TürkiyeKadınManşet

Cinsel saldırı zanlısı Musa Orhan’ın tahliyesine tepkiler dinmiyor

0

Tecavüze uğramasının ardından intihar ederek yaşamını yitiren 18 yaşındaki İpek Er‘e yönelk “nitelikli cinsel saldırı” suçundan tutuklanan Musa Orhan’ın tahliye edilmesine tepkiler sürüyor.

Son olarak HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, “Kimdir Musa Orhan’ı koruyanlar? Bu cezasızlık ve himaye etme politikasının sonucu nereye varacak sormak istiyoruz” dedi ve şunları söyledi:

Bu cezasızlık ve himaye etme politikasının sonucu nereye varacak sormak istiyoruz. Musa Orhan’ın suç ortakları var mı, varsa kimlerdir? Kaç Musa Orhan daha vardır, iktidarın himayesinde olan ve cezasızlık politikasıyla korunan? Yargı neden sahip çıkmıştır, asker ve sivil bürokrasi mi yargı mı korumuştur Musa Orhanı’ı.

‘Eşbaşkanlarımız kaçma şüphesi olduğu için mi hapiste?’

Orhan’ın tahliyesinin cinsel saldırı suçlarını teşvik edeceğini savunan Oluç kararı şu sözlerle eleştirdi:

Salma gerekçesi ‘kaçma ihtimali’ yokmuş. Bugün cezaevinde tutulan siyasetçiler, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, belediye eş başkanlarımız bunların kaçma şüphesi olduğu için mi tutuyorsunuz cezaevinde? Yargıya bunu sormak istiyoruz.

Öte yandan davayı yakından takip eden Siirt Barosu da Orhan’ın serbest kalmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada sanığın mağdura dair verdiği ifadesinin Adli Tıp raporu ile çeliştiğine işaret edilerek şu görüşe yer verildi:

Siirt Barosu ve Siirt Barosu Kadın Hakları Komisyonu’muzla beraber dosyanın her aşamasında takipçisi olduğumuz gibi verilen bu kesin tahliye kararına karşı da itirazımızı dosyaya sunmuş bulunmaktayız. Ayrıca asıl mahkemesi olan Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne de sanık hakkında tutuklama kararı verilmesi için dilekçemizi de sunmuş bulunmaktayız.

‘Salınması vicdana ve hukuka aykırı’

Cumhuriyet‘in aktardığına göre Batman Baro Başkanı Abdulhamit Çakan da, diğer benzer cinsel saldırı vakalarda olduğu gibi dosyadaki delillere göre sanığın başından beri tutuklu yargılanıyor olması gerektiğini söyledi. Hukuğun herkese eşit uygulanması gerektiğini ancak bu davada Er’in beyanı ile Adli Tıp Kurumu‘nun raporlarının aksini göstermesine rağmen Orhan’ın çelişkili ifadelerinin dikkate alındığını belirtti.

Er ailesinin avukatlarından Batman İHD Başkanı Devran Yıldız da 16 Ekim 2020 tarihinde yapılacak duruşmayı hatırlattı:

Mahkeme tavrını şimdiden belli etmiştir. Serbest bırakılması ailenin acısını derinleştirmiştir. Bu durumu kabul etmemiz mümkün değil. Sanığın kamu gücünü de kullanarak dosyanın delillerini karartması endişemiz var. Böyle bir durumda salıverilmesi hukuka ve vicdana aykırıdır. Karara itiraz edeceğiz.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.