EkolojiManşetTürkiye

Ekoloji Birliği: Yangın felaketleriyle etkin mücadele devletin görevidir!

0

Ekoloji Birliği tarafından dün (20 Haziran) akşam saatlerinde Mardin‘in Mazıdağı ilçesi ile Diyarbakır‘ın Çınar ilçesi arasında kırsal alanlarda başlayan ve 11 yurttaşın, binlerce hayvanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan yangına ilişkin açıklama yapılarak devlete görevleri hatırlatıldı. Yangın felaketleriyle etkin mücadelenin devletin görevi olduğunun vurgulandığı açıklamada onlarca kilometrelik alana yayılan yangında, gece boyunca çevre il ve ilçelerden gelen itfaiye ve yangın söndürme ekipleri ile yöre halkının kendi imkanlarıyla müdahalede bulunmasının, yetersiz kaldığı belirtildi.

İlçe belediye eşbaşkanının kaymakamlıktan yangın söndürme helikopteri talebinin ‘helikopterin gece görüşü yok denilerek’ karşılanmadığına dikkat çekilerek “Havadan müdahalenin zamanında yapılamaması ise yangının çok kısa sürede büyük bir faciaya dönüşmesine neden olmuştur” denildi.

Diyarbakır yangın

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Açıklamada, “Bölgedeki elektrik enerjisi tedarikçisi DEDAŞ’ın sürekli elektrik kesintileri, yüksek voltaj sorunları, elektrik altyapısının yenilenmemesi gibi hizmet eksikliklerinden ve bu hizmetlerin denetiminin devlet tarafından ihmal edilmesinden kaynaklı bölge halkı üzerinde kurmuş olduğu bir tahakküm söz konusudur” ifadeleri kullanıldı.

‘Bu ihmal kabul edilebilir değil’

Valiliğin anız yangını olarak duyurduğu oysa DEDAŞ’ın ihmalinin söz konusu olduğu yangının ilk tanığı köylülerin ‘gerekirse mahkemeye gider ifade veririz’ dediğine de dikkat çekilen açıklamanın devamında şunlar aktarıldı:

“Direklerin tahtadan olması bu sebeple zeminde sağlam durmaması ve elektrik tellerinin yaz aylarında genleşmesi sonucu birbirleriyle olası teması sonucu daha önce de birçok yangına sebebiyet veren bu ihmal kabul edilebilir değildir. Gece boyunca gerek yöre halkının yardım çığlıkları gerekse sosyal medya üzerinde başlayan etkin müdahale talebine yetkili kurumlar sessiz kalmış anında ve zamanında gerçekleşmeyen müdahale ne yazık ki can kayıpları ve ağır yaralanmalarla sonuçlanmıştır. Bölgeden iletilen haberlere göre sekiz vefat ve 16 ağır yaralı olduğu bildirilmiştir. Kayıpların artmasından ayrıca endişe etmekteyiz.

Yerleşim yerlerine de sıçrayan yangında insanlar dışında, hayvanlar, doğal yaşam etkilenmiş, köylülerin geçim kaynakları zarar görmüş, yok olmuştur. İklim krizinin derinleşen etkilerini gördüğümüz yaz ayları her yıl tekrarlanan yangınlara rağmen, devlet kurumlarının gerekli önlemleri almaması, etkin bir müdahale politikasının olmaması, havadan söndürmede halen gece görüşlü helikopter ve tam teçhizatlı yangın söndürme uçaklarının yeterli sayıda bulundurulmamasından kaynaklı olarak yaşadığımız büyük felaketlere dönüşmektedir.

Yangından etkilenen bölgenin hala desteğe ihtiyacının olduğu ve tüm ilgili kurumları, sağlık emekçilerini, bölge halkını, yangından zarar gören hayvanlar için veteriner hekimleri desteğe çağırıyoruz.”

Yangının bilançosu gün aydınlanınca ortaya çıktı: İnsanlar, hayvanlar, tarlalar ve ağaçlar yandı

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.