Doğa MücadelesiManşet

Ekolojistlerden torba yasa uyarısı: Denizler çölleşecek, kıyılar ulaşılamaz olacak!

0

Meclis’te “Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”nın ikinci bölümü geçtiğimiz günlerde kabul edildi. Tasarıda yer alan 125 asıl, 2 geçici madde ile 63 ayrı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararname değişikliği ile Mera ve Kıyı Kanunlarında da değişiklikler yapılması öngörülüyor. Mera ve kıyı kanunlarında yapılacak değişikliklerle birlikte kıyıların turizm amaçlı özel şirketlerin kullanıma açılması sağlanırken, meraların sanayiye açılması ve daha önce sanayi alanlarına dönüştürülen mera alanlarında sanayi bölgelerinin genişletilmesinin önü açılmış olacak. Tasarıya dair tartışmalar sürerken ekolojistler, tasarıda yapılacak değişiklikler telafisi mümkün olmayacak olumsuz sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

“Sahiller halka kapatılıyor” 

Tüm kıyılar ve kıyı ekosisteminin şirketlere koşulsuz devredileceğini belirten HDK Ekoloji Meclisi Sözcüsü Beyza Üstün, her sahile marina ve otellerin yapılmasına olanak sağlanacağını aktardı. Kıyıların özel şirketlere tahsis edilmiş olacağını ifade eden Üstün, sahillerin de halka tamamen kapatılacağını dile getirdi. Tasarı ile birlikte yasal olarak Kanal İstanbul ve Efes Antik Kenti’ne açılmak istenen kanal projesinin hızlandırılmasının amaçlandığını kaydeden Üstün, “Projelerle şirketler eliyle denizler doldurulabilecek, deniz altı tünel boru geçitlerini istenildiği gibi şirketler yapabilecek. Deniz ekosistemi ölecek, denizler çölleşecek, kıyılar ulaşılamaz olacak” dedi.

“Doğaya ve topluma savaş açıldı”

Ekolojist Ertuğrul Barka ise, insanların otlaklarına, meralarına ve yaşam alanlarına hukuk dışı değişikliklerle ulaşmasının engelleneceği uyarısında bulundu. İnsanların biyolojik, ekonomik, toplumsal ve kültürel olarak sürdürülebildikleri yaşam alanlarının pazarlanmasına olanak sağlandığını kaydeden Barka, torba yasada geçen 61’inci maddede isteyenlerin gelip halkın topraklarını bile artık gasp edebileceklerini dile getirdi. Sermayenin büyümesinin amaçlandığını kaydeden Barka, yasalar üzerinden doğaya ve topluma savaş açıldığını söyledi.

Türkiye doğasında bugüne kadar hukuksuz uygulamalarla yaratılan tahribata kılıf uydurulmaya çalışıldığını kaydeden Barka, “Hangi koy, mera, akarsuyu pazarlamadılar ki? Torba yasalarla yasalara kılıflar uydurarak hesap vermekten kurtulmayı amaçlıyorlar. Meşhur holdingler var. Nerede 5 yıldızlı otel yapmak istiyorsa oradaki ormanlar yanıyor. Yasa ile artık sermayeye parayı ver ülkede parayı ver, sahili merayı akarsuyu al. Artık daha önce biri istediğinde orada orman yangını çıkarırlardı. Şimdi bu torba yasalar ile buna da gerek kalmayacak. Doğa direk tahrip edilebilecek. Yani daha önce yaptıkları, ileride ne tür doğa katliamları yapacaklarının göstergesidir. Sermaye bunalımda ve bu bunalımı aşabilmek için doğayı da sömürüyor. Mevcut hükümet bu tür yasalar ile savaşlarla büyümeye çalışıyor” dedi.

 

(Mezopotamya Ajansı)

You may also like

Comments

Comments are closed.