KadınManşet

Duruşmadan bir gün sonra akli dengesi yerinde raporu

0

İzmir’de 2010 yılında öldürülen Ayşe Selen Ayla, Azra Has ve Esra Yaşar’ın katil zanlısı Hamdi Ayri için İstanbul Adli Tıp Kurumu “akli dengesi yerindedir” raporu verdi.

Kurum’un söz konusu raporu 19 Mart’ta postaya verdiği, belgenin İzmir’deki mahkemeye duruşmadan bir gün sonra, 26 Mart Salı günü ulaştığı ortaya çıktı. Ayri için daha önce Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi de aynı yönde görüş bildirmişti.

25 Mart Pazartesi günü İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dokuzuncu kez görülen dava, Adli Tıp raporunun beklendiği gerekçesi ile üç ay sonraya, 22 Haziran tarihine ertelenmişti. Mahkeme heyeti davaya müdahillik talep eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Siyah Pembe Üçgen LGBTT Derneği’nin taleplerini de kabul etmişti. Duruşma öncesinde mağdur aileleri, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Siyah Pembe Üçgen LGBTT Derneği birlikte basın açıklaması yapmışlardı.

Hamdi Ayri

Konu ile ilgili görüştüğümüz Siyah Pembe Üçgen üyesi Erdem Gür “Kadın, eşcinsel ve trans cinayetlerinde failler genellikle, mevcut erkek egemen sistemin hoşgörüsüne sığınma güdüsü ile akli dengesi yerinde değildir raporu alarak, cezai ehliyetten kaçınmak istiyorlar. Benzer bir şekilde ‘aldattı’, ‘gasp etmeye yeltendi’, ‘ters ilişki teklif etti’, ‘önce ben darp edildim’ diyerek olası cezalarını hafifletmek, suçu artık hayatta bile olmayan mağdurlara yıkmak istiyorlar. Üstüne üstlük, mahkemelerde iyi hal gösterip, haklarındaki cezanın iyice azalmasını sağlayabiliyorlar. Ne yazık ki bazen polisinde saldırganlara bu yönde akıl verdiğini biliyoruz. Kadınlara ve LGBT’lere yönelik cinayetlerle gerçekten mücadele etmek istiyorsak öncelikle adaleti engelleyen mevzuattan ve erkek şiddetini meşru gören, kamu yetkililerine kadar sinmiş ayrımcı zihniyetten kurtulmalıyız.” şeklinde konuştu. Gür, benzer vakaları daha ağır cezalandırarak caydırıcılığı pekiştirecek nefret suçlarına ilişkin yasal düzenlemelerin bir an önce Meclis gündemine gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Hamdi Ayri için, üç kişiyi kasten öldürmekten 3 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına ek olarak; silahla yağma suçundan 45, ruhsatsız silah kullanmaktan 1 yıl olmak üzere 46 yıl hapis cezası isteniyor.

 

Haber: Murat Köylü

 

 

 

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.