Dünyaİklim KriziManşet

La Niña’nın soğutucu etkisine rağmen üç ay boyunca ortalama üstü sıcaklıklar bekleniyor

0

Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), dünyanın La Niña ismiyle bilinen hava fenomeninin serinletici etkisine girdiğini ancak buna rağmen hemen hemen tüm bölgelerde sıcaklıkların Nisan ayına kadar artacağını söyledi.

Yapılan açıklamada önümüzdeki üç ay içerisinde normalin üzerinde sıcaklıkların batı, orta ve doğu Asya’da ve Kuzey Amerika’nın güney yarısında beklendiği belirtildi. Güney Amerika’nın kuzeybatı bölümü haricinde de gene yüksek sıcaklıkların olması mümkün görünüyor.

‘Alışılmadık ıslak koşullar’

Dünya genelindeki yağışlara ilişkin de bilgi paylaşan WMO, La Niña’nın Güney Doğu Asya, Avustralya, Güney Amerika’nın kuzeyi ve Melanezya‘daki adaların çoğunda “alışılmadık ıslak koşulların görülme olasılığını artırdığını” söyledi.

WMO, Güney Afrika’da da (muhtemelen kar şeklinde) normalin üzerinde yağışların görülebileceğini belirtti. Ancak bu yağışlar La Niña’dan ziyade aralık ayından beri devam eden Arktik Salınımı (Arctic Oscillation) etkisiyle olacak.

forecasts of air temperature

La Niña nedir?

La Niña, orta ve doğu ekvator Pasifik Okyanusu‘ndaki okyanus yüzey sıcaklıklarının büyük ölçekli soğumasının yanı sıra tropik bölgelerdeki rüzgarlar, hava basıncı ve yağıştaki değişiklikler anlamına geliyor.

WMO, Ağustos 2020’den beri yürürlükte olduğunu söyledi, ancak bu, “2020’nin kayıtlardaki en sıcak üç yıldan biri olmasını engellemek için yeterli değildi.” La Niña, genellikle hava ve iklim üzerinde sıcaklık artışına sebep olan El Niño‘nun tam tersi etkiye sahip.

İnsan faktörü

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas “El Niño ve La Niña’nın Dünya’nın iklim sisteminin başlıca itici güçleri olsa da küresel sıcaklıkları artıran, aşırı hava koşullarını şiddetlendiren, mevsimsel yağış modellerini etkileyen ve afet önleme ve yönetimini zorlaştıran insan kaynaklı iklim değişikliği ağır basıyor” dedi.

Taalas, ajansın La Niño ve El Niño olaylarını önceden tahmin etme yeteneği sayesinde, iklime duyarlı bölgelerdeki toplulukları ve ülkeleri korumak için tam zamanında müdahalelerin gerçekleştirilebileceğini belirtti.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.