Dünya

El Beşir cezaevine gönderildi

0

Sudan’da gerçekleştirilen askeri darbe sonucu tutuklanan devrik devlet başkanı El Beşir’in Hartum’daki bir cezaevine gönderildiği bildirildi. Af Örgütü ise Beşir’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasını istiyor.

Sudan’ın devrik lideri Ömer el Beşir’in tutuklanarak başkent Hartum’daki Kobar Cezaevi’ne gönderildiği bildirildi. Ailesinin Reuters‘a verdiği bilgiye göre eski devlet başkanı 11 Nisan’da yapılan askeri darbeden bu yana başkanlık konutunda tutuluyordu.

Uganda Dışişleri Bakanı Okello Oryem ise  devrik başkana iltica hakkı tanımayı gündemine aldığını söyledi. Askeri Geçiş Konseyi daha önce yaptığı açıklamada El Beşir’i kendilerinin yargılayacağını, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim etmeyeceklerini duyurmuştu. Ancak El Beşir hakkında insanlığa karşı suç, soykırım ve savaş suçu işlediği gerekçesiyle yargılanması için uluslararası tutuklama kararı bulunuyor.

Af Örgütü: Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne teslim edilsin

Bu arada Uluslararası Af Örgütü El Beşir’in Uluslararası Ceza Mahkemesine teslim edilmesini ve  istifa eden Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Dairesi Başkanı Salih Goş’un protestocuların öldürülmesindeki sorumluluğunun araştırılması istedi.

Goş’un istifa ettiği haberleri üzerine bir açıklama yayımlayan örgütün Doğu Afrika, Boynuz ve Büyük Göller Bölgesi Direktör Yardımcısı Sarah Jackson şunları kaydetti: “İstifa etmek, ağır insan hakları ihlallerine ilişkin hesap vermekten kaçmak anlamına gelmemelidir. Sudan’daki yeni yetkililer, ülkenin son otuz yıldır tanıklık ettiği, uluslararası hukuk gereğince suç teşkil eden korkunç fiillerin tekrarlanmamasını sağlamak için geçmişteki insan hakları ihlallerini ele almalı ve acilen ihtiyaç duyulan reformları hayata geçirmelidir.”

Sudan’da artan gıda fiyatlarını protesto amacıyla başlayan protestolar 30 yıllık Ömer el Beşir iktidarının sona ermesi çağrısında bulunan eylemlere dönüşmüş, ordu geçen hafta yönetime el koyduğunu açıklamıştı. Darbe sonrasında yönetimi Askeri Geçiş Konseyi üstlenmişti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.