Emek

Eğitim emekçileri 4+4+4’e karşı iş bırakacak

0

Eğitimi 4+4+4 formülüyle kademeleştirmek isteyenlere karşı Eğitim Sen sokağa çıktı. Konunun meclis komisyonuna gelmesini protesto eden emekçiler bu yasanın meclis gündemine gelmesi durumunda iş bırakarak hizmet üretmeyeceklerini söyledi.

Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarttığını iddia ederek eğitimi 4+4+4 şeklinde kademeleştiren AKP’ye karşı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası sokağa çıktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Dikmen Kapısı önünde bir araya gelen emekçilere milletvekilleri de destek verdi.

“Piyasacı, gerici–ırkçı eğitime hayır” pankartı açan emekçiler adına basın açıklamasını Eğitim-Sen Genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik okudu. Bozgeyik hükümetin hedefinin eğitimi 12 yıla çıkartmak değil “Dindar nesil yetiştirmek istiyoruz” ifadesine uygun bir eğitim sistemi oluştumak olduğunu söyledi.

İmam hatiplerin önü açılacak

Eğitimin kademelileştirilerek asıl yapılmak istenenin İmam Hatiplerin sönümlenen 6, 7 ve 8. sınıflarını canlandırmak olduğunu söyleyen Bozgeyik, bu şekilde mevcut eğitim sisteminin esnetilmek istendiğini belirtti.

Çocuk işçilikteki parçalar birleşiyor
Çıraklık yaşının 14’ten 11’e çekilmesini dikkat çekici bulan Bozgeyik “Çocukların ilk dört yıldan sonra okul ortamlarından uzaklaşarak son yıllarda giderek büyüyen bir sorun olan çocuk işçiliğinin yaygınlaşması hedeflenmekte, çocuk emeği sömürüsünün önü bizzat hükümet tarafından açılmaktadır” dedi.

Zorunlu eğitim 15 yıl olmalı
Alternatif bir eğitim sisteminin 15 yıl olması gerektiğini söyleyen Bozgeyik bu konuya şu cümlelerle açıklık getirdi: “Eğitim-Sen olarak, zorunlu eğitim süresinin arttırılmasını ve gerekli alt yapı hazırlıkları yapılarak, 3-4 ve 5-6 yaş olmak üzere 2 yıl okul öncesi, 9 yıl ilköğretim ve 4 yıl ortaöğretim olmak üzere 15 yıla çıkarılmasını savunuyoruz. Değişik zamanlarda yapılan pek çok akademik ve bilimsel tartışmalarla doğruluğu onaylanmış bu önerimiz, getirilmek istenen düzenlemeye alternatif olabilecek en doğru ve bilimsel modeldir.”

Bu yasa tasarısını kesinlikle kabul etmediklerini belirten Bozgeyik, yasanın komisyondan geçerek meclis gündemine gelmesi durumunda eğititm ve bilim emekçilerinin iş bırakarak hizmet üretmeyeceğini söyledi.

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.