Dünyaİklim KriziManşet

Asya sele karşı mücadele veriyor: Onlarca insan öldü

0
Fotoğraf: BBC

Asya‘daki ülkeler günlerdir, hatta haftalardır sele karşı mücadele veriyor.

Hindistan, Bangladeş, Pakistan, Malezya gibi pek çok ülkeyi haftalardır etkisi altına alan yağışlar hafiflemedi; Avustralya ve Kuzey Kore’de de su baskınlarına neden oldu.

Yılın bu döneminde etkili olan Muson yağmurları, iklim krizinin etkisiyle çok daha şiddetli yaşanıyor.

‣ İklim değişikliği dünya çapında aşırı hava olaylarını nasıl etkiliyor?
‣İklim krizi: Avrupa’da erken sıcak dalgası, orman yangınları; Asya’da sel
PAKİSTAN

Pakistan’da 5 Temmuz’dan beri şiddetli yağış nedeniyle şimdiye kadar 4’ü çocuk 62 kişi yaşamını yitirdi.

Aşırı yağışlar sonucu yedi barajın kapakları patladı ve çok sayıda bölge sular altında kaldı. Ulusal basındaki haberlere göre, Belucistan, Pencap ve Hayber Pahtunhva eyaleti ile Gilgit-Baltistan bölgesinde aşırı yağış hayatı olumsuz etkiledi.

Fotoğraf: Arshad Butt / AP

Afganistan- Pakistan sınırındaki köyleri de su basarken, Belucistan ile Pencap eyaletini birbirine bağlayan otoyolun birçok noktası kapatıldı.

Sindh eyaletine bağlı Thatta şehrinde, 5 Temmuz’da sel sularının dolduğu kömür madeninde meydana gelen su baskını sonucu 10 işçi hayatını kaybetmiş, işçilerin cenazeleri madenden dün çıkarılabilmişti.

Afganistan

Afganistan’nın doğu ve kuzey illerinde meydana gelen şiddetli su taşkınları nedeniyle ülkede ikisi çocuk en az 10 kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler (BM), sel nedeniyle 11 kişinin de yaralandığını duyurdu.

5 ve 6 Temmuz’da kaydedilen şiddetli yağışlar nedeniyle 280’den fazla ev zarar görürken; dört köprü ve sekiz kilometrelik yol dahil olmak üzere dokuz ilde altyapıda da ciddi hasarlar meydana geldi.

Açıklamada, Haziran ayında iki gün boyunca meydana gelen şiddetli yağışlarda 19 kişinin öldüğü ve 131 kişinin de yaralandığı doğu bölgesinde bir aydan kısa bir süre içinde ikinci kez ani sel yaşandığı belirtildi.

Hindistan

Hindistan’da Pazartesi gününden bu yana Mumbai kentinin bazı kesimleri bel hizasına kadar sular altında kalırken, hayat durma noktasına geldi.

Hindistan Meteoroloji Departmanı (IMD), yoğun yağışların şehri ve komşu ilçelerini etkilemeye devam etmesi nedeniyle Mumbai için kırmızı alarm verdi. Dün de şiddetli yağış öngörüldüğü için plajlara girişler yasaklanmıştı.

Şehrin bugün şiddetli ila çok şiddetli yağış alması ve bunun daha fazla sele yol açması bekleniyor.

Fotoğraf: Rajanish Kakade / AP – Mumbai

Fotoğraf: BBC – Silchar

Birçok bölgede, su birikintisi trafiği felç etti ve insanlar sokakları basan çamurlu sular içinde yürümek zorunda kaldı.

Mumbai’de yılın bu zamanlarında Muson yağmurlarının görülmesi normal olsa da uzmanlar, iklim değişikliğinin ve kontrolsüz kentsel gelişimin son yıllarda yağmurları daha yoğun ve daha az tahmin edilebilir hale getirdiğini söylüyor. Mumbai, her gün binlerce insanın göçüyle hızlı ve çarpık şekilde kentleşiyor.

Avustralya

Avustralya’da bir haftadır devam eden şiddetli yağışlar bugün itibariyle hafifledi. Binlerce sakin sel hasarı tespiti yapmak için evlerine döndü.

Fotoğraf: Loren Elliott / Reuters

Sidney’in batısında ve şehrin kuzeyindeki bazı bölgelerde sel devam etti, Avustralya’nın doğu kıyılarında geçen hafta sonu başlayan şiddetli yağmurlardan kalan su hala nehirlere dökülüyor.

Fotoğraf: AP

Kuzey Kore‘nin Çin sınırındaki kasabaları da bu hafta şiddetli yağmurdan sonra sular altında kaldı ve ülkede zaten kritik olan gıda ve ekonomik durumu daha da kötüleştirdi.

Kuzey Kore devlet yayıncıları, Sinuiju şehrinin dün en az 132,5 mm yağışla yılın en yoğun yağışını yaşadığını bildirdi. Kavşakları dolduran suda otobüsler ve yayalar yolda kaldı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.