GündemTürkiye

Dünya çevre gününde anlamlı proje

0

Yakın geçmişimizde yaşanan kazalar, kömür ve nükleer gibi enerji kaynaklarının ekonomik maliyetlerinin yanında çok ciddi sosyal ve ekolojik maliyetlere sahip olduklarını da gösterdi. İlgili uzmanların ve uluslararası kuruluşların ortak görüşü çağımızın en büyük felaketi olmaya aday İklim Değişikliğinin önlenmesi için enerji politikalarında radikal dönüşüme ihtiyaç olduğudur.Sürdürülebilir en temel çözüm yolu ise enerjinin etkin kullanımı yanında güneş ve rüzgar gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam tüketimdeki yerinin hızla artırılmasıdır.

Karar vericiler üzerindeki sosyal baskıyı artırmak, toplumun duyarlılığını katılımcı bir anlayışla geliştirmek için batıda yaygın olan enerji kooperatifleri ile bireysel ve kurumsal temiz enerji üretme girişimi örnekleri ülkemizde de ortaya çıkmaya başladı.

YUVA Derneği 5 Haziran Çevre Günü’nde İstanbul Kadıköy’deki ofisinin çatısına güneş panelleri yerleştirdi. Bu şekilde elektriğinin tamamını temiz enerjiden sağlamayı hedefleyen YUVA Derneği, ofisinde güneş enerjisinden kendi elektriğini kendi üreten Türkiye’deki ilk sivil toplum kuruluşu oldu.

yuva2 (640x469)Yaptıkları uygulama ile ilgili bilgi veren YUVA Derneği Genel Direktörü Erdem Vardar ‘Derneğimize olduğu kadar gezegenimizin geleceğine de yaptığımız bu yatırımın diğer kişi ve kurumlara da örnek olmasını umuyorum. Kendi çalışma ortamımızı sıfır karbonlu hale getirmekteki ilk adımımızı bu şekilde atmış bulunuyoruz’ dedi.

Güneş enerjisi sadece geçtiğimiz sene dünyadaki kurulu kapasitesini %35 arttırak 37,000 MW’a ulaştı. Şebekeye bağlı 18.3 GW’lık güneş enerjisi ile
birinciliğini sürdüren Çin’in ardından gelen ve 2011 yılında Fukuşima Felaketi’ni yaşayan Japonya sadece bir yılda kurulu kapasitesini iki katına çıkartarak 13.5 GW’a ulaştı.

Bir güneş ülkesi olan Türkiye’deki kurulu kapasite ise dramatik şekilde 9 MW ile sınırlı kalmış durumda.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.