EnerjiManşet

ABD Başsavcıları koalisyonundan enerji şirketlerine iklim değişikliği soruşturması

0

Amerika Birleşik Devletleri’nde on sekiz eyalet ve bölgenin başsavcıları, ExxonMobil gibi enerji şirketlerinin iklim değişikliğinin yol açtığı riskler konusunda yatırımcılarını yanıltıp yanıltmadıklarını soruşturmak üzere bir koalisyon kurdukları açıkladı.

18

New York Başsavcısı Eric Schneiderman, dün düzenlenen ve Al Gore’un da katıldığı basın toplantısında “Bilim insanlarının söylediklerini ve gezegene olanları duyduk. Tüm fosil yakıt şirketleri yatırımcılarına karşı dürüst olma sorumluluğu taşıyor” dedi.

Schneiderman, geçtiğimiz yıl ExxonMobil hakkında, iklim modellerinin doğruluğuna gölge düşüren geçmiş beyanları için menkul kıymetler dolandırıcılığı yönetmeliğini uyarınca bir soruşturma başlatmıştı. Yine geçtiğimiz yıl, Schneiderman’ın dünyanın en büyük halka açık kömür şirketi Peabody Energy Corporation hakkında açtığı soruşturma sonucunda, şirketin halka ve yatırımcılarına açıkladığı bilanço ve beyanlarında iklim değişikliğine bağlı finansal riskler ve olası düzenleyici işlemler hakkında yanlış ve yanıltıcı bilgi vererek New York eyaleti yasalarını ihlal ettiğine karar verilmişti.

19Schneirderman, “Ana faaliyeti çok yüklü miktarda karbon emisyonu üreten halka açık bir şirket olarak Peabody Energy, bugün ve gelecekte iklim değişikliğinin riskleri hakkında yatırımcılarına ve halka dürüst olma sorumluluğu taşıyor. Peabody ve diğer fosil yakıt şirketlerinin adil ve eksiksiz bilgi sağlamaları yatırımcıların bu şirketlerin gezegenimize verdikleri zarar hakkında uzun uzadıya düşünmelerini sağlayacaktır” açıklamasında bulunmuş ve Peabody ile gelecekteki tüm bilançolarının bu riskleri doğru ve objektif olarak yansıtmasına dair emsalsiz bir anlaşmaya varmıştı.

ABD’nin Eski Başkan Yardımcılarından Al Gore basın toplantısında, başsavcıların bu kararının son derece önemli olduğunu belirtti ve fosil yakıt şirketlerini 1990’larda sigaranın yol açtığı kanser ve kalp hastalıkları hakkındaki yanlış beyanları yüzünden eyaletlerin açtıkları sağlık giderleri için açtıkları davalarda büyük yasal yenilgiye uğrayan tütün şirketlerine benzetti. Koalisyonun soruşturması Exxon Mobil ve Peabody ile sınırlı kalmayacak. Tütün şirketleri davalarında önemli rol oynayan Iowa başsavcısı Tom Miller ve Vermont başsavcısı William Sorrell de yeni kurulan iklim koalisyonunda yer alıyor.

21

Inside Climate News ve Los Angeles Times’ın araştırmaları ExxonMobil biliminsanlarının küresel ısınma olasılığını şirketin üst yönetimine 1977’de de açıkladıklarını göstermişti. Geçtiğimiz yıl Greenpeace’in yaptığı bir araştırma, 2007’de verilen küresel ısınma hakkında kuşku uyandırmaya odaklanan halkla ilişkiler şirketlerini finanse etmeme taahhüttüne rağmen ExxonMobil’in finansmana devam ettiğini ve 1998-2014 yılları arasında ExxonMobil iklim değişikliğinin inkar edilmesi için toplam 30,925,235 ABD doları harcadığını ortaya çıkarmıştı. 350.org kurucusu aktivist Bill McKibben, Kasım 2015’de bir ExxonMobil benzin istasyonunda oturma eylemi yapmış ve konu hakkında yazdığı yazıyı Yeşil Gazete’de yayımlamıştık.

Kaynaklar:

http://www.buzzfeed.com/danvergano/attorneys-general-will-investigate-energy-firms-for-climate

http://www.ag.ny.gov/press-release/ag-schneiderman-secures-unprecedented-agreement-peabody-energy-end-misleading

http://insideclimatenews.org/news/15092015/Exxons-own-research-confirmed-fossil-fuels-role-in-global-warming

http://graphics.latimes.com/oil-operations/

https://yesilgazete.org/blog/2015/10/17/exxonmobil-biliyordu-bill-mckibben/

 

Haber: Ayşe Bereket

aysebereket.wordpress.com/

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.