Dünya’nın nazar boncuğu olarak bilinen Meke Gölü haritadan silinme tehlikesiyle karşı karşıya

Gölün kurumasında yaşanan kuraklığın ve bilinçsiz tarımsal sulamanın etkili olduğu ifade ediliyor.

Konya‘nın Karapınar ilçesinde bulunan ve Dünya’nın nazar boncuğu olarak bilinen Meke Gölü, yaşanan kuraklık sebebiyle haritadan silinme tehlikesiyle karşı karşıya geldi.

27 yıldır TEMA Vakfı‘nın temsilciğini yapan Musa Ceyhan “Eğer Meke Gölü’nün eski canlılığına kavuşmasını istiyorsak suların muhakkak eski seviyesine gelmesi gerekiyor. Konya kapalı havzada yüzbinlerce su kuyusu var. Sular çekildikçe de haliyle burası da kurudu.” dedi.

Meke Gölü’nde daha önce 12 metre derinliğinde su varken 2000’li yılların başından beri gerek kuraklık gerekse bilinçsiz tarımsal sulama sebebiyle yer altı su seviyesinin azalması sonucu kurudu.

‘Yer altı sularımızın yükselmesi gerekiyor’

Karapınar’da yaşayan ve TEMA Vakfı’nın 27 yıldır gönüllüğü temsilciliğini yapan, aynı zamanda da bölgeye gelen turistlere de gönüllü rehberlik yapan Musa Ceyhan, buradaki yer altı sularının muhakkak yükselmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

Dünyanın gözü ve nazar boncuğu olarak adlandırılan Meke Gölü, yer altı suları çekilmeden önce masmavi bir gölümüzdü. Çeşitli kuş türleri gelir, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeriydi. Ancak, Meke Gölü kurumaya yüz tuttukça kuşlar da gelmez oldu, yerli ve yabancı turistler gelmez oldu. Burada yer altı sularımızın muhakkak yükselmesi gerekiyor. Eğer Meke Gölü’nün eski canlılığına kavuşmasını istiyorsak suların muhakkak eski seviyesine gelmesi gerekiyor. Konya kapalı havzada yüzbinlerce su kuyusu var. Sular çekildikçe de haliyle burası da kurudu.”

‘Göl, haritadan silinecek noktaya geldi’

Meke Gölü’nün eski canlılığına kavuşmasını istediklerinin altını çizen Ceyhan, şu açıklamalarda bulundu:

Meke Gölü haritadan silinecek noktaya geldi. Gölümüzün kurumasına çok üzülüyoruz. Meke Gölümüz dünya harikası bir göldü. Bu bölgede çok sayıda su kuyusu var. Tabi ‘Hazıra Hasan Dağı dayanmaz’. Yer altı sularını yükseltmek için dış havzalardan su getirilmesi gerekiyor. Buraya gelip Meke Gölü’nün halini gördükçe çok üzülüyoruz. Bütün Karapınar halkı üzülüyor. Meke Gölü’nün eski canlılığına kavuşmasını istiyoruz.”

Meke Gölü meydana nasıl geldi?

Meke Gölü, beş milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce de gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluştu. Yer altı su kaynaklarıyla beslenen ve suyu tuzlu olan gölün ortasında 50 metre yüksekliğinde volkan konisi bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR