Sağlıkİklim KriziManşet

Dünya Sağlık Örgütü: İklim müzakerelerinde sağlık da konuşulmalı

0

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)  Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın ikinci gününde iklim değişikliğine yönelik yeni raporunu açıkladı.  İklim değişikliğinin 21. Yüzyıldaki en büyük sağlık tehdidi olabileceğinin vurgulandığı raporda aşırı sıcaklar, stres, sıtma ve kolera gibi sebeplerle insan sağlığını doğrudan etkilediğini belirtti.

Planlar tamam, uygulama yok

101 ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen anketlere dayanan raporda, ülkelerin iklim değişikliği ve sağlık konusunda çabalarının arttığı ancak uygulamada eksik oldukları söylendi:  “Ankete katılan ülkelerin yarısı ulusal bir sağlık ve iklim değişikliği stratejisi veya planı geliştirmiştir. Endişe verici bir şekilde, yalnızca yüzde 38’i ulusal plan stratejilerini kısmen uygulamak için yeterli finansmana sahip. Ve yalnızca yüzde 10’dan daha azı bu planların tamamen uygulanması için kaynaklarını kanalize ediyor.”

Ghebreyesus: Kaynak ayırmak ahlaki bir zorunluluk

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada “İklim değişikliği sadece gelecek nesillerin ödemesi gereken bir fatura değil aynı zamanda insanların sağlıkları için ödedikleri bir bedel” dedi. Ghebreyesus, ülkelerin iklim krizine karşı harekete geçmek için kaynak ayırmasının “ahlaki bir zorunluluk” olduğunu söyledi.

İklim krizi insan sağlığını doğrudan etkiliyor

Ülkelerin yüzde 48’inin halk sağlığına yönelik iklim risklerinin bir değerlendirmesini yaptığı söylenen raporda iklimden etkilenen en yaygın sağlık problemleri arasında stres, aşırı hava olayları, gıda, su ve kolera, dang veya sıtma gibi hastalıkların yer aldığı belirtildi.  Ülkelerin yüzde 60’ının ise bu bulguların insan sağlığını korumak için gerekli adaptasyonları yapmak üzere insan ve finanslar kaynak tahsil edilmesini sağlamadığını belirtti. Raporda, sağlık konusunun ulusal ve uluslararası iklim süreçlerinde yaygınlaştırılmasının gerekli fonlara erişimde yardımcı olabileceği öne sürüldü.

Paris Anlaşması’nı uygulamak yılda bir milyon hayat kurtarabilir

Raporda daha önceki araştırmalara göre karbon emisyonlarının azaltılmasıyla önüne geçilecek hastalıkların maliyetinin, azaltım politikalarına ayrılacak maliyetin iki katı olduğunun ortaya konulduğu hatırlatıldı. Açıklamada “Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak, yalnızca hava kirliliğindeki düşüşler yoluyla 2050 yılına kadar dünya çapında yılda yaklaşık bir milyon hayat kurtarabilir” ifadeleri kullanıldı.

‘Sağlık konusunu karar alma süreçlerine dahil edin’

Raporda acilen yapılması gereken politika önerilerine de yer verildi. İlk öneri olarak “sağlık sektörünün iklim değişikliği süreçlerine dahil edildiğinden emin olunması ve ihtiyaç duydukları finansmana erişmek için kapasite ve desteğe sahip olmalarının sağlanması” söylendi. İkinci öneri olarak ise  “sağlığı karbon emisyonlarının azaltılması ve diğer sürdürülebilirlik hedeflerindeki karar alma süreçlerinde sağlığın dahil edilmesi” gerektiği söylendi.

 

More in Sağlık

You may also like

Comments

Comments are closed.