EğitimManşetTarım-Gıda

Ege Üniversitesi öğrencileri vegan menü hakkını kazandı

0

Ege Üniversitesi öğrencilerinin aylardır çeşitli eylem ve kampanyalarla talep ettiği vegan menü istekleri sonunda yerine getirildi. Verilen onlarca dilekçenin ve change.org’da açılan imza kampanyasının ardından  öğrencilerin talebini kabul eden üniversite yönetimi, bugünden (11 Nisan)  itibaren 1,2 ve 3 Nolu yemekhanelerde vegan menü verileceğini açıkladı.

Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, haberi Instagram hesabından şu sözlerle duyurdu: “Öğrenci odaklı yönetim anlayışımız çerçevesinde öğrencilerimizin talebini dikkate alarak kampüs yemekhanelerimizde vegan menü servisini başlattık. Öğrencilerimizin taleplerini hassasiyetle ele alıp çözüm üretmeye devam edeceğiz.”

Vegan öğrenciler de rektörlük binası önünde düzenledikleri basın açıklamasında ” 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 47’inci Maddesi’ne göre Ege Üniversitesi’nin öğrencilerin beslenme ihtiyacını en iyi şekilde karşılamakla yükümlü olduğuna” dikkat çekti.

Ege Üniversitesi’nin dışında vegan ve vejetaryen menü çıkaran diğer üniversiteler, İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, ODTÜ, Ankara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi. 

Üniversitelerin vegan menülerinde et, süt ürünleri ve yumurta içermeyen yemekler bulunuyor.  Yemekler meyve, sebze, kepekli tahıllar, baklagiller kullanılarak hazırlanıyor.

Sırada Marmara Üniversitesi var

Marmara Üniversitesi öğrencileri de vegan müne çıkaran üniversitelere dahil olmak için bir imza kampanyası sürdürüyor. Öğrencilerin change.org’da devam eden imza kampanyasında şu ifadeler yer alıyor:

“Üniversitelerdeki yemekhanelerde sadece tek bir kesime dönük yemek çıkarmak hiç de adil değil! Ülke genelinde milyonlarca öğrencinin yemek yediği yemekhanelerde bu öğrencilerin hepsinin ‘etçil’ olduğunu düşünmek ne kadar da yanlıştır! Hayvansal ürün içerikli yiyecekler sadece et yiyebilenler içindir. Oysa vegan menüler tüm insanların yiyebileceği besinleri içerir. Hayvan etinden ve hayvanlardan elde edilenlerden yapılan yemekleri yemek istemeyen bizler vegan menü istemekteyiz.”

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.