EkolojiManşet

Ebola goril ve şempanzeleri vurdu

0

great_ape_promoAfrika’da geçtiğimiz yıl patlak veren Ebola salgını, kıtadaki goril ve şempanzelerin ölüm oranında patlama yaşanmasına neden oldu. Önlem alınmadığı takdirde türlerin yok olma tehlikesi altına gireceği belirtildi.

İngiliz bilim isanı Meera Inglis, Afrika’nın birçok ülkesinde geçtiğimiz yıl etkili olan ve binlerce kişinin ölümüne neden olan Ebola salgının büyük maymun türlerini de fazlasıyla etkilediğini belirtti.

TheConversation.com sitesinde araştırmaları hakkında bilgi veren Inglis, ortaya çıkan tehdidin fark edilmediğini ancak Ebola’nın goril popülasyonunda ölüm oranını yüzde 95’e çıkardığını belirtti. Inglis, şempanzeler için ölüm oranının ise yüzde 77’ye yükseldiğini ifade etti.

Inglis araştırmasında, 1990’dan bu yana küresel alanda görülen Ebola salgınları nedeniyle goril ve şempanze nüfusunun yüzde 33’ünün yok olduğunu belirtti.

Nesilleri tükenebilir

Inglis, virüs salgınının uzun dönemli etkilerini önlemek için kısa dönemli önlemler alınması gerektiğini vurgulayadı. Araştırmacı, bu kapsamda aşı programları gerçekleştirilmesini ve büyük maymunların yaşam alanlarının düzenlenerek artırılması gerektiğini savundu.

Ingles, Ebola’ya karşı büyük maymunların bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan bir ilacın Avrupa yasaları nedeniyle henüz gerçek vakalar üzerinde denenmediğini ancak istisna yapılabileceğini belirtti.

Yaşam alanlarının düzenlenmesinini de politik engellere takıldığını belirten Ingles, gerekli adımlar atılmazsa büyük maymunların on yıllar içinde yok olabileceği uyarısında bulundu.

(Al Jazeera)

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.