İklim KriziManşet

Birleşik Krallık Bilim Müzesi’ndeki iklim sergisinin sponsoru kömür devi Adani oldu

0

Birleşik Krallık Bilim Müzesi’nin gerçekleştireceği bir iklim sergisinin sponsorluğunu uluslararası maden şirketi Adani’nin üstlenmesi tepkilere yol açtı.

2023 yılında açılacak Enerji Devrimi galerisi dev ölçekli kömür madeni projeleriyle bilinen Adani’nin Yeşil Enerji Kolu tarafından desteklenecek.

Bilim Müzesi: Adani’ye minnettarız

The Guardian’ın haberine göre müze tarafından yapılan açıklamada galerinin “fosil yakıtlara küresel bağımlılığı azaltmak için gereken en son iklim bilimini ve enerji devrimini göstereceği” belirtildi.

Bilim Müzesi Grubu Başkanı Dame Mary Archer şunları söyledi: “Bu galeri, dünyanın en acil sorununa gerçekten küresel bir bakış açısı getirecek. Adani Yeşil Enerji’ye önemli finansal destek için çok minnettarız” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Shutterstock

Fosil şirketlerle işbirlikleri

Kampanyacılar ise kararı “şaşırtıcı” ve “pervasız” olarak nitelendirdi. Bilim Müzesi daha önce de petrol ve doğal gaz devleri Shell, BP ve Equinor ile yaptığı sponsorluk anlaşmaları nedeniyle ağır eleştiriler almıştı.

Shell ile yapılan anlaşma, müzenin petrol şirketinin “iyi niyetine veya itibarına zarar vermemesini” taahhüt eden bir madde içeriyordu.

Müzenin eski müdürü iklim bilimci Prof. Chris Rapley, tepkilerin ardından 2 Ekim tarihinde danışma kurulundan istifa etti.

Kömür projeleri devam ediyor

Müze, 31 Ekim-12 Kasım tarihlerinde Glasgow’da gerçekleştirilecek COP24 İklim Konferansının bir parçası olarak salı günü hükümetin Küresel Yatırım Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.

Adani 2030 yılına kadar dünyanın en büyük yenilenebilir enerji şirketi olmak istediğini açıkladı. Ancak Hindistan ve Avustralya’da ısrarla genişletmek istediği kömür projeleri nedeniyle ağır eleştiri alıyor.

‘Güvenilirlik krizi’

Culture Unstained’dan Jess Worth “Şaşırtıcı bir şekilde, müzenin yönetimi enerji geçişi hakkında bir galeriye fosil endüstrisi tarafından yapılan sponsorluğu iki katına çıkardı ve Adani ile anlaşma imzaladı” dedi.

Worth, “Fosil yakıt ortaklıklarına duydukları coşku, tartışmaları bir güvenilirlik krizine dönüştürdü ve pervasız kararlarından dolayı hesap vermeleri gerekiyor” tepkisini gösterdi.

‘Suç ortağı olacak’

Adani’nin Avustralya’da devasa bir kömür madeni için hedeflediği toprakların yerli geleneksel sahibi Adrian Burragubba ise “Bilim Müzesi, Adani’nin insan haklarımızı ihlal etmesine ve atalarımızın topraklarını yok etmesine suç ortaklığı ediyor” eleştirisini yöneltti.

Shell’in müzenin şu anki iklim sergisi Our Future Planet‘e sponsorluğu bilim insanları, sergiye katkıda bulunanlar ve İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg tarafından eleştirilmişti.

Pazar günü protestocular, müzenin fosil ile bağlantısını protesto etmek için müzeye devasa bir çöp torbası yığını teslim etti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.