DünyaKadınManşet

Dünya Ticaret Örgütü’ne ilk kadın ve siyah başkan

0

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarihinde ilk kez kadın ve Afrikalı bir ekonomisti başkan olarak seçti.

Geçen pazartesi Dünya Ticaret Örgütü’nün 164 üye ülkesi tarafından başkan seçilen 66 yaşındaki Nijeryalı ekonomist Ngozi Okonjo-Iweala, çevrimiçi düzenlenen basın toplantısında, DTÖ’de reform yapmak ve 21’inci yüzyılın meseleleriyle mücadele etmek amacıyla ticarete ilişkin kuralları modernleştirmek için çalışmaya hazır ve istekli olduğunu kaydetti.

Okonjo-Iweala şunları söyledii:

“Bana sadece bir kadın ve bir Afrikalı olarak güvendiğiniz için değil, aynı zamanda bilgi birikimime, deneyimlerime ve bazılarınızın dile getirdiği gibi, gelecek karşısında kendisini yeniden konumlandırması için WTO’nin ihtiyacı olan geniş kapsamlı reformları gerçekleştirmek için sizlerle çalışma cesaretime ve tutkuma güvendiğiniz için size minnettarım”. 

Corona aşıları bir numaralı öncelik

En önemli önceliklerinden birinin Corona virüsü salgınıyla mücadele olduğunu kaydeden DTÖ’nün yeni başkanı, yoksul ülkelere tıbbi malzeme ve aşı sağlanması için küresel aşı girişimi COVAX ve küresel aşı ve tedavi programı ACT Accelerator ile işbirliğine odaklanacağını söyledi.

Okonjo-Iweala “Üçüncü yol adını verdiğim bir yöntem bulunmasını teşvik ediyoruz. Böylelikle fikri mülkiyet haklarını koruyarak araştırma ve inovasyonun önünü tıkamadan aşıların çok daha fazla sayıda ülke tarafından imal edilmesini sağlayabiliriz” dedi.

Eski Başkan Trump adaylığını engellemişti

Okonjo-Iweala’nın DTÖ Başkanı olarak seçilmesi, eski ABD Başkanı Donald Trump‘ın diğer adaylara kıyasla ticaretle ilgili doğrudan deneyim sahibi olmadığı gerekçesiyle Okonjo-Iweala’ya destek vermemesi nedeniyle aylarca gecikmişti.

Biden yönetimi ise Trump itirazlarını geri çekerek Okonjo-Iweala’nın DTÖ başkanı olarak seçilmesinin önünü açtı.

DTÖ’nün ilk kadın ve Afrikalı genel direktörü olan Okonjo-Iweala, 1 Mart’ta başlayacağı görevini 31 Ağustos 2025’e kadar sürdürecek.

Ngozi Okonjo-Iweala kimdir?

Nijeryalı ekonomist Okonjo-Iweala, 25 yıl boyunca Dünya Bankası’nda hizmet verdi ve yoksul ülkelerin ekonomik büyümesini destekledi. Dünya Bankası’nda iki numaralı yöneticiliğe kadar yükselen Okonjo-Iweala, Afrika, Güney Asya, Avrupa ve Orta Asya‘ya 81 milyar dolarlık kalkınma finansmanı sağlanmasına ön ayak oldu.

Nijerya’nın ilk kadın Maliye Bakanı olarak da hizmet eden Okonjo-Iweala, 2005 yılında Nijerya’nın milyarlarca dolarlık borcunun silinmesi için Paris Kulübü olarak bilinen kredi sağlayıcı ülkelerle anlaşma yapmıştı.

DTÖ’nün yeni başkanı Harvard Üniversitesi‘nden ekonomi alanında lisans, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü‘nden (MIT) ise bölgesel ekonomiler ve kalkınma konusunda doktora derecelerine sahip. Ayrıca 15 uluslararası üniversiteden aldığı fahri doktorası bulunuyor. 

Çok sayıda uluslararası ödüle sahip Okonjo-Iweala 2005’te de Euromoney Dergisi tarafından yılın “Küresel Maliye Bakanı” seçildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.