EnerjiManşet

Ekolojik yıkımla gelen sadaka: Erdoğan seçim öncesi gaz dağıttı

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat sahip çıktığı ve 2. Abdülhamit’in rüyası olarak lanse ettiği proje kapsamında Karadeniz’den çıkarılan doğalgaz için Zonguldak‘taki Filyos Doğalgaz İşleme Tesisi‘nin açılışı dün (20 Nisan) akşam gerçekleştirildi.

Filyos’ta Karadeniz Gazı Devreye Alma Töreni‘nde bir konuşma yapan Erdoğan, mutfak ve sıcak su tüketiminde kullanılan doğal gazın bir yıl süreyle ücretsiz verileceğini, bir ay boyunca da konutların tüm doğal gaz tüketiminden ücret alınmayacağını duyurdu.

Erdoğan’ın seçimlere üç hafta kala açıkladığı ücretsiz doğal gaz kararı, kamuoyunun farklı kesimlerinde farklı tepkilere yol açtı. Birçok sosyal medya kullanıcısı alınan kararı memnuniyetle karşılarken, muhalefet açıklanan indirimin Türkiye‘de doğal gaza uzun süredir yapılan zamların vatandaşa yüklediği maddi yükü hafifletmeye yetmeyeceğini savundu.

‣ Gaz gaz, nereye kadar? Cennet Filyos’ta sona doğru…

‘Günlüğü 5 TL’ye gelir, olsa olsa “sadaka” denir’

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Erdoğan’ın bir yıl boyunca her ay 25 metreküp doğalgazın ücretsiz olacağı açıklamasını değerlendirdiği yazısında, “Bunun parasal karşılığı 125 ila 150 TL arası. Yaz aylarında doya doya ısınırsınız. Tabii ısınma bedeline bu indirim var mı, bilmiyoruz çünkü mutfak ve sıcak su bedeli diye açıklandı. Abonelerin ne kadarı doğalgazı mutfağına da bağlatabilmiş onu da bilmiyoruz çünkü güvenlik nedeniyle her mutfağa doğalgaz bağlanamıyor” ifadelerini kullandı.

İndirimin detaylarının belli olmadığına işaret eden Altaylı, “Doğrusunu isterseniz, ben buna pek müjde diyemiyorum. Diyen olacağını da pek zannetmiyorum. Günlüğü 5 TL’ye gelir. Olsa olsa ‘sadaka’ denir. Dilenciye bile verseniz, ters ters bakar. İçinden ne der bilemezsiniz!” diye yazdı.

‣ Filyos Limanı için açılan ikinci ihale ‘pazarlık usulü’ Kolin’e…

Kılıçdaroğlu: Panik, halkın yararınaysa iyidir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın açıklamaları sonrası Twitter‘dan yaptığı paylaşımda, “Erdoğan çok panik. İyidir, halkın yararınaysa iyidir. Biz devlet terbiyesi ile yetişmiş insanlarız. Devleti yönetenin vaadi olmaz, taahhüttü olur. Çünkü devletin parası halkın parası. Devlet adına, halkın yararına verilen taahhütleri, devamlılık esasıyla mutlaka yerine getiririz” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, “Covid, yangınlar, ekonomik kriz, deprem sırasında unutulan ama seçim sırasında hatırlanan halkımızın yararına bolca taahütte bulunsunlar ki devletin sözü anlamına gelsin ve Bay Kemal de seve seve yapsın” diye ekledi.

Gelecek Partisi: Kısa süreli rahatlama sağlar

İktidarın doğal gaz fiyatlarıyla ilgili kararını “sevindirici” bulan Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan ise, “Her ne kadar seçim nedeniyle konutlarda doğalgaz kullanımının 1 ay boyunca tamamen, bir yıl boyunca ise 25 metreküpe kadar ücretsiz olması yoksulluk altında ezilmiş milletimiz için kısa bir süre rahatlama sağlayacak olsa da, daha güzel olanı bu destekleri sağlarken, üstüne geçtiğimiz yıldan bu yana iki kattan fazla artmış doğalgaz fiyatlarını bir süre dondurmak olurdu” açıklamasında bulundu.

“Ayrıca Türkiye’yi yeniden ciddi bir ekonomik aktör haline getirebilmenin yolu, seçim nedeniyle panik ve korkuyla verilen vaatler değil, milletimizin satın alma gücünü yükseltecek kapsamlı bir politika bileşimini uygulamaktır” ifadelerini kullanan Özcan, “Millet İttifakı olarak seçime endeksli sadece önümüzdeki bir ayı değil, çocuklarımızın önündeki nice yılları refah içinde geçirebilmesini sağlayacak güçlü bir ekonomi yönetimini hedefliyoruz” diye ekledi.

‘O paraya bir kilo kaşar alamazsınız’

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Dünyada doğalgaz fiyatları 6.8’den 2,2 seviyesine düştü. Bizde yapılan zamlar aynen duruyor. AKP diyor ki ayda 25 m3 bedava. 155 lira eder. 1 kilo kaşar alamazsınız. Bunu da “enerji bağımsızlığı” diye pazarlıyorlar. Milletimize helali hoş olsun. Her yerden soydular, hakkınızdır” dedi.

‘Yüzde 164,25 zama 105 TL indirim’

Türkiye ve Ortadoğu Politikaları Araştırmacısı Hasan Doğan, vaat edilen doğalgazın faturalara yaklaşık 105 TL olarak yansıyacağını belirterek, öte yandan son bir yılda doğalgaza yüzde 164,25 yapıldığını hatırlattı.

Filyos Vadisi yok oluş tehdidi altında

Filyos Vadisi’nin bereketli tarım alanlarının üzerine, ‘balık merası’ sahil şeridine, zengin biyoçeşitliliğe sahip ormanlık alanlarının ortasına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle sahip çıktığı Türkiye’nin ilk Mega Endüstri Bölgesi inşa ediliyor. Bölge kapsamında Karadeniz’de aranan doğal gazın karaya çıkış noktası olarak planlanan dev liman, gübre, demir çelik fabrikaları, çeşitli sanayii girişimlerinin yanı sıra termik santral de yer alıyor.

Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Fuat Tosyalı’nın şirketine tahsis edilen Filyos Vadisi’ndeki arazide içme suyu temini ve altyapı hizmeti için birlik kurulmasına karar verilmişti. Birlik, Çaycuma Belediyesi’nin de aralarında olduğu üç ilçe, beş belde ve il özel idaresinin de arasında olduğu yerel yönetimlerinden oluşuyor.

Böylece doğa ve yaşam savunucularının tüm itirazlarına rağmen hayata geçirilen Zonguldak Çaycuma’daki Filyos Vadisi projesi için ilk adım atıldı.
Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) yönetim kurulu üyesi olan, kamudan milyonlarca liralık ihaleler alan ve Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Fuat Tosyalı’nın yönetim kurulu başkanı olduğu Tosyalı Holding’e gübre üretim tesisi inşa etmesi için Filyos Vadisi 49 yıllığına tahsis edilmişti.

İçerisinde Filyos Limanı, Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Serbest Bölgesi ve Serbest Bölge Gelişme Alanı‘nı barındıran havza, Filyos Vadisi Projesi olarak adlandırılıyor. Filyos Limanı’nın yapımı için yaklaşık 2 milyar 200 milyon TL harcandı. Filyos Vadisi’nde yer alan endüstri bölgesiyle beraber bu projenin toplam maliyeti 5 milyar TL’yi buldu.

Tosyalı Holding iştiraki Tosyalı Gübre Sanayi Şirketi, 29 Aralık 2021’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na “Filyos Entegre Gübre Üretim Tesisi’ni” inşa etmek için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yapmıştı.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, tesis 1 milyar 235 milyon dolara inşa edilecek. Tesisin maliyeti güncel kurla 16 milyar 500 milyon TL’yi buluyor. Gübre üretim tesisiyle yılda 1 milyon 485 bin ton gübre üretilmesi planlanıyor.

Gübre Üretim Tesisi’nin inşa edileceği arazi de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tahsis edildi. ÇED dosyasında, “Proje alanı için Tosyalı Gübre Sanayi A.Ş.’ye ön yer tahsisi yapılmış olup Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 49 yıllık irtifak hakkı tesis edilecektir” denildi.

Yapımına 2016 yılında başlanan Filyos Limanı’nın açılışı 4 Haziran 2021’de Erdoğan’ın katıldığı bir törenle yapıldı. Filyos Limanı da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “çılgın proje” olarak nitelendirdiği projeler arasında.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.