ManşetBilim-Teknolojiİklim Krizi

Dünya Gıda Ödülü Cynthia Rosenzweig’ın: Değişen iklimde tarım için çözümler

0

Tarım ve gıdanın Nobeli” sayılan Dünya Gıda Ödülü, NASA araştırmacısı tarım ve iklim uzmanı Cynthia Rosenzweig‘a verildi.

Ödülünü ABD Dışişleri Bakanlığı‘nın ev sahipliğinde düzenlenen bir törende ABD Tarım Bakanı Thomas J. Vilsack‘tan alan Rosenzweig, şunları söyledi:

“Gıda sistemleri artık iklim değişikliğinin önemli bir bileşeni olarak öne çıktığı için, bu yıl Dünya Gıda Ödülü’nü almaktan heyecan ve onur duyuyorum.

Gıda sisteminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını ele almadıkça iklim değişikliğini çözemeyiz ve değişen iklime uyumlu sistemler geliştirmek için çok çalışmadıkça herkes için gıda güvenliği sağlayamayız.

Tarımsal Model Karşılaştırma ve İyileştirme Projesi‘nde çalışan dünyanın dört bir yanındaki modelcileri, değişen iklim koşullarında hem şimdi hem de gelecekte ülkelerin gıda güvenliğini sağlamalarına yardımcı olan çalışmaları için selamlıyorum.”

Rosenzweig’ın ödülü alan çalışması

Rosenzweig iklim değişikliğinin gıda üretimi üzerindeki etkilerini inceleyen ve çözümler sunan  modelleme çalışmasıyla ödüle layık görüldü.

Küresel gıda sistemlerinin karşı karşıya olduğu en önemli, yaygın ve karmaşık zorluklardan birinin iklim değişikliği olduğunu en erken fark eden bilim insanlarından biri olan Rosenzweig, bunun etkilerine dair ilk disiplinler arası model projeksiyonları yapan ve iklim değişikliğinin halihazırda tarımı etkilediğini belgeleyen ilk bilim insanlarından.

1988’de Çevre Koruma Ajansı‘nın iklim değişikliğinin ABD’deki tarım sektörü üzerindeki potansiyel etkilerine ilişkin ilk çalışmaya öncülük etti ve iklim değişikliğinin ülkenin tarım bölgeleri üzerindeki etkisine dair ilk modellemeleri yaptı.

1994’ten beri NASA İklim Grubu‘nun başkanlığını yapan Rosenweig’ın ödülü alan çalışması, dünyanın dört bir yanındaki karar vericilerin iklim değişikliğini azaltmak ve gıda sistemlerini değişen iklime adapte etmek için stratejiler oluşturması için bir temel oluşturuyor.

Tarımsal Model Karşılaştırma ve İyileştirme Projesi (AgMIP) isimli bu çalışma, çiftçilerin iklim değişikliğiyle nasıl başedebileceği, tarım kaynaklı sera gazı emisyonlarının nasıl azaltılabileceği ve tarımın daha da kötüleşmesinin nasıl önlenebileceği üzerinde duruyor.

Dünya çapında iklim modellemesi ve tarım üzerinde çalışan binden fazla araştırmacıdan oluşan çok disiplinli bir ekip olan AgMIP, küresel topluluğun iklim değişikliğinin gıda sistemleri üzerindeki etkisini tanımasına ve tahmin etmesine yardımcı olan çalışmaları ve ülkelere bu etkiyi hafifletmek için yeni çözümler sunma konusundaki lider nitelikte.

Başarısızlığı düşünmüyorum, çünkü çözmek zorundayız

KPCC‘ye verdiği röportajda Rosenzweig, çalışmasından şöyle bahsediyor:

1994 yılında tarım modellemecileriyle yaptığımız ilk global çalışmanın sonuçlarına  o kadar heyecanlandık ki, iklim değişikliği senaryolarındaki mahsul verimindeki değişikliklerin elle çizilmiş bir haritasını yapmaya başladık.

Haritayı yaptığımızda, düşük mahsul verimini ifade eden sarıları, turuncuları ve kahverengileri,alt enlemlerdeki tüm gelişmekte olan ülkelerde  gördük. İşte o zaman, iklim değişikliğinin en büyük etkisiyle bu ülkelerin gıda sistemlerinin karşı karşıya olduğunu fark ettik. Bu gerçekten benim için iklim değişikliğinin önemini, özellikle de dünyanın en yoksul çiftçileri üzerindeki baskısını görmem için bir aydınlanma anıydı.

Gıdanın çok önemli olmasının sebebi, dünyadaki herkesin ihtiyacı olması. Gıda sistemi, kolları sıvamak ve iklim değişikliğini çözmek tüm fırsatları sunuyor.

AgMIP modelleri, çiftçilerin toprak işlemesiz ve örtülü hasat gibi uygulamalarının sera gazı emisyonlarını azaltmaya nasıl yardımcı olduğunu doğruluyor. Evet, zorluklar çok gerçek. Ama gördüğüm şey, gıda sistemindeki pek çok insan çözümler üretmeye devam ediyor.

Kariyerim boyunca dünyanın her yerinden insanlarla, mahsul modelci arkadaşlarımla, harika iklim bilimcilerle, AgMIP topluluğuyla, ülkelerinin iklim değişikliğine yanıt vermesine yardımcı olma konusunda çok şanslı oldum, bu bana umut veriyor. Bunun etrafında gezegeni kurtarmaya yardım eden böyle bir enerji var.

Başarısızlık ihtimalini hiç düşünmedim. Neden biliyor musun? Başarısız olamayız. Çünkü çözmeliyiz. Bunu gezegendeki her bir insanın sağlığı için çözmeliyiz.”

Fotoğraf: Ted Shaffrey / Associated Press

NASA’nın New York’taki Uzay Çalışmalar için Goddard Enstitüsü’nde (GSSI) kıdemli araştırmacı olan Rosenzweig ayrıca Columbia Üniversitesi İklim Okulu’nda da kıdemli yardımcı araştırmacı görevini yürütüyor.

New York Şehri İklim Değişikliği Paneli’nin eş başkanı olarak da görev yapan Rosenzweig, 2012’de Sandy Kasırgası‘nın ardından, şehrin 20 milyar dolarlık yeniden inşası ve dayanıklılık uygulama planına da öncülük etti.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.