Dünya Çevre Günü: Su seviyesini değil sesini yükselt!

Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından 1973 yılından beri kutlanan 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde bu sene ana tema  iklim değişikliği ve bu iklim krizine karşı en hassas alanlar olan küçük adalara ayrıldı.

WED_2014_EN_L

Benzer çevre ve sosyo ekonomik sorunlar yaşayan adaların oluşturduğu ağ olan ‘Small Island Developing States’ (SIDS) katkısıyla şekillenen tema, söz konusu adalar ağının eylül ayında gerçekleştireceği üçüncü toplantı öncesi, özellikle iklim değişikliğinin sonucu olarak adaların karşı karşıya kaldığı riskleri ve kırılganlıkları daha güçlü bir sesle haykırmayı hedefliyor.

‘Denizin seviyesini değil sesini yükselt’ sloganı etrafında şekillenen 2014 Çevre Günü etkinliklerinde temizleme kampanyası, yemek atığını önleme kampanyaları, plastik kullanımını engelleme, apaç dikimi, konserler, geri dönüşüm çalışmaları ve sosyak medya kampanyaları gibi pek çok etkinlikle iklim değişikliğinin tüm ‘gezegendaşları’ etkileyecek olmasına vurgu yapılıyor.

New York'taki Times Meydanı'na 5 Haziran Çevre Günü için yerleştirilmiş bir afiş.
New York’taki Times Meydanı’na 5 Haziran Çevre Günü için yerleştirilmiş bir afiş.

2014 Dünya Çevre Günü’nün BM tarafından hazırlanan internet sitesine dünyanın pek çok yerinden kampanya ve etkinlik mesajları geliyor. Sri Lanka’da plajları temizleyen bir grup insan, Kosovo’da çöp toplayan çocuklar ya da Trinidad’da güneş enerjisi kullanan öğrenciler Çevre Günü’nde harekete geeçn dünya vatandaşlarından sadece birkaçı.

Siteye ulaşmak, kampanyaları öğrenmek ve bir kampanya yaratmak için şurayı ziyaret edebilirsiniz.

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR