Bilim-Teknolojiİklim KriziManşet

Dünyanın önde gelen iklim bilimcilerinden Will Steffen hayatını kaybetti

0
Fotoğraf: Dan Peled / AAP

Dünyaca tanınan Avustralyalı iklim bilimci Prof. Dr. Will Steffen, 75 yaşında hayatını kaybetti.

The Guardian‘dan Graham Readfearn‘ın aktardığına göre, Çalışma arkadaşları ve ailesi tarafından ilham verici, cesur ve kibar bir insan olarak anılan Steffen, yaklaşık bir yıl süren pankreas kanseri tedavisinin ardından pazar akşamı başkent Canberra’da gözlerini yumdu.

Dünyanın her yerinden meslektaşları tarafından kariyerini iklim değişikliğinin getirdiği riskler üzerine yaptığı çalışmalar üzerine kuran bir bilim devi olarak tanımlanan Steffen,  insanların gezegen üzerindeki yol açtığı değişimlerin oranı ve dünyayı “sera” koşullarına itebilecek geri dönülmez “eşik noktaları” riskleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyordu.

Fotoğraf: Alan Porritt / AAP

1977’de Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı pozisyonu alarak ABD’den Avustralya’ya yerleşen Steffen, uluslararası araştırma birliklerine yön veren önemli bir figür olarak çalışmalarını yürüttü.

Steffen, Avustralya’da iklim politikaları konusunda oldukça saygın bir danışmandı ve 2010’lu yıllarda karbonun fiyatlandırılması mekanizmasının tasarlanmasına yardım eden çok partili bir komitede yer aldı.

‣ Yeni Yılda Yeryüzündeki Hayatımız
‣ Biz mirasyedilerin gelecekle imtihanı: İklim adaleti ve fosil yakıtlar
‣ Antroposen Çağı, “İnsanlar Cehennemi” mi?

Ailesi ve meslektaşları, Steffen’i özlemle andı

51 yıllık eşi Carrie Steffen, Steffen’in kanserle kararlılıkla savaştığını ve ameliyata hazırlık için kemoterapi ve radyoterapi gördüğünü anlattı ve “Sonuna kadar savaştı” dedi.

İlk ameliyatta oluşan komplikasyonlar nedeniyle ikinci ameliyatının ardından bilincini geri kazanamayan Steffen, eşi Carrie ve kızı Sonja’nın yanında huzur içinde hayata veda etti.

Carrie, Steffen’in genç aktivistleri destekleyen çalışmalar yapmış ve onlara davalarda bilirkişi tanıklığı sağlamış olmaktan özellikle gurur duyduğunu ifade etti.

Almanya’da bulunan Postdam İklim Etki Araştırma Enstitüsü’nin direktörü Prof. Dr. Johan Rockström, “İnsanlık için büyük bir kayıp. İnsanlık ve yaşanabilir bir gezegen için daha iyi bir dost ve meslektaş düşünemiyorum” sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

Steffen, gezegeni düzenleyen dokuz “gezegensel sınırı” tanımlayan Rockström’ün de aralarında bulunduğu bilim insanlarından oluşan bir grubun parçasıydı ve David Attenborough’un anlatıcılığını yaptığı bir Netflix belgeselinin temelini oluşturdu.

Ülkenin iklim değişikliği ve enerji bakanı Chris Bowen, dünyada iklim değişikliği ile mücadele için Steffen’dan daha çok çabaladığını iddia edebilecek çok az kişi olduğunu söyledi:

Bowen, sosyal medyada yaptığı bir açıklamada Steffen için “Birinci sınıf bir bilim insanı ve birinci sınıf bir iletişimciydi” ifadelerini kullandı.

Devlet ajanslarından İklim Değişikliği Otoritesi’nin yönetim kurulu üyelerinden Prof. Dr. Lesley Hughes, dünyanın “gerçekten özel birini” ve kendisinin “muhteşem bir arkadaşını” kaybettiğini aktardı.

Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu bilim insanlarından Dr. Pep Canadell, Steffen’in bilimsel uzmanlığının yanı sıra uluslararası ağları koordine ederek üstlendiği rol ile, bilimsel gündem ve dünya hükümetleri üzerinde nüfuz sahibi olduğunu belirtti.

“Her ne kadar beklediğimiz bir durum olsa da, duyduğumda inanılmaz derecede üzüldüm. Çok sayıda insan, program, araştırma gündemi ve hükümet üzerinde etkili bir isimdi.”

Avustralya’nın eski baş bilim insanı Penny Sackett, Steffen’ın “yeri doldurulamaz bir bilim insanı, dünya vatandaşı ve arkadaş” olduğunu aktardı.

Avustralya Ulusal Üniversitesi’nden iklim ekonomisti Prof. Dr. Frank Jotzo, şunları kaydetti:

“İklim değişikliği konusunda gerçekten önde gelen, dünyanın iklim değişikliği anlayışı üzerinde fark yaratan bir düşünürü kaybettik.”

Steffen, devlet destekli, kar amacı gütmeyen bağımsız bir iklim komisyonu olan İklim Konseyi’nin de üyesi idi.

‣ Gezegen için alarm zilleri çalıyor – hem de deli gibi!
‣ ‘İklim grevi’ne ünlülerden destek

İklim Konseyi Başkanı Amanda McKenzie, Steffen’in ölümüne ilişkin şunları söyledi:

Değerli meslektaşımız Will Steffen, iklim değişikliği konusunu hem burada hem tüm dünyada gündeme koyarak iklim bilimine ve iklim iletişimine muazzam katkılarda bulundu. Diğer birçok kuruluş gibi, İklim Konseyi’nin kurulmasına da en başından itibaren yardım etti. Onun cesaretini, iyimserliğini, nezaketini, enerjisini ve kararlılığını her daim hatırlayacağız. Aramızdan ayrıldığı için derinden sarsıldık, ama mirasını her gün çalışmalarımızda yaşatmaya kararlıyız.

Sosyal medyada yaptığı paylaşımda McKenzie, “Arkadaşımız, meslektaşımız, akıl hocamız, İklim Konseyi’nin kurucu ortağı Will Steffen’ı kaybettik. Yıkıldım ve şok oldum, aramızdan çok erken ayrıldı. Çok cesur, zeki, cömert ve kibar bir insandı. İçten gülüşünü hala zihnimde duyabiliyorum ve umarım sonsuza kadar benimle kalır.”

2020’de iklim bilimcilere gelecek hakkında ne düşündükleri sorusunu yönelten bir proje için el yazması bir mektubunda Steffen şunları yazdı:

Sadece bilimsel bilgi değil aynı zamanda emisyonları azaltmak için çözümler konusundaki zenginliğe rağmen, iklim değişikliği konusunda etkili eylemlerin yetersizliği artık bir iklim acil durumu yarattığı için kızgınım. Öğrenciler haklı. Gelecekleri artık varlıklı fosil yakıt elitlerinin açgözlülüğünün, Murdoch basınının yalanlarının ve siyasi liderlerimizin zayıflıklarının tehdidi altında. Bu insanların kızımın ve onun neslinin geleceğini mahvetmeye hakkı yok.

You may also like

Comments

Comments are closed.