Dünya genelinde 366 gazeteci koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi

PEC'in araştırmasına göre, en fazla koronavirüs kaynaklı gazeteci ölümünün yaşandığı bölge Latin Amerika oldu. Raporda ölümlerin sayısının her geçen gün daha da arttığına dikkat çekildi.

Cenevre merkezli sivil toplum kuruluşu Press Emblem Campaign (PEC), koronavirüs salgının etkili olduğu Mart ayından bu yana 47 ülkede en az 366 gazetecinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde dün başlayan BM İnsan Hakları Konseyinin 45’inci oturumunda sunum yapan PEC Genel Sekreteri Blaise Lempen, son günlerde gazetecilerin Covid-19 kaynaklı ölümlerinde keskin artış olduğunu söyledi.

bianet’in aktardığına göre Lempen, 47 üyeli İnsan Hakları Konseyi’ne çağrıda bulunarak, gazetecilerin küresel sağlık krizlerinden korunmasını güçlendirecek karar almalarını istedi.

Ölüm sayısı ikiye katlandı

PEC verilerine göre, dünyada mart başından bu yana Covid-19 nedeniyle 47 ülkede en az 366 gazeteci hayatını kaybetti.

1 Temmuz’dan eylül başına kadar geçen iki ayda Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren gazetecilerin sayısı da ikiye katlandı. PEC, 1 Temmuz’da 35 ülkede en az 186 gazetecinin Covid-19’dan öldüğünü açıklamıştı.

En fazla ölüm Latin Amerika’da

PEC’in araştırmasına göre, Latin Amerika ülkelerinde 205, Asya‘da 90, Avrupa‘da 28, Afrika‘da 22 ve Kuzey Amerika‘da da 21 gazeteci virüs nedeniyle öldü. 82 gazetecinin hayatını kaybettiği Peru listede ilk sırada yer alırken, Ekvador‘da 40, Hindistan‘da 36 ve Bangladeş‘te 31 gazeteci yaşamını yitirdi.

Meksika’da virüs nedeniyle 26 gazeteci, ABD‘de 20, Brezilya‘da 19 ve Pakistan‘da da 10 gazeteci hayatını kaybetti.

Bolivya, İngiltere ve Nijerya‘da 8 gazeteci, Honduras 7, Nikaragua‘da 6, Rusya ve Dominik Cumhuriyeti‘nde 5, İspanya ve Fransa‘da ise 4 gazeteci virüs nedeniyle öldü.

’54 gazeteci çeşitli nedenlerle öldürüldü’

İtalya, Kamerun, Mısır, Guatemala ve El Salvador‘da 3 gazeteci, Afganistan, Güney Afrika Cumhuriyeti, Cezayir, Kolombiya, Endonezya, Nepal ve İsveç‘te ise 2 gazeteci yaşamını yitirdi.

Suudi Arabistan, Arjantin, Avusturya, Belçika, Kanada, Irak, İran, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Fas, Panama, Paraguay, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Tacikistan, Togo, Venezuela ve Zimbabve‘den ise birer gazeteci Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi.

PEC, dünya genelinde yılbaşından bu yana 54 gazetecinin de çeşitli nedenlerle öldürüldüğünü, böylelikle yıl içinde hayatını kaybeden gazeteci sayısının 400’ü geçtiğini bildirdi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çevre aktivistlerinin gözü Busan’da: Dünya izliyor, plastikten vazgeçin

Busan'da ikinci gününe giren Küresel Plastik Anlaşması görüşmelerinde çevre örgütleri ve sivil toplumun plastikten uzaklaşmayı hedefleyen bir anlaşma için baskısı artıyor.

Güneş enerjisi, Türkiye’nin elektrik talebindeki artışın üçte ikisini karşıladı

Ember'in analizine göre, en yüksek talebin olduğu dönemde güneş enerjisi talep artışının üçte ikisini karşılıyor. Temmuz 2024'de 10 milyondan fazla kişiye elektrik güneşten sağlandı.

Hollanda genetik mutasyonla üretilen kedilerin sahiplenilmesini yasaklıyor

Scottish Fold ve Sphynx kedilerin yarışmalara, gösterilerine katılmaları ve reklamlar ve sosyal medyada sergilenmesi de yasaklanacak.

Gazeteci, yazar ve hak savunucularına gözaltı dalgası

Bu sabah çok sayıda ilde yapılan operasyonlarda 13 gazeteci de gözaltına alındı. Dosyalara gizlilik kararı verildiği için gerekçe bilinmiyor.

KIYIDA’dan kıyıların kiralanmasına karşı mücadele çağrısı

Kıyıda Hareketleri Ağı, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, kıyıların özel şirketlerce işgaline karşı Anayasa hatırlatması: Kıyılar hepimizin, kiralayamazsınız!

EN ÇOK OKUNANLAR