DünyaKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Dünyada koronavirüs: Hindistan’da Covid-19 krizi derinleşiyor

0
Hindistanda ölenleri yakmak için özel olarak belirlenen alanlar dolunca, koronavirüsten hayatını kaybedenler açık havada gelişigüzel yakılmaya başlandı.

Hindistan artan koronavirüs vaka sayısı nedeniyle salgınla baş etmekte zorlanıyor. Son son 24 saat içinde 352 bin 991 yeni vaka ve 2 bin 812 yeni ölüm bildirerek yeni bir rekora imza atan ülkede Hintli doktorlar, insanların evlerde oksijen ve remdevisir gibi ilaçları depoladığını ifade ederek bu durumun hastanelerde tıbbi malzeme kıtlığı yarattığına vurgu yaptı.

Öte yandan, oksijen ile  remdesivirin de karaborsaya düştüğü ve tek bir enjeksiyonun 4 bin 500 liraya satıldığı belirtildi. Son birkaç gün içinde Hindistan genelinde oksijen talebinin yüzde 20’den fazla artan başkent Yeni Delhi‘de hastaneler akut oksijen kıtlığı yaşıyor ve bazen 30 dakika içinde tüm stok tükeniyor. Bu durum ise yüzlerce hayatı riske atıyor. Cumartesi günü yaşanan oksijen krizi sırasında başkentteki Jaipur Golden hastanesinde 20 hasta hayatını kaybetti. Pazar günü ise, Gurgaon’daki Kathuria hastanesinde dört hasta aynı nedenle yaşamını yitirdi.

Hafta sonu, remdesivir enjeksiyonların tanesini 40 bin rupiye (yaklaşık 4 bin 450 lira) satmaya çalışan üç kişi ise tutuklandı.

Komşu ülke Bangladeş de sınırları kapatma kararı aldı.

Ülkede küresel şirketlerin teknoloji merkezlerinin bulunduğu 12 milyonluk Bengaluru kentinin de bulunduğu güney eyaleti Karnataka‘da salı gününden itibaren 14 gün kapanma başlayacak. Ülkenin batısında bulunan sanayinin yoğun olduğu Maharaştra eyaletinde 1 Mayıs’a kadar kapanma sürecek.

Yardım teklifleri 

Almanya, İngiltere ve ABD‘den ise Hindistan’a yardım teklifi geldi. ABD Başkanı Joe Biden, aşı üretim materyali, terapötikler, testler, vantilatörler ve koruyucu ekipman tedariği de dahil olmak üzere ABD’nin “ihtiyaç anında Hindistan’a yardım etmeye kararlı” olduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas Rheinische de Post gazetesine yaptığı açıklamada ülkesinin Hindistan’a “elinden geldiğinin en iyisini yaparak yardım etmesinin” önemli olduğunu kaydetti.

Almanya ile birlikte Fransa da önümüzdeki günlerde Hindistan’a oksijen göndereceğini açıkladı. Birleşik Krallık da Delhiye Delhi’ye vantilatör ve oksijen gönderdiğini duyurdu.

Hindistan’la uzun süredir sorunlu bir ilişkisi olan Pakistan’ın Başbakan İmran Han da ülkeye tıbbi ekipman ve malzeme teklif etti.

Ülkede Başbakan Narendra Modi başta olmak üzere siyasetçiler salgına rağmen yerel seçimleri öncesinde binlerce kişinin katıldığı kalabalık mitingler düzenlemekle eleştiriliyor.

Aşı tedariği yetersiz

Hastaneler yer kalmadığından hasta akınıyla baş etmekte zorlandıkları için acil durum çağrısı verirken Başbakan Modi bütün vatandaşlarını aşı yaptırmaya ve dikkatli olmaya çağırdı.

Ülkede aşılama günde 4,5 milyon kişi ile 5 Nisan’da en yüksek düzeyine ulaşmıştı. Ancak şu anda 2,7 milyon düzeyinde bulunuyor. Maharaştra gibi bazı eyaletlerde aşı tedariği yetmediği için aşılamaya ara verildiği bildiriliyor.

Yeni Delhi gibi durumdan en fazla etkilenen kentlerde hayatını kaybeden hastaların vücutları derme çatma cenaze hizmeti sunan yerlerde yakılmaya başlandı.

Hindistan koronavirüs salgınında 1,3 milyar nüfusu ile 17,31 milyon resmi vaka sayısı ve 195 bin 123 ölü sayısına ulaştı. Ancak sağlık uzmanları gerçek rakamların resmi rakamlardan daha yüksek olduğunu belirtiyor.

Yeni mutasyon yayılıyor

Ülkede durumun vahametinden koronavirüsün yeni mutasyonu B.1.617.’nın da sorumlu olduğu belirtiliyor. Zira mutasyonun yeni vakaların yüzde 60’ına tekabül ettiği kaydediliyor. Bu varyantın 18 başka ülkede daha tespit edildiği aktarılıyor.

Bu nedenle pek çok ülke Hindistan’a seyahat yasağı uygulamaya başladı.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.