İklim KriziManşet

Düzinelerce akademisyen, fosil yakıt bağları yüzünden Bilim Müzesi’ne tepki gösterdi

0

Dünya genelinden 40’ın üzerinde akademisyen ve bilim insanı Birleşik Krallık’ta yer alan ve fosil yakıt şirketleriyle kurduğu mali ilişki yüzünden tepki toplayan Bilim Müzesi’ne ithafen bir mektup yayımladı.

Aralarında daha önce müze ile birlikte çalışmış veya çalışmaktan vazgeçmiş bilim insanlarının da bulunduğu isimler müzenin fosil yakıt sponsorluk anlaşmalarından “endişe duyduklarını” ve bir moratoryum ilan edilene kadar müze ile bağlarını kopardıklarını açıkladı.

Petrol ve maden şirketlerinden sponsorluk

Her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan müzenin iklim sergisi için petrol ve doğal gaz devleri Shell, BP ve Equinor ile uluslararası maden şirketi Adani’den sponsorluk alması tepkilere yol açtı.

Shell ile yapılan anlaşma, müzenin petrol şirketinin “iyi niyetine veya itibarına zarar vermemesini” taahhüt eden bir madde içeriyordu.

Bilim Müzesi’nin eski direktörü olan iklim bilimcisi Prof. Chris Rapley ise bu durumu eleştirerek danışma kurulundan istifa etmişti.

Sedat Gündoğdu da teklifi geri çevirmişti

Müze tarafından yapılacak plastiklerle ilgili başka bir sergide de yer alma teklifi alan Çukurova Üniversitesi’nde öğretim üyesi ve aynı zamanda Mikroplastik Araştırma Grubu’nun kurucusu Doç. Dr. Sedat Gündoğdu da bu durumu öğrendikten sonra müze ile bağlarını koparmaya karar veren bilim insanlarındandı.

Gündoğdu Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “Güzel bir fırsattı, kirlettiler” ifadelerini kullanarak müzenin yaptığı anlaşmalardan duyduğu hayal kırıklığını paylaşmıştı.

‘Bu şirketleri meşrulaştırmamalıyız’

Gündoğdu’nun yanı sıra kendisine burada sergi yapma teklifi ileten Strathclyde Üniversitesi’nden Deonie Allen ile Dalhousie Üniversitesi ve Birmingham Üniversitesi‘nden Steve Allen’ın da yer aldığı bilim insanları yayımladıkları mektupta şunları söyledi:

“Bir iklim krizindeyiz ve bilim onları yerde bırakmamız gerektiği konusunda netken, yeni fosil yakıt kaynakları keşfederek ve çıkararak hala emisyonları artıran şirketleri meşrulaştırmak için hiçbir şey yapmamalıyız.”

Mektupta “Birçoğumuzun Bilim Müzesi programını sunan yetenekli ve kararlı personel üyeleriyle mükemmel kişisel ilişkilerimiz var, ancak artık Grubun üst düzey liderliği ve mütevelli heyeti tarafından benimsenen politikalarda suç ortağı olamayız” denildi.

‘Moratoryum ilan edilene kadar hayır’

Bu sebep ile fosil yakıt üreten şirketlerle ortaklıklar konusunda bir moratoryum ilan edilene kadar Bilim Müzesi grubundaki hiçbir kuruluşla çalışmayacaklarını belirten akademisyenler beklenen moratoryum hakkında ise şunları söyledi:

“Bu, mevcut sözleşmeleri sona erdiğinde yenilememeyi veya en azından şirket, Paris 1.5°C hedefine uygun olarak fosil yakıtları aşamalı olarak kullanımdan kaldırmak için güvenilir bir plan gösterene kadar yeni sözleşmeler oluşturmamayı alenen taahhüt etmek anlamına gelir.”

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.