Hafta SonuManşet

Dünyadan anne-kız fotoğrafları

0
REUTERS/Joe Penney

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamaları 20. yüzyıla kadar uzanıyor. 1975 yılından bu yana da Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası kutlama günü olarak kabul ediliyor. Reuters fotoğrafçıları güne özel olarak dünyanın farklı ülkelerinde anneler ve kızlarının fotoğrafları ile bir seri hazırladı. Annelere eğitimleri ve kızlarının büyüyünce ne olmalarını istedikleri soruldu. Kızlara da büyüyünce ne olmak istedikleri soruldu. Fotoğraflar dünyadaki kadınların ve kız çocuklarının hayatlarına bir bakış açısı sunuyor.

REUTERS/Joe Penney

REUTERS/Joe Penney

Oumou Ndiaye (30) ve kızı Aissata Golfa (9) Bamako/Mali’de evlerinde otururken. Ev hanımı olan Oumou okula gitmemiş. Çocukken zengin biri ile evlenmeyi istediğini söylüyor. Kızının büyüdüğünde kendi entik gruplarından biri ile evlenmesini ve 20 yaşına kadar eğitimine devam etmesini istiyor. Aissata ise 18 yaşına geldiğinde okula gitmeyi bırakacağını ve öğretmen olmak istediğini söylüyor.

REUTERS/Mansi Thapliyal

REUTERS/Mansi Thapliyal

Sulochna Mohan Sawant (23) 5 yaşındaki kızı  Shamika ile birlikte Mumbai’deki evlerindeyken. Sulochna hizmetçi olarak çalışıyor. Çocukken doktor olmak istiyormuş. 14 yaşına kadar eğitim görmüş. Kızının öğretmen olmasını istiyor.  Shamika’da öğretmen olmak istiyor.

REUTERS/Feisal Omar

REUTERS/Feisal Omar

Saciido Sheik Yacquub(34) kızı Faadumo Subeer Mohamed(13) Mogadişu mülteci kampındaki evlerinde. Küçük bir işletme yürüten Saciido çocukken iş kadını olmak istiyormuş. 20 yaşına kadar öğrenim görmüş. Kızının doktor olmasını istiyor. Faadumo 2017’de okulu bitirecek. Büyüdüğünde doktor olmak istiyor.

REUTERS/Jorge Cabrera

REUTERS/Jorge Cabrera

Susana Maria Cardona (33) ve kızı Alejandra Ruby (12) Honduras’da evlerindeyken. Ev hanımı olan Susana Maria 17 yaşında okulu bitirmiş. Tutkusu avukat olmakmış.  Kızının doktor olmasını istiyor. Alejandra Ruby 11 yıl içinde eğitimini tamamlayacak. Agronomist olmak istiyor.

REUTERS/Khalil Ashawi

REUTERS/Khalil Ashawi

Bidaa Mhem Thabet al-Hasan (Um Suleiman) (39) ve kızı Mariam Khaled Masto (9) Suriye’de evlerinin dışındayken.Bidaa gönüllülerden ve bir grup öğretmenin kurduğu bir okulu yönetiyor. Jinekolog olmak istiyormuş küçükken. Kızının eczacılık okuması istiyor yine de kızının kendi tutkusunun peşinden gitmesini destekleyeceğini sözlerine ekliyor. Mariam 13 yıl içinde eğitimini tamamlayacak. Arapça öğretmeni olmak istiyor.

REUTERS/Zohra Bensemra

REUTERS/Zohra Bensemra

Tadjroshan (40) kızı Ayman(12) ile birlikte Pakistan’da evlerindeyken. Tadjroshan sadece Kuran okumayı öğrenmeye yetecek bir süre okula gitmiş.  Sonrasında evde pratik yaparak ilerletmiş okumasını. Mahalledeki kız çocuklarına Kuran okumayı öğretiyor. Kızının hayallerinin gerçekleşmesini ve ayrıca üniversiteye gitmesini istiyor. Ayman doktor olmak istiyor. Pratisyen doktor olabilmesi için önünde 17 yıl var.

REUTERS/Mike Hutchings

REUTERS/Mike Hutchings

Thozama Kala(30) ve kızı Mpho (9) Cape Town/Güney Afrika’da evlerinin mutfaklarındayken. Thozama ofis yönetimi okumuş. Kızının doktor olmasını istiyor. Mpho ise öğretmen olmak istiyor.

REUTERS/Darren Staples

REUTERS/Darren Staples

Claire Coyne (43) kızı Ella ile İngiltere’de evlerindeyken.  Claire 15 yaşına kadar okumuş. Şimdi bir bankada çalışıyor. Küçükken beden eğitimi öğretmeni olmak istediğini söylüyor. Kızının ne olacağından çok seveceği işi yapmasını istiyor. Ella okul bitince ne olacağına henüz karar vermemiş. Üniversiteye gideceğini, her ne kadar ne olmak istediğine karar vermesede büyük ihtimal dans öğretmeni olabileceğini söylüyor.

REUTERS/Umit Bektas

REUTERS/Umit Bektas

Tahsiye Özyilmaz (33) ve kızı Halime(14) Mardin’de evlerindeyken. Tahsiye okula gitmemiş. Öğretmen olmak isediğini ancak 17 yaşında evlendirildiğini söylüyor. Kızının eğitimini tamamlamasını ve doktor olmasını istiyor.  Halime, okul 10 km uzaklıkta olduğu için okula gidemiyor.  Doktor olmak istiyor ancak şu an bu imkansız. 17-18 yaşında annesi gibi görücü usülü evlendirileceğini söylüyor.

REUTERS/Omar Sobhani

REUTERS/Omar Sobhani

Noor Zia (40) kızı Saba Ahmadi(11) ile Afganistan’da evlerinde. Noor, 28 yaşına kadar okumuş, şimdi öğretmen. Arzusu doktor olmakmış. Kızının iyi bir doktor olmasını istiyor. Saba üniversiteye gitmek ve ünlü bir avukat olmak istiyor.

REUTERS/Enrique De La Osa

REUTERS/Enrique De La Osa

Damaris Matos Curbelo (43) ve kızı Ana Laura Villar Matos (14) Küba’da evlerinin dışındayken. Damaris 21 yaşında okulu bitirmiş, sekreter olarak çalışıyor . Damaris küçükken doktor olmak istediğini söylüyor. Kızının doktor olmasını istiyor. Ana Laura ise biyolog olmak istiyor.

REUTERS/James Akena

REUTERS/James Akena

Lucy Oyela(42) ve kızı Abber Lillian (14) Uganda’da evlerindeyken. Lucy 18 yaşına kadar okumuş, şimdi çiftçi. Küçükken öğretmen olmak istiyormuş. Kızının hemşire olmasını istiyor. Abber Lillian ne kadar okuyacağını bilmiyor. Büyüdüğünde ne olacağına da karar vermemiş ancak büyük ihtimal muhasebeci olacağını düşünüyor.

 

Diğer fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz.

(Reuters,Yeşil Gazete)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.