Dünyaİklim KriziManşet

Dünya kavruluyor: Tokyo 36, Bağdat 50 dereceyi gördü, Birleşik Krallık kuraklık önlemi alıyor

0
Fotoğraf: Owen Humphreys / PA

Dünyanın pek çok bölgesi değişen iklim koşulları ve olağanüstü hava sistemi değişiklikleri sebebiyle aşırı sıcaklarla boğuşuyor.

Temmuz ayında Avrupa‘nın pek çok kentinde hayatı felç eden ve binlerce insanın ölümünne sebep olan aşırı sıcaklar, tüm dünyada hükümetleri eyleme geçmek zorunda bırakıyor.

Sıcak dalgası Çarşamba günü itibariyle batıdan doğuya geçerek Japonya‘nın geniş bölgelerini etkisi altına alırken, Tokyo yakınlarındaki bazı şehirlerde sıcaklıklar 39 dereceye ulaştı.

Tokyo’nun merkezinde hava 36.1 derece ölçülürken Tokyo yakınlarındaki Saitama eyaletindeki Koshigaya şehrinde 39 dereceye, Mie eyaletindeki Kuwana’da 38.9 dereceye yükseldi.

Çok sayıda insan sıcak çarpması sebebiyle hastanelere başvururken, güneydeki Okinawa bölgesinden doğudaki Kanto-Koshin bölgesine kadar olan kesim için sıcak çarpması uyarıları yapıldı.

Japonya Meteoroloji Ajansı, insanları sıcaklığa bağlı hastalıklara karşı tedbir alması için bir açıklama yayımladı ve vatandaşları gün içinde gereksiz dışarı çıkmamaları, egzersizden kaçınmaları, gerektiğinde klima kullanmaları ve susuz kalmamaları konusunda uyardı.

Öte yandan, hava sistemlerinin kararsız hale gelmesiyle kuzey Japonya’daki Tohoku ve Hokkaido bölgelerinde de şiddetli sağanaklar yaşanıyor.

Kamu yayın organı NHK, bunun düşük basınçlı sistemden ve Japonya’nın kuzey bölgelerindeki cephelere hareket eden sıcak ve nemli havadan kaynaklandığını söyledi.

Avrupa’da binlerce ek ölüm

Avrupa ülkeleri de üçüncü bir sıcak dalgasının eşiğinde.

Kıtanın büyük bölümünde sıcaklıklar geçen ayın ortasında yükselerek 18-20 Temmuz tarihleri ​​arasında rekor kırmış, Fransa, İspanya, Portekiz, İtalya ve Yunanistan’ın turistik bölgelerinde, Atina’nın hemen dışında da orman yangınları çıkmış vebu süreçte şiddetli sıcak sebebiyle Avrupa çapında binlerce ek ölüm yaşanmıştı.

Bu hafta açıklanan ölüm rakamlarına göre, sıcaklıkların kuzeyde Hamburg’a kadar 40 dereceye ulaştığı Almanya’da özellikle keskin bir artış görüldü. Koronavirüs pandemisine atfedilen ölümler hariç, ülke 18 Temmuz haftasında son beş yıla kıyasla 3 binden fazla aşırı ölüm kaydetti.

İklim araştırmacılarının şiddetli yaz sıcaklarının Avrupa’daki seyahat modellerini değiştireceğini öngörüyor.

Örneğin İngiltere’de, kuraklık sebebiyle Yorkshire’da ‘su seviyeleri tekneleri destekleyemediğinden’ üç kanal trafiğe kapatıldı.

Canal and River Trust, düşük su seviyeleri nedeniyle Yorkshire’daki popüler su yolunun üç bölümünü kapatmak zorunda kaldı. Yaz aylarında eğlence tekneleri ile popüler olan bu bölgelerin kapanması gezi ve tekne tatillerinin iptaline yol açacak.

Avrupa Kuraklık Gözlemevi’nin (EDO) son haritasına göre, AB topraklarının yüzde 45’i ‘uyarı’ ve yüzde 15’i de ‘alarm’ koşullarında.

Dorbyshire, İngiltere. Fotoğraf: Jon Super / AP

Birleşik Krallık’ta su kısıtlamaları

Daha az yağış ve anormal derecede yüksek sıcaklıklar, Birleşik Krallık’ın çeşitli bölgelerinde kuru koşulları daha da kötüleştirdi.

Birleşik Krallık genelinde hükümet,  mevcut uzun süreli kuru hava döneminde su kaynaklarını ve çevreyi korumak için suyu akıllıca kullanmalarını istedi.

Uzmanlara göre nehir seviyelerinin ‘olağanüstü düşük’ olması nedeniyle İngiltere’nin Ağustos ayında kuraklıkla karşı karşıya kalması muhtemel.

sıcak ve kurak günler nedeniyle kuraklığı planlamak için planlanandan daha erken bir araya gelen Birleşik Krallık Çevre Ajansı (UKEA) ve Ulusal Kuraklık Grubu (NDG) 26 Temmuz’da özellikle ülkenin güney ve doğusunda, önümüzdeki birkaç haftanın daha kurak olacağı tahminleri açıklandı ve UKEA, kuraklık planlarının ilk aşamalarının uygulamaya konduğunu söyledi.

Water UK politika direktörü Stuart Colville toplantıda, “Ülkenin çoğunda devam eden sıcak hava, 1970’lerden bu yana en kurak kış ve ilkbaharı takip ediyor” dedi.

Birleşik Krallık’ta sıcaklıklar, 19 Temmuz’da tarihte ilk kez 40°C sınırını aşmıştı.

Greenwich Parkı, Londra. Fotoğraf: Xinhua

İngiltere’nin meteoroloji ajansı Met Office, Ağustos 2022 için yaptığı son tahmininde başka bir şiddetli sıcak dalgası daha öngördü.

Bazı bölgelerin önümüzdeki hafta sonuna kadar 30 derecenin ortalarına ulaşması bekleniyor. Ancak tahminciler, herhangi bir sıcaklık rekorunun kırılmasını beklemediklerini de ekliyor.

Met Office baş tahmincisi Steve Willington şunları söyledi:

“Ortalamanın üzerindeki sıcaklıklar üç gün veya daha uzun sürerse, Birleşik Krallık’ın bazı bölgelerinin sıcak dalgası koşullarına girdiğini görebiliriz. Birleşik Krallık’ın birçok bölgesi, özellikle güneyi, ortalamanın birkaç derece üzerinde sıcaklıklara tanık olacak, ancak bu değerlerin, Temmuz ortasında gördüğümüz rekor kıran sıcaklıkların oldukça altında olması muhtemel. İngiltere’nin güneyindeki bölgeler için tahminlerde çok az anlamlı yağmur var.

Irak’ta ‘cehennem sıcakları’ sonrası kamu tatili

Irak’ta yükselen sıcaklıklar, ülkenin 18 vilayetinden sekizinde devlet dairelerinde çalışmaların askıya almasına neden oldu.

Başkent Bağdat’ın yanı sıra Wasit, Necef, Babil, Basra, Diwaniya, Muthanna ve Diyala illerinde kamu çalışanları bugün 50 dereceye ulaşan yüksek sıcaklıklar nedeniyle izinli olacak.

Fotoğraf: Bağdat, AFP

Irak’taki sıcak dalgası olağandışı sayılmasa da bölge sakinleri koşulların kötüleştiğini söylüyor.

Bu yıl güçlü toz fırtınaları da yaşayan Irak, Birleşmiş Milletler tarafından iklim değişikliğine karşı Orta Doğu’daki en savunmasız ülkelerden biri olarak kabul ediliyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.