İklim KriziManşetYerel

Dünya’nın nazar boncuğu olarak bilinen Meke Gölü haritadan silinme tehlikesiyle karşı karşıya

0

Konya‘nın Karapınar ilçesinde bulunan ve Dünya’nın nazar boncuğu olarak bilinen Meke Gölü, yaşanan kuraklık sebebiyle haritadan silinme tehlikesiyle karşı karşıya geldi.

27 yıldır TEMA Vakfı‘nın temsilciğini yapan Musa Ceyhan “Eğer Meke Gölü’nün eski canlılığına kavuşmasını istiyorsak suların muhakkak eski seviyesine gelmesi gerekiyor. Konya kapalı havzada yüzbinlerce su kuyusu var. Sular çekildikçe de haliyle burası da kurudu.” dedi.

Meke Gölü’nde daha önce 12 metre derinliğinde su varken 2000’li yılların başından beri gerek kuraklık gerekse bilinçsiz tarımsal sulama sebebiyle yer altı su seviyesinin azalması sonucu kurudu.

‘Yer altı sularımızın yükselmesi gerekiyor’

Karapınar’da yaşayan ve TEMA Vakfı’nın 27 yıldır gönüllüğü temsilciliğini yapan, aynı zamanda da bölgeye gelen turistlere de gönüllü rehberlik yapan Musa Ceyhan, buradaki yer altı sularının muhakkak yükselmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

Dünyanın gözü ve nazar boncuğu olarak adlandırılan Meke Gölü, yer altı suları çekilmeden önce masmavi bir gölümüzdü. Çeşitli kuş türleri gelir, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeriydi. Ancak, Meke Gölü kurumaya yüz tuttukça kuşlar da gelmez oldu, yerli ve yabancı turistler gelmez oldu. Burada yer altı sularımızın muhakkak yükselmesi gerekiyor. Eğer Meke Gölü’nün eski canlılığına kavuşmasını istiyorsak suların muhakkak eski seviyesine gelmesi gerekiyor. Konya kapalı havzada yüzbinlerce su kuyusu var. Sular çekildikçe de haliyle burası da kurudu.”

‘Göl, haritadan silinecek noktaya geldi’

Meke Gölü’nün eski canlılığına kavuşmasını istediklerinin altını çizen Ceyhan, şu açıklamalarda bulundu:

Meke Gölü haritadan silinecek noktaya geldi. Gölümüzün kurumasına çok üzülüyoruz. Meke Gölümüz dünya harikası bir göldü. Bu bölgede çok sayıda su kuyusu var. Tabi ‘Hazıra Hasan Dağı dayanmaz’. Yer altı sularını yükseltmek için dış havzalardan su getirilmesi gerekiyor. Buraya gelip Meke Gölü’nün halini gördükçe çok üzülüyoruz. Bütün Karapınar halkı üzülüyor. Meke Gölü’nün eski canlılığına kavuşmasını istiyoruz.”

Meke Gölü meydana nasıl geldi?

Meke Gölü, beş milyon yıl önce volkanik patlamayla meydana gelen kraterin, zamanla suyla dolması, 9 bin yıl önce de gölün ortasında ikinci patlamanın olması ve buranın da suyla dolması sonucu oluştu. Yer altı su kaynaklarıyla beslenen ve suyu tuzlu olan gölün ortasında 50 metre yüksekliğinde volkan konisi bulunuyor.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.