ManşetSivil Toplum

Düşünce Özgürlüğü Bülteni’nin yeni sayısı yayımlandı

0

Düşünce Suçuna Karşı Girişim tarafından haftalık olarak yayımlanan Düşünce Özgürlüğü Bülteni’nin 4 Kasım sayısında özetle aşağıdaki konular yer alıyor. Raporun tamamına erişmek için tıklayınız.

KCK operasyonlarına tepki yağıyor

Aralarında Yaşar Kemal’in de bulunduğu 700 aydın, gözaltında veya tutuklu bulunan sivil siyasetçilerin, akademisyenlerin ve gazetecilerin serbest bırakılması çağrısı yaptı. Dünyanın dört yanında devlet makamlarına fakslar çekildi; Türkiye Büyükelçilikleri’ne heyetler halinde protesto ziyaretleri düzenlendi. “petitions.com” adlı internet sitesi üzerinden Türkiye’deki Keyfi Gözaltıları Durdurun! (Stop ArbitraryDetentions in Turkey!) başlığını taşıyan bir imza kampanyası başlatıldı. Uluslararası PEN(Yazarlar Birliği), IFEX (Uluslararası İfade Özgürlüğü Platformu), RSF (Sınır Tanımayan Gazeteciler) ve HRW (İnsan Hakları İzleme Örgütü) de gözaltılara tepki gösteren kurumlar arasında. Büşra Ersanlı’nın BDP Siyaset Akademisi’nde ders verdiği için tutuklanmasına karşı kalabalık bir akademisyen grubu “Ben de siyaset akademisinde ders vereceğim” diyerek bir kampanya başlattı.

Gazeteci Ömer Şahin

Meclis tutanağını haberleştiren gazeteciye hapis

2005 yılında, 19 Mayıs Üniversitesi’yle ilgili iddiaları araştırmak üzere TBMM’de Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Rektör Bernay ile üniversiteye gıda satışı yapan firma sahibi, olayı haberleştiren Radikal Gazetesi Ankara Haber Müdürü Ömer Şahin ile iddia sahibi Nermin Günsan’a dava açtı. Samsun 2.Asliye Ceza Mahkemesi, gazeteci Ömer Şahin’in “basın yoluyla hakaret” suçu işlediğine hükmetti.

Gazetecilik faaliyetine “örgüte yardım” davası

17 Nisan’da, DİHA Haber Ajansı Batman Temsilcisi Erdoğan Altan, Diyarbakır Temsilcisi Kadri Kaya ve Batman Postası yazarı Mehmet Karabaş’ın aralarında bulunduğu sekiz kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan yedisine “örgüte yardım etmek” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması 2 Kasım’da Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Gönüllü Muhabir Dilek Yağlı

Evrensel muhabirine darp ve tehdit

Evrensel gazetesinin haberine göre, gazetenin gönüllü muhabirliğini yapan Dilek Yağlı polis tarafından darp edildi ve izlediği eylemi haberleştirmesi engellendi. Habere göre Yağlı, eyleme yapılan polis müdahalesini görüntülerken, Beyazıt Emniyet Amirinin kendisini hedef gösterdiğini belirtti. Yağlı, bunun üzerine sivil polislerin kendisini saçlarından tutup sürüklediklerini, bir dükkana sokarak diz altı ve karın bölgelerine vurup ayaklarıyla bacaklarını ezdiklerini ifade etti.

Davacı Serdar Gökçe sanık oldu

Metin Serdar Gökçe, 16 Mayıs akşamı aile içi şiddet sebebiyle gözaltına alındı. 5 polis tarafından dövülen ve ayağı iki yerinden kırılan Gökçe, hastaneye kaldırıldı. Ayağı alçıya alınan Gökçe hastanede bir ay yattı, 40 gün iş göremez raporu aldı. Gökçe, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Savcıyı eleştiren avukata ‘terör’ davası

Tutuklanan Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’e bir tutuklu mektup göndermişti. Avukat Turgut Kazan da mektubu mahkemeye sunarak mektuptaki iddialarla ilgili gerekli araştırmanın yapılmasını istedi. 2 ay boyunca hiçbir işlem yapılmaması üzerine Kazan duruşma sırasında bu tutumu eleştirdi. Bu eleştirisi sebebiyle Kazan hakkında, Erzurum Özel Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Derneğin su faturası örgüt üyeliğine delil

Ankara Üniversitesi öğrencileri Söylemez ve Alkan, 13 Mart 2011’de Ankara Sıhhiye Meydanı’nda yapılan “Nitelikli Sağlık Hizmeti İçin Çok Ses Tek Yürek” mitinginde Sıhhiye Köprüsü’ne, 13 Mart 1982’de idam edilen üç işçinin isimlerinin yer aldığı bir pankart asmışlardı. Pankart sebebiyle iki gence 25 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

Geçen haftanın ifade özgürlüğü duruşmaları

Kapatılan Demokratik Toplum Partisi’nin yöneticisi ve üyesi olan, aralarında Orhan Miroğlu, Leyla Zana, Tuncer Bakırhan, Sedat Yurttaş’ın bulunduğu 34 kişi hakkında, partitinin kapanmasına konu olan eylemler sebebiyle açılan dava Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma, yakalama emirlerinin infaz edilmesi ve Leyla Zana’nın milletvekilliğinin TBMM’ye sorulması için 8 Şubat 2012’ye ertelendi.

Düşünce Suçuna Karşı Girişim ile ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.