ManşetTürkiye

Duvar yazısı yazana dine hakaret suçlaması ile 5 ay hapis

0

Bir müzik grubunun Türkçe’de küfür anlamına gelen İngilizce şarkısının, “Fuck your religion” sözlerini duvara yazan üniversiteli D.D. ‘tüm dini değerleri aşağıladığı’ gerekçesiyle beş ay hapis cezası aldı. D. D.’nin avukatlarıysa, şarkının dini protesto ettiğine ve din eleştirisinin ifade özgürlüğü kapsamında kaldığına dikkat çekerek, AİHM’in Müslüm Gündüz kararını dayanak gösterdi.

6...

 

radikal.com.tr’den İsmail Saymaz’ın haberine göre bu yıl Eskişehir’deki 1 Mayıs kutlamasına katılan 24 yaşındaki üniversiteli D.D., yol üzerindeki bir duvara siyah sprey boyayla ‘The Exploiet’ adlı grubun ‘Fuck your religion‘ sözlerini yazdı. D.D. MOBESE kayıtlarından tespit edilince, hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesi gereğince ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlerini alenen aşağıladığı ve kamu barışını bozduğu’ iddiasıyla dava açıldı.

İddianamede, ”İnanan halkın benimsediği tüm dini değerleri aşağıladığı, eylemin yapıldığı zaman ve yer göz önüne alındığında dini inancı olan kişiler tarafından tepki vermelerinin muhtemel ve olağan olduğu, bu nedenle eylemin kamu barışını bozmaya elverişli olduğu” savunuldu.

Avukatlar Alper Can Aykaç ve Ayşegül Kumaş da mahkemede, cezaya dayanak gösterilen yasada belirli bir dini inancın kastedildiğini ancak ‘duvara yazılan ifadede somut bir inanca işaret edilmediğine‘ dikkat çekti. Avukatlar dini değerleri eleştirenlerin de ifade özgürlüğünden yararlanması gerektiğini vurgulayıp, Müslüm Gündüz’ün Türkiye’yi AİHM’de mahkum ettirdiği kararı dayanak gösterdi.

Son duruşması dün görülen davada mahkeme D.D.’ye beş ay hapis cezası verdi. Hükmün açıklanması ertelendi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.