Dünyaİfade Özgürlüğüİnsan HaklarıManşet

Columbia Üniversitesi’ndeki Gazze dayanışma kampına 400’den fazla polis girdi

0
Columbia Üniversitesi
Fotoğraf: Bing Guan / The New York Times

Amerika Birleşik Devletleri genelinde 16 eyalette devam eden ve İsrail’in Gazze’ye saldırılarını protesto eden üniversite eylemleri kapsamında Columbia Üniversitesi‘nde rektörün talimatıyla kampüse giren polisler, öğrencilere müdahale ederek kurulan kampı dağıttı.

Eylemciler, Columbia Üniversitesi’nin Gazze’deki saldırılardan fayda sağlayan şirketlerle finansal bağlarını kesmesi çağrısında bulunuyor. Bu taleple, 14 gündür kampüste çadır kuran öğrenciler, okul yönetiminin uzaklaştırma kararına rağmen kamp alanını terk etmedi. 30 Nisan’da, bir grup öğrenci tarafından işgal edilen Hamilton Hall, İsrail’in Gazze’deki bombardımanlarında hayatını kaybeden 6 yaşındaki bir Filistinli çocuk anısına “Hin’s Hall” olarak adlandırıldı.

Columbia yönetimi, eylemcilerin Hamilton Hall’u işgal etmeleri üzerine, içeride kalan öğrenciler hariç, kampüsü kapattığını duyurdu. Öğrencilere kampüs içerisine giriş yasağı getirildi. Polis, eylemlerin yoğunlaştığı akşam saatlerinde, New York Belediye Başkanı Eric Adams‘ın da katıldığı bir basın toplantısı düzenleyerek eylemlerin “dışarıdan provoke edildiğini” öne sürdü. Adams, velilere çocuklarını eylem bölgesinden uzaklaştırmaları çağrısında bulundu.

Columbia Üniversitesi

Polis, Rektör Shafik‘in yetkilendirmesiyle, 17 Mayıs’a kadar kampüste kalmak üzere harekete geçti. 21.00 sularında 400 polis memuru, kampüs kapılarından içeri girdi. Öncelikle çadır kampının bulunduğu alana yerleşen polis, kampüsü tamamen kontrol altına aldı. Gözaltına alınan öğrenciler, polis otobüsleriyle alandan uzaklaştırıldı. Polis, ayrıca olay yerinde haber yapmaya çalışan gazetecilik öğrencilerini de tehdit ederek kampüsten çıkardı.

Columbia Üniversitesi’nde Gazze destekçisi öğrenciler Hamilton binasını işgal etti
ABD’deki üniversitelerde Gazze’yi savunan hocalara polis şiddeti

Olaylar sırasında kampüs kapıları, öğrencilere destek için toplanan çevre sakinleri tarafından dolduruldu. Gece yarısını geçen saatlerde, polisin kampüsü tamamen ele geçirdiği, çadır kampının toplandığı ve okula sadece yurtlarda kalanlar ile Gazetecilik Yüksekokulu öğrencilerinin girebildiği bildirildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.