Doğa MücadelesiManşetYerel

Elazığ’daki Çayırköy Muhtarı: Madendeki patlamalar nedeniyle üç köylü yaralandı

0
Temsili fotoğraf

Elazığ’ın Maden ilçesine bağlı Çayırköy’de muhtar olan Emre Özdoğan, şirketin maden alanında dinamit patlatması sonucunda yaklaşık 30 evin ve köyün su kaynaklarının zarar gördüğünü iddia etti.

Özdoğan, “Geçtiğimiz günlerde firma bir patlatma yaptı bu patlatmadan dolayı üç tane vatandaş yaralandı” ifadelerini kullandı ve 2017’den beri süren maden çalışmalarının evlere, su şebekesine ve tarım arazilerine zarar verdiğini söyledi.

Açık işletme madencilik

Sözcü’den Evren Demirdaş’ın haberine göre, maden şirketinin yaptığı çalışmalar hakkında hakkında konuşan Muhtar Özdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Maden ilçemizde 2017’den beri Eti Gümüş Maden Bakır İşletmesi Yukarı Meydancık ile Aşağı Meydancık mezra arasında açık işletme yöntemiyle faaliyet göstermektedir. Yukarı Meydancık mezrası 500 metre Aşağı Meydancık mezrasına 750 metre mesafesinde son 1 yıl içerisinde haftada 7-8 ton arası dinamitle patlatmalar yapıyorlar. Bu patlamalar sonucunda 30 evde hasarlar oluştu. Şirkete ait 50 tonluk iş makinalarının köy grup yolunu kullanmaları nedeniyle yolun alt yapısı çöktü.

‘Su kaynakları kurudu’

“500 dönümlük arazimizin sulama amaçlı kullanılan gözelerde yapılan patlamalardan dolayı su kaynakları maden çalışması yapılan yöne doğru kaydı ve su kaynakları kurudu” diyen muhtar firmanın verdiği zararlar ile ilgili yetkililerle defalarca konuştuklarını söyledi.

Muhtar, “Madenciliğe karşı olmadığımızı ama yanlış ve tedbirsiz çalışmalardan dolayı köylülerin evlerine ve çevreye verdikleri zararların düzeltilmesini istedik. Şu an bizim tapulu arazilerimizle maden ocağı arası 30-40 metre” ifadelerini kullandı.

‘Üç kişi yaralandı’

Dinamit patlamaları sonucu üç kişinin yaralandığını ileri süren Özdoğan, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz günlerde firma bir patlatma yaptı bu patlatmadan dolayı 3 tane vatandaşım yaralandı. Yapılan bu çalışmayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundum. Yapılan çalışma esnasında yaralanan vatandaşlarımız işletme sorumlusu, saha sorumlusu ve patlamayı yapan şahısları hakkında suç duyurusunda bulundular. Yukarı meydancık mezrasında bir hafriyat döküm alanı var buraya dökülen hafriyatta herhangi bir yağışta kayması durumunda su kaynaklarını ve köye tehlikeye sokacak bir durumu var.”

You may also like

Comments

Comments are closed.