TürkiyeDoğaManşet

Filyos Limanı için açılan ikinci ihale ‘pazarlık usulü’ Kolin’e…

0
Türkiye‘nin üçüncü büyük limanı olması planlanan Zonguldak‘ın Filyos Limanı için ikinci dev ihalenin sonuç ilanı yayınlandı. İhale, ‘pazarlık usulüyle’ AKP döneminin gözde müteahhitlerinden Kolin İnşaat’a verildi.
 
Sözcü‘den Yusuf Demir‘in aktardığına göre, “Filyos Limanı Rıhtım ve Geri Saha İnşaatı” başlıklı ihale, Ulaştırma Bakanlığı tarafından 20 Kasım 2019’da gerçekleştirildi. İhale için, kamu yararına rekabete imkan sağlayan “açık usül” yerine, kanunun deprem ve afetler gibi önceden bilinemeyecek olağanüstü haller için öngördüğü “21-b pazarlık usulü” tercih edildi. İhale, pazarlık usulünün sağladığı kolaylıklarla, duyurusu yapılmadan,  istenilen şirketler özel olarak davet edilerek gerçekleştirildi. 
 
Sözleşmesi ihaleden 14 gün sonra 4 Aralık 2019’da imzalanmasına ve 6 Aralık 2019’da yer teslimi yapılmasına rağmen, ihale sonucu tam 439 gün kamuoyuna açıklanmadı. 

Yine Kolin

Yaklaşık bedeli 823.3 milyon lira hesaplanan ihale 695.4 milyon liraya,  AKP döneminde aldığı büyük kamu ihaleleriyle dikkat çeken Kolin İnşaat’a verildi. Sözleşmeye göre İnşaatın önümüzdeki 19 Mayıs’ta tamamlanması gerekiyor.

Türkiye’nin ilk yerli sondaj gemisi Fatih’in Karadeniz’de bulduğu 405 milyar metreküplük doğalgaz rezervi Filyos Limanı’ndan karaya çıkarılacak.

İlk ihale 2014’te

Filyos Limanı için ilk ihale 19 Mart 2014 günü yapılmıştı. Yine Ulaştırma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ihale rekabete imkan veren açık usulle gerçekleşmiş ve 537.8 milyon liraya Şenbay ve Özgün İnşaat ortaklığı kazanmıştı. 1 Temmuz 2016’da imzalanan sözleşmeye göre liman inşaatının 19 Temmuz 2016’da başlaması ve 19 Mayıs 2020’de tamamlanması öngörülmüştü.

İkinci ihalenin teknik detayları ise bilinmiyor. Projeyi yakından takip eden CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş hiçbir makamdan liman inşaatının detaylarıyla ilgili sorularına kapsamlı yanıt alamadığını bu nedenle ikinci ihalenin çerçevesinin ne olduğunun kamuoyu tarafından bilinmediğini kaydetti.

Filyos Vadisi sanayi bölgesine dönüştürülmek isteniyor

Türkiye’nin doğal hayat açısından önemli bölgelerinden biri olan Filyos Vadisi, çeşitli projelerle sanayi bölgesine dönüştürülmek isteniyor. Filyos Vadisi Projesi kapsamında yapılacak limanın yanı sıra serbest bölge, endüstri bölgesi, liman, sanayi ve depolama alanları gibi yapılar inşa edilecek. 

TEMA Vakfı, Filyos Limanı nedeniyle bölge ekolojisinin geri dönüşü olmayacak bir şekilde zarar göreceğini belirtiyor. Liman inşaatının ve işletmesinin en önemli etkileri deniz ve kıyı ekolojisi üzerinde olacak.

Filyos Nehri’nden Amasra’ya kadar olan sahil kesiminde, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler kapsamınca koruma altına alınan bitki ve hayvan türleri yaşıyor. Bölge, “Amasra Önemli Kuş Alanı” ve “Amasra Kıyıları Önemli Doğa Alanı” sınırları içerisinde yer alıyor. 

Filyos Vadisi’nde liman dışında ayrıca termik santrallerden çimento fabrikasına, petrokimya tesislerinden kömür-cevher depolama tesisine kadar bir dizi işletme açılması planlanıyor.

 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.