Birleşik Krallık Bilim Müzesi’ndeki iklim sergisinin sponsoru kömür devi Adani oldu

Bilim Müzesi'nin 2023 yılında açılacak Enerji Devrimi galerisinin sponsorluğu için dev ölçekli kömür madeni projeleriyle tanınan Adani ile anlaşması tepkilere yol açtı.

Birleşik Krallık Bilim Müzesi’nin gerçekleştireceği bir iklim sergisinin sponsorluğunu uluslararası maden şirketi Adani’nin üstlenmesi tepkilere yol açtı.

2023 yılında açılacak Enerji Devrimi galerisi dev ölçekli kömür madeni projeleriyle bilinen Adani’nin Yeşil Enerji Kolu tarafından desteklenecek.

Bilim Müzesi: Adani’ye minnettarız

The Guardian’ın haberine göre müze tarafından yapılan açıklamada galerinin “fosil yakıtlara küresel bağımlılığı azaltmak için gereken en son iklim bilimini ve enerji devrimini göstereceği” belirtildi.

Bilim Müzesi Grubu Başkanı Dame Mary Archer şunları söyledi: “Bu galeri, dünyanın en acil sorununa gerçekten küresel bir bakış açısı getirecek. Adani Yeşil Enerji’ye önemli finansal destek için çok minnettarız” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Shutterstock

Fosil şirketlerle işbirlikleri

Kampanyacılar ise kararı “şaşırtıcı” ve “pervasız” olarak nitelendirdi. Bilim Müzesi daha önce de petrol ve doğal gaz devleri Shell, BP ve Equinor ile yaptığı sponsorluk anlaşmaları nedeniyle ağır eleştiriler almıştı.

Shell ile yapılan anlaşma, müzenin petrol şirketinin “iyi niyetine veya itibarına zarar vermemesini” taahhüt eden bir madde içeriyordu.

Müzenin eski müdürü iklim bilimci Prof. Chris Rapley, tepkilerin ardından 2 Ekim tarihinde danışma kurulundan istifa etti.

Kömür projeleri devam ediyor

Müze, 31 Ekim-12 Kasım tarihlerinde Glasgow’da gerçekleştirilecek COP24 İklim Konferansının bir parçası olarak salı günü hükümetin Küresel Yatırım Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.

Adani 2030 yılına kadar dünyanın en büyük yenilenebilir enerji şirketi olmak istediğini açıkladı. Ancak Hindistan ve Avustralya’da ısrarla genişletmek istediği kömür projeleri nedeniyle ağır eleştiri alıyor.

‘Güvenilirlik krizi’

Culture Unstained’dan Jess Worth “Şaşırtıcı bir şekilde, müzenin yönetimi enerji geçişi hakkında bir galeriye fosil endüstrisi tarafından yapılan sponsorluğu iki katına çıkardı ve Adani ile anlaşma imzaladı” dedi.

Worth, “Fosil yakıt ortaklıklarına duydukları coşku, tartışmaları bir güvenilirlik krizine dönüştürdü ve pervasız kararlarından dolayı hesap vermeleri gerekiyor” tepkisini gösterdi.

‘Suç ortağı olacak’

Adani’nin Avustralya’da devasa bir kömür madeni için hedeflediği toprakların yerli geleneksel sahibi Adrian Burragubba ise “Bilim Müzesi, Adani’nin insan haklarımızı ihlal etmesine ve atalarımızın topraklarını yok etmesine suç ortaklığı ediyor” eleştirisini yöneltti.

Shell’in müzenin şu anki iklim sergisi Our Future Planet‘e sponsorluğu bilim insanları, sergiye katkıda bulunanlar ve İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg tarafından eleştirilmişti.

Pazar günü protestocular, müzenin fosil ile bağlantısını protesto etmek için müzeye devasa bir çöp torbası yığını teslim etti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Grönland’daki mega tsunaminin ardından Dünya 9 gün boyunca ‘titreşti’

Bilim insanları, Grönland'da meydana gelen heyelanın küresel ısınmanın etkisini gösteren benzeri görülmemiş bir sismik olaya neden olduğunu söylüyor.

Clooney Vakfı’nın aralarında olduğu uluslararası kuruluşlar, Kavala davasına müdahil oluyor

AİHM'de ikinci kez başlayan yargı sürecine çok sayıda ulusal ve uluslararası hak örgütü müdahil oluyor. Avrupa Komisyonu da 17-19 Eylül'de dosyayı inceleyip yeni bir karar alacak.

Büyük şirketlere yönelik iklim odaklı davaların sayısı artıyor

Topluluklar, eyaletler ve savunuculuk grupları fosil yakıt şirketlerinin iklim krizindeki rollerinden dolayı sorumlu tutulmaları için baskı yapıyor.

Güneş ve rüzgar AB’de ilk kez fosil yakıtları geride bıraktı

Avrupa Komisyonu Enerji Komiseri Simson, 'AB artık iklim nötrlüğü hedefini karşılamak ve sektörün rekabetçi kalmasını sağlamak için iyi bir donanıma sahip' dedi.

Ordu ve Rize’de sit alanı ve fındık bahçelerine taş ocağı

Çevre Bakanlığı, Rize ve Ordu’da ormanlar, fındık bahçeleri, ve doğal sit alanlarını kapsayan üç taş ocağı projesine 'ÇED gerekli değil' kararı verdi.

EN ÇOK OKUNANLAR