DünyaKoronavirüs SalgınıManşet

Dünyada Korona Krizi: OHAL kısıntıları, maske zorunluluğu, yağmur ormanlarından ilk vaka

0

Dün ölen 4.883 kişiyle birlikte Covid-19 nedeniyle tüm dünyada hayatını kaybedenlerin sayısı 48.276’ya yükseldi. ABD, Kanada ve Avrupa’da yönetimler fiili sokağa çıkmama yasağı uygular ya da maske zorunluluğu getirirken Rusya gibi bazı ülkeler karantinayı delenlere karşı hapis cezalarını da içeren daha radikal yöntemlere başvuruyor.

ABD

ABD halihazırda Covid-19 ile enfekte olan kişi sayısının en yüksek olduğu ülke. Yapılan açıklamlara göre, 5.005’i kritik olmak üzere 215.357 vaka görüldü. Bugün ölen 11 kişiyle birlikte ölümlerin sayısı da 5.113’e yükseldi. ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz gün Beyaz Saray’da yaptığı basın açıklamasında, gelecek iki hafta içinde virüs kaynaklı ölümlerin artacağının öngörüldüğünü söylemişti.

85 yaşındaki caz efsanesi Ellis Marsalis Jr da koronavirüs kaynaklı zatürre nedeniyle hayatını kaybetti.

İtalya

Covid-19’dan en çok etkilenen Avrupa ülkesi olan İtalya’da görülen vaka sayısı 110.574’e ulaştı. Ölü sayısının 13.155’i bulduğu ülkede sokağa çıkma yasağı sürüyor.

İspanya

İspanya’da virüs kaynaklı can kaybı artmaya devam ediyor. Dün ölen 950 kişiyle birlikte ülkede Covid 19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 10.003’e yükseldi.

Birleşik Krallık

Başlangıçta virüsü yayılmaya bırakıp toplumun bağışıklığını yükseltme stratejisi izleyen İngiltere’de, 24 Mart’ta ilan edilen kısmi sokağa çıkma yasağının ilanının ardından vakalarda düşüş gözlemlendi. Halihazırda görülen vaka sayısı 29.474 Öte yandan başkent Londra‘daki hastanelerde oksijen stoklarının tükenmekte olduğu bildiriliyor.

Almanya

Şimdiye kadar 931 kişinin hayatını kaybettiği Almanya’da kısmi sokağa çıkma yasağı 19 Nisan’a kadar uzatıldı. Yasak Paskalya tatilini de içeriyor.

Yunanistan

Şimdiye kadar görülmüş vaka sayısının 1.415 ve ölü sayısının 51 olduğu Yunanistan’da, başkent Atina’nın kuzeydoğusunda bulunan Ritsona mülteci kampında kalan 20 kişinin Covid-19 testinin pozitif çıktığı öğrenildi. Karantina iki hafta boyunca karantina altında kalacak.

Avusturya

10.927 vakanın görüldüğü ve şimdiye kadar 158 kişinin hayatını kaybettiği ülkede, İtalya’ya sınırı olan Tirol eyaletinde eğitime ara verilmişti. Öte yandan dün ülke genelinde süper marketlerde maske takmak zorunlu hale getirildi. Maske zorunluluğunun genişletileceği tahmin ediliyor.

İsrail

Şimdiye kadar 31 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği, toplam vakanın 6.211 olarak tespit edildiği ülkede Sağlık Bakanı Yaakov Litzman ve eşi Chava Litzman’ın virüs ile enfekte olduğu açıklandı. İsrail Başbakanı Netanyahu da parlamentodaki bir danışmanın virüse yakalandığının açıklamasından sonra geçtiğimiz günlerde test yaptırmış, testin sonucu negatif çıkmıştı.

Slovenya

897 vakanın görüldüğü Slovenya’da ölü sayısı 17. Ülkede sokağa çıkma yasağı yok, ancak maske takmak zorunlu.

Slovakya

426 vakanın görüldüğü Slovakya’da virüs dolayısıyla bir kişi hayatını kaybetti.

Hindistan

58 kişinin hayatını kaybettiği Hindistan’da 93 yaşındaki bir adamın 88 yaşındaki eşiyle birlikte Covid-19’a yakalandığı ve iyileştiği öğrenildi.

Rusya

Rusya’da vaka sayısı (3.548) Avrupa’dakine oranla düşük seyrediyor, ancak uzmanlara göre bu, ülkedeki bürokratik engeller dolayısıyla testlerin yavaş yapılmasınndan kaynaklı bir durum ve gerçek sayı bunun çok üzerinde. Vakaların çoğu başkent Moskova merkezli. 12 milyon nüfuslu kentte, hafta başı itibarıyla istisnalar haricinde dışarı çıkma yasağı getirildi.

Şimdiye kadar 30 kişinin hayatını kaybettiği ülkede, Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in getirdiği yeni müeyyideler neticesinde, karantinayı ihlal ederek iki ya da daha fazla insanın ölümüne yol açan kişilere yedi yıldan başlamak üzere hapis cezası getirildi. Ayrıca koronavirüs hakkında yalan habere de yaptırımlar öngörülüyor.

Kamboçya

Kamboçya hükümeti, insan hakları örgütleri tarafından, gücünü mutlaklaştırmak için salgını bahane etmekle suçlanıyor. Uluslararası Af Örgütü‘ne göre salgına karşı yapılan düzenlemeler orantısız ve insan haklarına kalıcı olarak zarar verebilecek maddeler içeriyor.

Düzenlemeler arasında iletişim araçlarının sınırsız izlemeye tabi tutulması, sosyal medya ve basın üzerinde tam kontrol gibi maddelerin yanı sıra, “Olağanüstü hal dolasıyıla ihtiyaçlar doğrultusunda uygun önlemler alınabilir” gibi ucu açık ifadeler de var. Olağanüstü hal önlemlerine karşı çıkanlar için ise on yıl hapis cezası öngörülüyor.

Başbakan Hun Sen‘in insan hakları karnesinin iyi olmadığının altını çizen insan hakları örgütleri, bu ifadenin muhalifleri hedef almak için kullanılabileceği uyarısında bulunuyor.

Çin

Virüsün ilk kez ortaya çıktığı ve yayıldığı, vaka sayılarının giderek azalmasıyla birlikte hayatın yavaş yavaş normale dönmeye başladığı ülkede, dün ve bugün toplam 35 yeni vaka görüldüğü bildirildi.

İran

124 ölümle birlikte ülkede ölü sayısı 3.136’ya ulaştı. Sağlık Bakanlığı’nın geçen salı yaptığı açıklamaya göre ülke genelinde 50 bin 468 vaka görüldü.

Uganda

Uganda’nın başktenti Kampala‘da evlere yapılan baskınlarda, 20 LGBTİ+’ların sosyal mesafeyi gözardı etme ve koronavirüs yayma şüphesiyle gözaltına alındı. İnsan hakları aktivistlerinin iddiasına göre, yönetim, salgını bahane ederek cinsel azınlıkları hedef alıyor.

Brezilya

Amazon Yağmur Ormanları‘ndan ilk vaka bildirildi. Sağlık Bakanlığı dün bölgede yaşayan 300 kabileden biri olan Kokama kabilesinden 20 yaşında bir kişinin virüs ile enfekte olduğunu duyurdu. Kolombia sınırındaki bölgede dört vaka daha olduğu belirtildi.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.