

Kriz daha sonra Erdoğan‘ın devreye girmesiyle çözülmüştü.

More in Ulaşım

You may also like

Comments

Comments are closed.