Bu haftasonu İstanbul’da düşünce özgürlüğü konuşulacak

İki senede bir yapılan ‘Düşünce Özgürlüğü için İstanbul Buluşmaları’nın dokuzuncusu bu haftasonu gerçekleşiyor. Buluşma, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme, Freedom House, Uluslararası PEN, Article 19, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Uluslararası Yayıncılar Birliği ve Gazetecileri Koruma Komitesi’nin katılımıyla gerçekleşecek.

buluşma

Toplantıda, son yayımladığı raporla Türkiye’yi basın özgürlüğü açısından ‘kısmen özgür’ kategorisine alan Freedom House temsilcisi  Karin Deutsch Karlekar, Noam Chomsky, İnsan Hakları İzleme Örgütü temsilcisi (HRW) Emma Sinclair Webb, Turgut Tarhanlı, Şanar Yurdatapan gibi ifade özgürlüğü alanında çalışan uzmanlar ve akademikler konuşmacı olacak.

İki gün boyunca sürecek panelde dört ana başlık halinde şeffaflık ve ifade özgürlüğü, kamuda şefafflık, medya ve sosyal medyanın rolü ile Soma faciasının şefafflığı konuşulacak.

Panel söyleşilerinin yanı sıra, Türkiye’de yaşanan ve medyaya da yansımış farklı konulardaki ihlaller hakkında, ihali yaşanlar tanıklıklarını aktaracak. Tanıkların arasında  TBMM oturumunu İnternetten yayınlayan milletvekili Melda Onur ve kitap satmaktan hapse mahkum edilen iki bebek annesinden Mülkiye Demir Kılıç da var.

Yanı sıra Noam Chomsky’nin açılışını yapacağı sanal ‘düşünce suçları müzesi’nin ise herkesin düşünce suçlarıyla ilgili materyallerini ulaştırabileceği bir online veritabanı olması hedefleniyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü’nde gerçekleşecek panelin programı şöyle:

24 Mayıs 2014 Cumartesi 

09:30 
Dr. Karin Deutsch Karlekar (Freedom House), Andrew Gardner (a.i.), Nathalie Losekoot (Article 19), Eugene Schoulgin (Uluslararası PEN), Emma Sinclair Webb (HRW), Prof. Dr. Turgut Tarhanlı (İstanbul Bilgi Üniversitesi)

Video mesajları: Johann Bihr (RSF), Annie Game (IFEX), Dunja Mijatovic (AGİT), Joel Simon (CPJ), J. C. Weliamuna (Transparency International)

10:30 Tanıklıklar-1: Türkiye’den tanık ifadeleri

11:30 Panel 1 – Şeffalık ve İfade Özgürlüğü

Prof. Dr. Yaman Akdeniz (Moderatör, İstanbul Bilgi Üniversitesi)
Sevi Fırat (Şeffaflık Derneği)
Ali Rıza Keleş (Alternatif Bilişim Derneği)

12:30 Panel -2 Kamuda Şeffalık  :
Hıfzı Deveci (Kamu Yönetimi Uzmanı, Danışman)
Gönenç Gürkaynak (Avukat)
Fikret Toksöz (Moderatör, Helsinki Yurttaşlar Derneği Yönetişim Danışmanı)

14:45 Tanıklıklar-2: Türkiye’den tanık ifadeleri

15:30 Panel -3  Medya ve Sosyal Medyanın rolü 
Ercan İpekçi (Gazeteci)
Turgay Olcayto (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı)
Erol Önderoğlu (Moderatör, Bianet, Sınır Tanımayan Gazeteciler Temsilcisi)
Deniz Zeyrek (Hürriyet gazetesi Ankara temsilcisi)

16:45 Panel- 4 Soma ve Türkiye’de şeffalık
Doç. Dr. Aziz Çelik (Kocaeli Üniversitesi)
Murat Dinçer (Avukat, Helsinki Yurttaşlar ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi)
Prof. Dr. Turgut Tarhanlı (Moderatör, İstanbul Bilgi Üniversitesi)

25 Mayıs 2014 Pazar

14:00 Türkiye Dışarıdan ne kadar şeffaf görünüyor?
Video: Geoffrey King’in mesajı (CPJ/ Gazetecileri Koruma Örgütü)
Nathalie Losekoot (Article 19, Kıdemli Müdür)
William Nygaard (Yayıncı, Norveç PEN Başkanı)
Eugene Schoulgin (Uluslararası PEN, 2. Başkan)

15:00 Dünyanın özgürlük haritası  (Freedom House Raporu)
Dr. Karin Deutsch Karlekar (Freedom House, Yönetici editör)
Şirin Payzın (Moderatör, CNNTÜRK)

16:15 Video konferans 
Prof. Noam Chomsky (MIT Massachusetts Teknoloji Enstitüsü- ABD)
Şanar Yurdatapan (Moderatör, Düşünce Suçu!?na Karşı
Girişim)

17:15 Düşünce Suçları Müzesi’nin açılışı

Prof. Noam Chomsky (MIT Massachusetts Teknoloji Enstitüsü- ABD)

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR