ManşetEnerjiİklim Krizi

Dünyanın en büyük sıvı hava bataryasının inşaatı başladı

0
Fotoğraf: Highview Power

Yenilenebilir kaynaklardan elde edilen enerjiyi depolayacak ve fosil yakıtlı elektrik santrallerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltacak dünyanın en büyük sıvı hava bataryasının inşaatı başladı.

Guardian‘da yer alan habere göre Birleşik Krallık’ta Manchester yakınlarına inşa edilecek proje, yenilenebilir elektriği kullanarak havayı sıkıştırıyor. Böylece de depolanmasını sağlıyor. 

Talebin arttığı zaman sıvılaştırılmış hava tekrar gaz formuna dönüştürülüyor ve bir türbine aktarılarak yeşil enerjiyi şebekeye geri gönderiyor.

Elektriği haftalar boyunca depolayabiliyor

Rüzgar ve güneş enerjisi iklim acil durumuyla başa çıkmak için en hayati kaynaklar. Ancak bu enerjinin depolanamaması ve istenilen her zaman kullanılamayacak olması yenilenebilir enerji kullanımının artmasının önce geçiyordu. Bu yüzden bu projenin gezegen için önemi de çok büyük.

Highview Power tarafından geliştirilen sıvılaştırılmış hava baterisinin 2022 yılında faliyete geçmesi bekleniyor. Bateri beş saat boyunca 200 bin haneye elektrik verebilme kapasitesine ve elektriği haftalar boyunca depolama kapasitesine sahip.

‘Her yerde kullanılabilir’

Highview’in genel müdürü Javier Cavada, sıvı hava pillerinin herhangi bir yerde kurulabileceğini söyledi. Cavada “Hava dünyanın her yerinde. Ana rakip gerçekten diğer depolama teknolojileri değil, fosil yakıtlar. Çünkü insanlar bugün hala garip bir şekilde gaz ve kömürle çalışan tesisler inşa etmeye devam etmek istiyorlar ”dedi.

‘Net sıfır karbon emisyonu için gerekli’

Birleşik Krallık hükümeti projeyi 10 milyon sterlinlik bir hibeyle destekledi. Enerji ve Temiz Büyüme Bakanı Kwasi Kwarteng, “Bu devrimci yeni tesis, İngiltere’nin elektrik şebekesine daha fazla esneklik getirerek ve Manchester’da yeşil yakalı işler yaratarak net sıfıra doğru itilmemizin önemli bir payını oluşturacak” değerlendirmesinde bulundu.

Kwarteng, konuşmasının devamında “Bu gibi projeler, birinci sınıf yenilenebilir kaynaklarımızın tam değerini anlamamıza yardımcı olacak. Güneşin parlamıyorken ve rüzgar esmediğinde bile evlerin ve işletmelerin hala yeşil enerji ile güçlendirilmesini sağlayacak” dedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.