ManşetTarım-Gıda

[Dünya Gıda Güvenliği Günü] Fikret Adaman: Gıda krizi neoliberal sistemle derinleşti

0

Dünyada herkesin güvenli ve kaliteli beslenmeye hakkının olduğu görüşünden yola çıkarak ilan edilen 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü bu yıl üçüncü kez kutlanıyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bu yılın temasını “Sağlıklı Bir Yarın İçin Şimdi Güvenli Gıda” olarak duyurdu.

Yeşil Devrim’in getirdiği sorunlar

Boğaziçi Üniversitesi İktisat Bölümü’nde öğretim üyesi, Prof. Dr. Fikret Adaman, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada gıda güvenliği önündeki engellerin üç başlıkta incelenebileceğini söyledi.

Neoliberal sistemle birlikte derinleşen sorunlara değinen Adaman “Yeşil Devrim ile birlikte monokültür, suni gübre kullanımı, tarımsal zehir kullanımının yaygınlaştığı ve potansiyel olarak genetiğiyle oynanmış gıdaların bizi beklediği bir dünyadan bahsediyoruz. Bu ciddi bir sıkıntı” dedi.

‘Gıdaya ulaşma imkanı var mı?’

Gıda güvenliği ve gıda güvencesi başlıklarının bir arada ele alınması gerektiğini savunan Prof. Dr. Adaman, “Kaliteli gıda imkanımız olsa bile bu gıdaya ulaşma imkanımız var mı bunu sormak gerekiyor. Parasal nedenlerle gıdaya ulaşma imkanı yoksa bu da ikinci bir sıkıntı” ifadelerini kullandı.

FAO tarafından hazırlanan Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu raporuna göre 2019’da dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya düzenli erişimi yoktu.

‘Ne yiyeceğimizi biliyor muyuz?’

Prof. Dr. Adaman gıda güvenliğinin üçüncü boyutunun ise diyet meselesiyle ilgili olduğunu söyledi. “Ne yiyeceğimizi biliyor muyuz?” sorusunu yönelten Adaman parasızlık veya farkındalık eksikliğinden insanların kötü gıdaya yönlendiğini belirtti.

Kötü diyet tercihleri sebebiyle obezite sorunun da arttığına dikkat çeken Adaman, “Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de obezitenin görülme oranı toplamda yüzde 30,3” dedi.

Adaman, gıda güvenliğinin sağlanması için bütün bu boyutların ele alınması gerektiği yorumunu yaptı.

İPM’den Sürdürülebilir Beslenme webinarı

İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) ev sahipliğinde düzenlenen Gıdanın Politik Ekolojisi webinar serisinin bu haftaki konusu da “Sürdürülebilir Beslenme” olarak belirlendi.

9 Haziran Çarşamba günü saat 15.00’te gerçekleştirilecek etkinlikte konuşmacı olarak Sürdürülebilir Yaşam Derneği’nden Prof. Dr. Emine Aksoydan ve Ege Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden
Doç. Dr. Reci Meseri yer alacak. Etkinliğinin kolaylaştırıcılığını ise Fikret Adaman üstlenecek.

“Sürdürülebilir beslenmeden ne anlıyoruz?” ve “Yeterli ve dengeli beslenme ne anlama gelmektedir?” sorularının gündeme alınacağı etkinlikte  beslenmemizin tarihsel olarak nasıl bir süreç izlediği,  bugün gerek dünyada gerek Türkiye’de mevcut resmin bize ne anlam ifade ettiği, ne tür politikalarla hem sürdürülebilir hem de sağlıklı ve dengeli bir beslenmeye geçebileceğimiz sorgulanacak ve bu politikaların ekonomi-politik bağlamında değerlendirilmesi yapılacak.
Etkinliğe kayıt yaptırmak isteyenlerin bu adres üzerinden kayıt formu doldurması gerekiyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.