EkolojiManşet

2023’te beş yeni tür keşfedildi

0
Fotoğraf: Alejandro Arteaga / Live Science

Dünyanın dört bir yanında biyoçeşitlilik krizleri yaşanırken, çoğumuzun haberi olmadan, bilim insanları tarafından her yıl binlerce yeni tür belgeleniyor.

Sadece 2023 yılında,  619 yeni yaban arısı türü tanımlandı.

İngiltere Doğa Tarihi Müzesi ise sadece bu yıl 815 yeni tür tanımladığını bildirdi.

Euronewsin aktardığına göre, müze, “Bilmediğimiz bir şeyi koruyamayız ve bu nedenle yeni türlerin tanımlanması, doğal dünyada görülen biyolojik çeşitlilikteki düşüşlerin korunması, muhafaza edilmesi ve tersine çevrilmesi çalışmalarının çoğunun temelini oluşturan ayrılmaz bir unsur” diyor.

İşte 2023 yılında keşfedilen en ilginç ve sıra dışı türlerden bazıları.

İllüstrasyon: Dr. Simone Giovanardi

1- Dev penguen

Tanımlanan tüm yeni türler halen mevcut değil. Hatta bazıları binlerce yıl önce yok olmuştu.

Yeni Zelanda‘daki bilim insanları, yaklaşık 50 milyon yıl önce bölgede dolaşmış olabilecek iki tür dev penguenin kemiklerini keşfetti.

Kumimanu fordycei, dev bir panda kadar ağırlığa sahip olsa da denizde şaşırtıcı derecede zarifti.

Türün tanımlanmasına yardımcı olan Cambridge Üniversitesi araştırmacısı Dr. Daniel Field, “Birçok erken fosil penguen, bugün yaşayan en büyük penguenleri kolayca cüceleştiren muazzam büyüklüklerdeydi. Yeni türümüz Kumimanu fordycei şimdiye kadar keşfedilen en büyük fosil penguen” açıklamasında bulunuyor.

2- Dalek yaban arısı

2023 yılı, Doğa Tarihi Müzesi tarafından tanımlanan 619 yeni tür ile şaşırtıcı bir yaban arısı yılı oldu.

Bunların çoğunluğu Encyrtidae olarak bilinen bir gruba ait. Bunlar, yumurtalarını omurgasız konakçıların üzerine ve içine bırakan parazit böcekleri ifade ediyor.

Bilim insanları, Doctor Who‘nun 60. yıldönümünü anmak için bir yaban arısı cinsine içindeki 14 türle birlikte Dalek adını vermeye karar verdi.

Keşif üzerinde çalışan Dr. John Noyes, “Bunun bir cins için iyi bir isim olduğunu ve ilk yıllarımda Doctor Who’nun büyük bir hayranı olduğum için biraz eğlenceli olduğunu düşündüm” diyor.

Fotoğraf: Brian Jones / DISL

3- Ampul anemon

Bu tür on yıllardır dalgıçlar ve akvaryumcular tarafından bilinmesine rağmen, ancak 2023 yılında resmi olarak Latince bir isimle tanımlandı.

Ampul anemon, gayri resmi olarak bilindiği gibi, Meksika Körfezi‘nde bulunan yarı saydam bir deniz canlısı.

Artık resmi olarak Bellactic lux olarak adlandırılan bu tür, avını sokmak ve tuzağa düşürmek için kayalık yarıklarda barınır. Bazen sadece 1,3 cm boyunda olabildiği için fark edilmesi zor, ancak dokunaçlarındaki şişkin uçlardan tanınabilir.

Fotoğraf: Diego F. Cisneros-Heredia, Pedro Peñaherrera-R.

4- Dev yengeç örümceği

Bu yıl Ekvador Amazonları‘nda keşfedilen süper büyüklükteki örümcek, Güney Amerika ülkesinde türünün ilk örneği olma özelliğini taşıyor.

Pedro Peñaherrera-R. ve Diego Cisneros-Heredia, Ekvador’daki Tiputini Biyoçeşitlilik İstasyonu yakınlarında gece yürüyüşü yaparken Sadala cinsinden dev bir yengeç örümceğine rastladı. Peñaherrera-R’nin büyükbabasının onuruna yeni türe Sadala rauli adını vermeye karar verdi.

Bu mamut canavarın sekiz gözü, sekiz bacağı ve turuncu-kırmızı renkte bulanık bir karnı bulunuyor. Yeşilliklerin arasında ya da bir ağaç gövdesinde pusuda durarak saldırmaya ve geçen böcekleri tuzağa düşürmeye hazır bekliyor.

Fotoğraf: Alejandro Arteaga / Live Science

5- DiCaprio’nun salyangoz yiyen yılanı

Bilim insanları tarafından 2023 yılında beş yeni salyangoz yiyen yılan türü tanımlandı.

Ağaçlarda yaşayan türlerden biri DiCaprio’nun salyangoz yiyen yılanı ya da Latince adıyla Sibon irmelindicaprioae adını aldı.

Bu isim ünlü aktör (ve çevreci) Leonardo DiCaprio tarafından seçildi ve annesi Irmelin‘i onurlandırıyor.

Yeni türü tanımlayan makalede yazarlar, yaşam alanı olan bozulmamış ormanların tarım arazisine dönüştürülmesi nedeniyle bu türü ‘tehdide yakın’ olarak sınıflandırıyor.

Yılan Panama ve Kolombiya‘nın bazı bölgelerinde bulunuyor.

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.