DünyaManşet

Dünyadan Soma faciası için taziye mesajı

0

Soma’daki maden faciasının ardından Türkiye’ye dünyadan taziye mesajları geldi.

Avrupalı siyasi yetkililer Soma’da yaşanan maden faciası nedeniyle duydukları üzüntüyü ve taziye mesajlarını yazılı açıklamalar ve sosyal medya mesajları aracılığıyla iletti.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB adına yaptığı yazılı açıklamada, “Türk hükümetine ve Soma’daki trajik kazadan etkilenenlerin tümüne samimi taziyelerini ve derin sempatisini ilettiğini” belirtti. Van Rompuy, “Düşüncelerim, kurbanlar ve aileleri ile hayat kurtarmak için yoğun mücadele veren kurtarma görevlileriyle” ifadelerini kullanırken, AB’nin bu zor zamanda Türkiye ‘ye ihtiyaç duyabileceği her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu da vurguladı.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da, olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirtip taziyelerini iletirken daha fazla madencinin kurtarılması umudunu dile getirdi.

AB Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise Soma’daki maden kazasından şoke olduğunu belirterek “Kurtarma çalışmalarının başarılı olmasını umuyorum. Tüm ailelere taziyelerimi sunar mağdurlara sabır dilerim” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu’nun İnsani Yardımdan Sorumlu Üyesi Kristalina Georgieva, maden faciası nedeniyle aileler ve sevdiklerinin acılarını içten paylaştığını belirterek her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını belirtti.

AB Komisyonu‘nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström mesajında, “Soma’daki korkunç kaza sonrasında Türkiye’ye ve hayatını kaybeden madencilerin yakınlarına taziyelerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

Belçika Başbakanı Elio Di Rupo da hayatını kaybedenlerin ailelerine ve Türk halkına en içten taziyelerini sunduğunu belirtti.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt de kazayı korkunç olarak tanımlarken, Türkiye ve hayatını kaybedenlerin tüm yakınlarına en derin taziyelerini iletti.

İspanyol hükümeti de bir taziye mesajı yayımladı. Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yayımlanan mesajda şu ifadeler kullanıldı: ‘Manisa’nın Soma ilçesindeki kömür madeninde meydana gelen, 200’den fazla kişinin ölümüne, onlarca kişinin yaralanmasına neden olan patlamadan dolayı İspanyol hükümeti, İspanyol halkı adına, Türkiye’deki yetkililere ve Türk halkına taziyelerini iletmek ister. İspanya, halen maden altında bulunan kişilerin kurtarılması operasyonunun olumlu sonuçlanmasını ve yaraların en kısa sürede sarılmasını temenni eder.”

İran da, Soma’daki maden kazasından dolayı Türk milleti ve devletine başsağlığı diledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran milleti ve devleti adına Türk milleti ve devletine başsağlığı dileğinde bulunarak yaralılar için acil şifalar temenni edildi. Açıklamada, İran’ın arama kurtarma çalışmalarına katılmaya ve her türlü yardıma hazır olduğu da vurgulandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘a, Soma’da maden ocağında hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi. Aliyev, Gül ve Erdoğan’a gönderdiği taziye mektubunda, yaşanan elim hadise nedeniyle büyük üzüntü duyduğunu ve sarsıldığını belirterek şu ifadeleri kullandı: ‘Bu faciayla ilgili üzüntünüzü paylaşıyor, size, hayatını kaybeden insanların aile ve yakınlarına, Türk halkına, hem kendi adıma hem de Azerbaycan halkı adına başsağlığı diler, yaralılara acil şifalar temenni ederim.’

(Haber Merkezi)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.