Ekvador hapishanesindeki çete kavgasında can kaybı 116’ya yükseldi

Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, ülkedeki tüm cezaevlerinde 60 günlük 'olağanüstü hal' ilan etti.

Güney Amerika ülkesi Ekvador‘un Guayaquil kentindeki Litoral Hapishanesi‘nde, çeteler arasındaki liderlik mücadelesinden dolayı çıkan çatışmada ölenlerin sayısı 116’ya yükseldi, 80 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Yaşananları “talihsiz bir durum” olarak niteleyen Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, ülkedeki tüm cezaevlerinde 60 günlük “olağanüstü hal” ilan etti.

‘Ölü sayısı artabilir’

Cezaevi Sistemi Genel Direktörü Bolivar Garzon, gün içindeki açıklamasında, çeteler arasında farklı koğuşlarda eş zamanlı çıkan çatışmalarda ölü sayısının 100’e, yaralı sayısının da 52’ye çıktığını açıklamıştı.

Garzon, “Koğuşlara giriyoruz, kolay olmadı, polis yerel saatte 14.00’te kontrolü sağladı ama dün gece başka olaylar, patlamalar oldu.” ifadesini kullanmış ve ölü sayısının daha fazla artabileceğine dikkat çekmişti. Ayrıca polis ve savcılık personelinin cesetlerin teşhisi için çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.

Nasıl başladı?

Bölge sakinlerinin sosyal medyada paylaştığı videolarda, çok sayıda mahkumun çatılara çıktığı ve cezaevinden silahla birlikte patlama seslerinin geldiği duyuluyor.

Yerel basında çıkan habere göre, çatışma Los Lobos ve Tiguerones çetelerine mensup üyelerin bulunduğu 8 ve 9 numaralı koğuşlarda başladı.

İlk değil

Ülkede 23 Temmuz’da iki ayrı cezaevinde mahkûmlar arasında çıkan isyanda 21 kişi ölmüş, 35 kişi yaralanmıştı.

Yaklaşık 38 bin tutuklu ve hükümlünün bulunduğu Ekvador cezaevlerinde, çeteler arasında çıkan olaylar zaman zaman isyanla sonuçlanıyor. Ülkede 24 Şubat’ta 3 şehirde aynı anda çıkan isyanlarda da 80 mahkûm hayatını kaybetmişti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR