Türkiye

Ekşisözlük iddianamesi kabul edildi

0
Ekşisözlük internet sitesinin yazarına, yazısında dini değerleri aşağılayan ifadeler kullandığı gerekçesiyle açılan soruşturmada iddianame mahkeme tarafından kabul edildi. 

Ekşisözlük internet sitesinde din ile ilgili bir konuda düşüncesini açıklayan ‘sigaram ve ben’ rumuzlu Ahmet M.S. ile ilgili yapılan şikayetler sonucunda yürütülen soruşturma sonuca ulaştı. Mahkeme, Basın Savcısı Nurten Altınok tarafından hazırlanan iddianameyi kabul etti.

Zaman gazetesinin haberine göre Ekşisözlük yazarı hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle 1,5 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianameye göre Ahmet M.S., Müslümanların ibadetlerini ve kainatı Allah’ın yarattığına ilişkin inançları aşağılayarak düşünce özgürlüğü ve eleştiri sınırlarını aşmış.

OPI davasına benzetildi
Savcı Altınok tarafından hazırlanan iddianamede ‘sigaram ve ben’ rumuzuyla ‘din saçmalığı’ adlı başlığa bir yazı yazan Ahmet M.S.’nin ifadeleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Otto-Preminger Institut (OPI) desteğiyle çekilen ‘Cennet Konsülü’ adlı filmle ilgili kararla bağdaştırıldı. OPI davasında filmin ‘dini öğretileri aşağılamak’ ile suçlandığı ve film hakkında toplama kararı çıkartıldığı hatırlatıldı.

İddianamede şu ifadelere yer verildi: “TCK’nın 216’ncı maddesinde korunan hukuki yarar, Allah, din, peygamber, kutsal kitaplar, mezhepler.. değil, kişilerin bu kavramlara yönelik dini hisleridir. Kuşkusuz kişi, bu kavramlarla ilgili düşüncelerini açıklayabilir, eleştirebilir. Ancak bunu yaparken göz önünde tutulması gereken husus, başka kişi veya kişilerin duygularının incitilmemesidir. Zira kimsenin başkasının kutsal saydığı kavramlara ilişkin saygı duygusunu incitmeye hakkı olmaz.”

Müslümanlara da ibadetlere de saygısızlık
Bir kesimin benimsediği dini değerlerden maksadın inanç sistemi ve ibadet gibi o inancı temsil eden değerler olduğu ifade edilen iddianamede, Müslümanlar için oruç tutma, hac ve kurban kesmenin bu değerlerden olduğu kaydedildi. Şikâyete konu yazı incelendiğinde şüphelinin “beyin uyuşturucusu, saçmalık” olarak nitelediği din konusunda genel görüşlerini açıkladığı belirtildi.

Oruç ve ezan tepkisi aşağılama oldu
Ahmet M.S., söz konusu yazısındaki “Ortalık yerde yeme içme özgürlüğümden feragat etmek, sene boyu sabahın beşinde ezan sesiyle uyanmak zorunda kalıyorum. ‘Bak ne kadar mükemmel kainat, kusursuz bir sistem, bunu Allah yaratmadıysa başka nasıl olabilir’ geri zekâlılığındaki bir yaklaşımla” ifadelerin düşünce özgürlüğü ve eleştiri hakkının sınırları aşılarak, İslam dinini aşağıladığı kanaatine varıldığı bildirildi.

Savcı, sanığın TCK’nin 216. maddesine göre 1,5 yıl hapis ile cezalandırılmasını talep etti.

Baransu demokrat değil ama mutlu
Ekşisözlük’te yayımlanan yazıya Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu Twitter’dan tepki göstermiş ve Ekşisözlük aleyhinde bir kampanya başlattığını duyurmuştu. Ekşisözlük sitesinin kapatılması, yazının sahibi Ahmet M.S. hakkında ise soruşturma başlatılmasını talep eden Baransu, meclisteki partilerin bu rezilliğin karşısında bir şey yapmayacaksa oy istemeye gelmemesini, ülkenin bu rezillik karşısında ayağa kalkmasını da istemişti.

Baransu Twitter’da “Rabbimizin ve peygamber efendimizin yüzüne nasıl bakacağımızı düşünün”, “Allahıma ve peygamberime küfrediliyorsa demokrat olmak falan umrumda değil. Demokrat değilim bu rezillik karşısında. Demokratlık batsın”, “Bu millet ekşisözlükün pisliği karşısında ayağa kalkmayacaksa yazıklar olsun. Kimse de ben müslümanım demesin. Dinimle kimse alay edemez” ifadelerini kullanmıştı.

Sanık Ahmet M.S. ise, soruşturmanın ardından Emniyet’te Bilişim Şubesi’ne ifade vermiş, suç işleme kastının bulunmadığını, şahsî ve genel olarak kimseyi hedef almadığını söylemişti.

Sendika.Org

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.