2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİDoğa MücadelesiManşetTürkiye

Eko Afet Grubu Adıyaman’da: Yıkıntı atıkları Atatürk Barajı’nı besleyen derelere dökülüyor

0

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu temsilcilerinin ve Karıncalar Ekoloji Ağı aktivistlerinin bir araya gelerek oluşturduğu Ekoloji Hareketleri Afet Grubu, dün deprem bölgesine doğru çıktığı yolculukta Adıyaman‘a ulaştı.

Eko Afet Grubu deprem bölgesine gidiyor

Burada konuşan ÇMO temsilcisi, şu anda Adıyaman’daki durumu tespit etseler de depremden etkilenen bütün kentlerde durumun aynı olduğunu söyledi:

“Deprem sırasında yaşanan can ve mal kayıplarının yanı sıra afet atıkları da tehlike saçıyor. Deprem bölgesine giden Çevre Mühendisleri Odası atık yönetimi ve halk sağlığı konusunda uyarılarda bulundu. Adıyaman’da afet yıkıntı atıkları baraja dökülmektedir.

Adıyaman’da sokakta yaşayan insanlar için; tuvalet ve kullanım suyu ihtiyacı acil bir öneme sahiptir. Tuvalet sularının yollara aktığı tespit edilmiş, herhangi bir önlem alınmadığı belirlenmiştir. Bu durum, bölgede kolera vb. gibi salgınların zeminini hazırlamaktadır.”

Enkaz kaldırma için eylem planı yok

Adıyaman’da enkaz kaldırma çalışmasının, arama kurtarma çalışmasının aksine hızlı bir şekilde yapıldığına dikkat çeken ÇMO; ” TMMOB ile yapılan görüşmelerde Hükümetin enkaz kaldırma çalışması için eylem planının olmadığı, Adıyaman’da enkaz atıklarının yerleşim yerlerine yakın yerlere döküldüğü, bu atıkların dere yatağına yakın olduğunu ve dere yatağının arkasında Atatürk Barajı’nın bulunduğu tespit edilmiştir.

Bu atıkların özellikle asbest içermesi, bölgede şu anda çalışanlar için risk oluşturmakta ve önlem alınmasını zorunlu kılmaktadır.”

Açıklamada, yerinden yapılan gözlemlerde herhangi bir önlemin de alınmadığı belirtildi: “Adıyaman’da plansız ve programsız yapılan enkaz kaldırma çalışmalarının şehirde yeni problemlerin kaynağını oluşturacağı bilinmektedir. Adıyaman dışındaki şehirlerde de durum bu şekildedir.”

İAK: Moloz dökmek yasaktır tabelasının dibine enkaz atıkları yığılıyor

Eko Afet Grubu’nun bileşimlerinden İklim Adaleti Koalisyonu da sosyal medyadan bir paylaşım yaparak, Adıyaman’da kaldırılan enkazların molozlarının, “moloz dökmek yasaktır” uyarısının hemen yanından, dere yatağına döküldüğünü vurguladı.

Grup, deprem bölgesinde yardım faaliyetlerine de katılıyor, hem yanlarında götürdükleri hem de dışarıdan gelen malzemelerin depremzedelere ulaştırılmasına çalışıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.