Kategoriler: İklim KriziManşet

Dünyanın en yüksek gözlemevinin çevresindeki kar, hiç olmadığı kadar erken eridi

Tüm yıl boyunca faaliyet gösteren ve deniz seviyesinden 3.106 metre  yükseklikte bulunan Avusturya Alpleri’ndeki Sonnblick gözlemevi çevresindeki kar, şimdiye kadarki en erken erime rekorunu kırdı. Kar yığınının önümüzdeki birkaç gün içinde tamamen eriyerek yok olması bekleniyor. Gözlemevinde çalışan bilim insanları ise “dehşete düştüklerini” söylüyor.

Avusturya Alpleri’nin zirvesi, bazı yıllar bütünüyle karla kaplı oluyor. Ancak bu yıl, karlar henüz temmuz ayının başında tamamen eriyerek 1963 ve 2003’te 13 Ağustos tarihinde gerçekleşen en erken erime rekorunu egale etti.

Küresel ısınma uzaydan görülebiliyor: Alp Dağları beyazdan yeşile dönüyor

Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik‘te klimatolog olan Alexander Orlik, “Dün (6 Temmuz) kar kalınlığı 3 cm idi. Bugün veya sonraki gün tamamen erimesini bekliyorum. Karların tamamen erimesi olağan değildir. Bazı yıllarda kar örtüsü bütün yaz boyunca oradadır. Ama en erken ağustos ayında olur” dedi.

Haziran da kötü geçti

Zirvede haziran ayı boyunca da kar, kayıtların başladığı 1938’den bu yana en düşük seviyelerde ölçülmüştü.

Orlik şöyle konuştu:

“30 Haziran’da Sonnblick’teki kar kalınlığı 39 cm idi. Haziran ayında bir önceki en düşük kar derinliği, 1942’de 120 cm idi. Ortalama bir haziranda,  ay sonunda 307cm kar yağar. Geçen yıl haziran ayında minimum kar derinliği 362 cm idi.”

Gözlemevi , diğer verilerle birlikte her 10 dakikada bir kar seviyesini yayımlıyor. Yağış ölçümleri etkilese de bu veriler istikrarlı düşüş eğilimini açıkça gösteriyor ve salı gününden itibaren kar sadece birkaç santimetreye kadar inmiş durumda.

Sonnblick, bilim insanlarının  atmosferin daha yüksek seviyelerini keşfetmeleri için 1886’da inşa edilmişti. O zamandan beri meteorologlar tarafından hava durumunu tahmin etmek için kullanılıyor ve en uzun ve en güvenilir iklim verileriyle dağ gözlemevine ev sahipliği yapıyor.

İtalyan Alplerinde buz kütlesi çöktü: Altı kişi öldü, kayıplar var

Kavurucu sıcak dalgalarının yaşandığı Avrupa‘daki ısınma, dağlardaki kar ve buzun çoğunun alışılmadık şekilde hızlı bir şekilde erimesine neden oldu. Bu durum, hafta başında İtalya‘daki Marmolada dağında bir buzulun çökerek çığa yol açması sonucu en az yedi kişinin öldüğü trajik bir sonuca yol açtı. Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle buzun zayıflamasıyla ortaya çıkan felaketi küresel iklim değişikliğine bağlıyor.

 

 

Paylaş
Yazar:
Yeşil Gazete