ManşetTürkiye

Eğitim Bir Sen’den; “Karma eğitimden vazgeçilsin” talebi

0

Hükümete yakınlığıyla bilinen Memur-Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen, 5’inci sınıftan itibaren ortaöğretimde türban yasağının kaldırılmasının ardından hükümetten ‘karma eğitimin de kaldırılmasını’ istedi.

Ortaöğretimde türban serbestisini de destekleyen Eğitim-Bir-Sen, Bakanlar Kurulu’nun ortaöğretimde türbana izin verdiği toplantısının bir gün öncesinde Eğitim-Bir-Sen de 29’uncu Başkanlar Kurulu’nu düzenliyordu.

1 eğitim bir sen

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, bu kuruldan çıkan talep bildirisinde, karma eğitimden adeta bir ‘işkence aracı’ olarak bahsediliyor ve bu ‘dayatma‘dan vazgeçilmesi isteniyor. Bildiri metninde geçen ifadeler şöyle:

“İnsanların temel tercihlerini sınırlayan demokratik eğitim hakkının önündeki engeller kaldırılmalı; insan iradesine ve tercihine ipotek koyan eğitimdeki ‘karma’ mecburiyetine son verilmeli, devlet bu konudaki dayatmadan vazgeçmelidir.”

Bildiride sadece karma eğitimin kaldırılmasının yanı sıra müfredatın da belirli noktaların gözetilerek ‘elden geçirilmesi‘ talep ediliyor: “4+4+4 eğitim sistemiyle istenen sonuçların elde edilebilmesi, insanımızın sahip olduğu ahlaki ve toplumsal değerlerin, müfredatın yeniden belirlenmesi noktasında öncelikle göz önüne alınması elzemdir.”

Bu kuruldan çıkan talep bildirisinde kamu çalışanlarına ve üniversite öğrencilerine türban yasağının kalkmasının ardından ortaöğretimde bu yasağın devam etmesinin anlamsız olduğu da dile getiriliyordu.

Bildiride, “Kamu çalışanlarına ve üniversite öğrencilerine başörtüsü serbestisinin getirildiği bir ortamda diğer kız öğrencilere başörtüsü yasağının uygulanması anlamsızdır. Seçmeli Kur’an-ı Kerim dersinde başını örten bir öğrenciye başka bir derste bir öğretmenin başörtüsü yasağı uygulaması beklenmemelidir. Bu husustaki garabete, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yönetmelik değişikliği yapılarak son verilmeli; kamuda başörtüsü özgürlüğünden, imam hatip liseleri, imam hatip ortaokulları ve çok programlı liseler bünyesindeki imam hatip programını takip eden öğrenciler dışında kalan diğer öğrencilerin de yararlanabilmesinin yolu açılmalıdır” denildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da aynı talebi dile getirdiği öne sürülmüş, 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasından sızan ‘eğitime dizayn’ konuya ilişkin bir toplantının tapesinde, Bilal Erdoğan’ın “Onları orta okul ve lise diye çevirelim. ‘Bu kız mı olacak, erkek mi olacak’” dediği iddia edilmişti.

(Cumhuriyet)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.