İklim KriziDünyaManşet

Dünya Meteoroloji Örgütü: 2021 yılı en sıcak yedi yıldan biri oldu

0

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2021 yılının şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yedi yıldan biri olduğunu duyurdu.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, geçen yıl kaydedilen ortalama küresel sıcaklığın, sanayi dönemi öncesi 1850-1900 yıllarındaki ortalama sıcaklıktan 1,11 santigrat derece daha fazla olduğu bilgisi paylaşıldı.

‘Beklenenden daha sıcak geçti’

Küresel hava sıcaklığını düşürmesi beklenen La Nina Kasırgası nedeniyle 2021’de önceki yıllara kıyasla daha düşük sıcaklık kaydedilmesini beklediklerini ifade eden WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, 2021’in beklenenden daha sıcak geçtiğini kaydetti.

Taalas, “Sera gazı artışlarından kaynaklanan uzun vadeli genel ısınma, doğal iklim faktörlerinin neden olduğu küresel ortalama sıcaklıkların da yıldan yıla kaydedilen değişkenlikten çok daha fazla” dedi.

Taalas, Kanada‘da geçen yıl 50 santigrat derece sıcaklığın kaydedildiğini hatırlattı. Ayrıca, 2021 yılında yaşanan rekor düzeyde sıcaklıklarla ilgili, “Bu sıcaklık Cezayir‘deki Sahra Çölü‘nde kaydedilen oranlarla beklenmedik sağanak yağışlarla ve Asya ile Avrupa‘daki ölüme yol açan sellerle kıyaslanır niteliktedir” açıklamasında bulundu.

İklim krizinin dünyanın her köşesinde su kaynaklı riskler ve günlük hayatı değiştiren yıkıcı tabiat olaylarını da beraberinde getireceğini kaydetti.

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), 2021 yılına ait sıcaklık ölçüm verilerini açıklamış ve 2021’de son sekiz yılın şimdiye kadar ölçülen en yüksek sıcaklıkların yaşandığı belirtilmişti.

Avrupa Birliği’ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi de 2021 yılının tarihin en sıcak beşinci yılı olarak kayıtlara geçtiğini duyurmuştu.

Ayrıca, 2021 yılında tarihin en yüksek okyanus sıcaklıklarının kaydedildiği de ifade edilmişti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.