DTÖ’nün yeni direktörü Brezilyalı Azevedo oldu

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) direktörlüğüne, Brezilyalı Roberto Azevedo seçildi.

DTÖ Direktörü Fransız Pascal Lamy’nin ardından görev yapacak direktörün seçimi için 1 Mayıs’ta başlayan üçüncü etap görüşmeler sonuçlandı.

Lamy ve seçici kurul, 159 üye ülkenin delegasyonları ile son tura kalan Brezilyalı Roberto Azevedo ve Meksikalı Herminio Blanco üzerinde görüşmelerini tamamladı.

Görüşmeler sonucunda Azevedo, DTÖ direktörlüğüne seçildi. Direktör Lamy’nin, bugün Genel Konsey’e üzerinde uzlaşılan Azevedo’nun ismini bildirmesi bekleniyor.

Lamy, 2005 yılından beri iki dönemdir DTÖ’nün direktörlüğünü yapıyor. Azevedo, 1 Eylül 2013 itibarıyla göreve gelecek ve dört yıllığına seçilmiş olacak.

Gelecek hafta yapılacak Genel Konsey oturumunda Azevedo’nun direktörlüğünün resmen onaylanması bekleniyor.

55 yaşındaki Azevedo, 2008 yılından bu yana Brezilya’nın DTÖ nezdindeki büyükelçiliğini yapıyordu. Azevedo, daha önce de önemli ticari davaların çözümlerinde avukat olarak görev üstlenmişti.

Çok taraflı ticaret sisteminin yasal ve kurumsal organı olarak 1995’te kurulan DTÖ, toplu görüşmeler ve müzakereler yoluyla ülkeler arasında ticari ilişkilerin geliştirildiği bir platform olma özelliğini taşıyor.

(DW)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

2024’ün ilk dokuz ayında afetlerden kaynaklanan kayıplar 259 milyar doları aştı

Yılın ilk üç çeyreğinde iklim felaketlerinden kaynaklanan ekonomik kayıplar 258 milyar doların üzerine çıktı. Sigortalı kayıpların ise en az 102 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor

Borsada fosile yatırım finansal risk yaratıyor, öncelik yenilenebilir enerji olmalı’

BIST100 Endeksi’nin karbon riskine maruz kalma oranı yüzde 11,3 olarak açıklanan SEFİA raporunda, varlıkların piyasalardan kaynak sağlayamama riskine dikkat çekiliyor.

Yeşil Düşünce’den 14. Yeşil Ekonomi Konferansı: Türkiye yeşil dönüşümde nerede?

Yeşil Düşünce Derneği'nin gerçekleştireceği 14. Yeşil Ekonomi Konferansı', 4 Eylül'de Postane'de gerçekleştirilecek. Konferansta uzmanlar Türkiye'deki yeşil dönüşüm sürecinin tüm aşamalarını tartışacak.

Avustralya’da ev sahipleri iklim risklerinden sigorta masraflarını karşılayamaz hale geldi

Avustralya'daki ev sahiplerinin iklim krizinin risklerine karşı sigortaları artık karşılayamaz hale geldiğini ortaya koyan yeni bir rapor, iklim kriziyle bağlantılı doğal afetler nedeniyle artan sigorta primlerinin daha da artacağını söylüyor.

Almanlar balkonlarındaki güneş panelleri ile iklim krizine karşı mücadele ediyor

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan elektrik fiyatları, Almanya'da balkon güneş panellerine olan talebi arttırıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR