Ekolojiİklim KriziManşet

Marmara Denizi’nde denizanası popülasyonu artmaya devam ediyor

0
Marmara Denizi'nde denizanası

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi bilim insanları tarafından yürütülen ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile iş birliği içinde gerçekleştirilen “Marmara Denizi’nde Denizanası Artışları Sebep ve Sonuçları” başlıklı projede, denizanası popülasyonunun özellikle İstanbul kıyıları ve körfez bölgesinde yoğun şekilde arttığı belirlendi.

Araştırma kapsamında, “R/V Yunus-S” gemisiyle yapılan deniz seferlerinde ve dalgıçlar tarafından su altında yapılan gözlemlerle, denizanası örnekleri toplandı. Farklı derinliklerden alınan bu örnekler incelendiğinde, denizanası sayısındaki artışın yanı sıra, bu canlıların ekosistem üzerindeki etkileri de detaylı bir şekilde araştırıldı.

AA’ya konuşan İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, yaptığı açıklamada, denizanalarının ekosistemdeki olumsuz değişikliklere uyum sağlama yetenekleri sayesinde hayatta kalmada başarılı olduklarını ve sayılarını artırdıklarını belirtti.

Marmara Denizi’nde müsilaj kabusu geri mi dönüyor?
Marmara Denizi’nin kirlenmesinde İstanbul atıksularının payı söylendiği kadar mı?
Marmara Denizi'nde denizanası

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesince Marmara Denizi’nde yapılan çalışmalarda, küresel ısınma nedeniyle her yıl balık stoklarında, balık türlerinde ve oksijen seviyesinde azalma olduğu tespit edildi. İÜ Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. ( Hikmet Faruk Başer – Anadolu Ajansı )

Marmara Denizi’nde denizanası neden artıyor?

Prof. Dr. Okyar, Marmara Denizi üzerindeki yoğun insan baskısının ve kirliliğin, denizanası popülasyonundaki artışa zemin hazırladığını ifade etti.

Sıcaklık artışlarının da denizanası üreme kapasitesini artırdığına dikkat çeken Okyar, Marmara Denizi’nde kış aylarında bile su sıcaklığının yaklaşık 20 derece olarak ölçüldüğünü ve bu durumun denizanası üremesini teşvik ettiğini vurguladı.

Araştırma: Marmara Denizi ısınıyor, denizde oksijen azalıyor
Marmara Denizi’nde denizanası çoğalıyor

Ayrıca, denizanalarının aşırı çoğaldığı zamanlarda ölümlerinin su kalitesini bozduğu ve ekosistemin işleyişinde değişikliklere neden olduğu belirtildi.

Marmara Denizi’nin ekosistemi, insan eliyle kirletiliyor olmasının yanı sıra iklim krizi nedeniyle de tehdit altında. Yine insan eliyle körüklenen iklim krizi, yalnızca karanın değil, denizlerin de aşırı ısınmasına neden olarak tehdit oluşturuyor.

2024 yılının ocak ayı, Türkiye genelinde sıcaklık değerlerinde dikkate değer bir artışa tanık oldu. Kırklareli’nden Gazipaşa’ya, Yozgat’tan Trabzon’a kadar bazı bölgeler mevsim normallerine yakın sıcaklıklar yaşanırken, ülkenin büyük bir kısmı ortalama sıcaklık değerlerinde normallerin üzerine çıktı.

1991-2020 dönemine ait ocak ayı sıcaklık ortalaması 2,9°C iken, 2024 ocak ayında bu değer 5,7°C’ye ulaşarak neredeyse iki katına çıktı. Bu durum, son 53 yılın en sıcak ocak ayı olarak kaydedildi.

Marmara Denizi’nde denizanası çoğalıyor

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.